• Najveći hrvatski proizvođač i izvoznik svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te specijalnih pekarskih proizvoda najavljuje širenje proizvodnje
  • U poslovnoj zoni Donji Kraljevec izgraditi će se moderni proizvodni pogon s najvišim tehnološkim standardima te otvoriti 50 radnih mjesta  

Zagreb, 8. lipnja 2021. (Ekos) – Ekos se, s obzirom na odličan rast i razvoj poslovanja u kategoriji svježih i duboko zamrznutih slastičarskih proizvoda te funkcionalnih pekarskih proizvoda, odlučio na ulaganje u izgradnju novog suvremenog pogona u sklopu tvornice slastičarskih proizvoda u Donjem Kraljevcu u Međimurskoj županiji. Investicija ukupne vrijednosti od 37,5 milijuna kuna financirana je isključivo vlastitim sredstvima tvrtke. Izgradnja pogona odvijati će se u nekoliko faza, a novi proizvodni pogon bi prema planu trebao biti pušten u rad u travnju 2022. godine. Planirano je i otvaranje do 50 novih radnih mjesta.

Zemljište veličine 8.864 m2 namijenjeno je izgradnji novog pogona i pripadajuće infrastrukture, a sve uz primjenu najviših standarda u prehrambenoj industriji te u zaštiti okoliša. Geografska lokacija, prometna povezanost, razvijena infrastruktura, dostupnost kvalificirane radne snage te tradicija u izradi slastica važni su faktori u donošenju investicijskih odluka u Ekosu.

„Potražnja za proizvodima koje volimo, a koji se mogu lako konzumirati kod kuće, kao i funkcionalnim proizvodima vrlo je snažna. Ekos je obavezan hrvatskoj javnosti pokazati pravac u kojem ide slastičarstvo u Europi i svijetu te osigurati iskustvo uživanja u omiljenim slasticama kod kuće. Osim na odličan okus naših slastica, koje sadrže najkvalitetnije sastojke, velika pažnja posvećuje se i novim trendovima – smanjenju šećera i masti te veganskom, bezglutenskom i ,,to go” asortimanu” – izjavio je Josip Vojvoda, član Uprave, EKOS Holding.

Ekos unutar svog asortimana slastica ima dobro poznate brendove ,,Ekos”, ,,Okusi zavičaja” (Mađarica, Čupavci, Pita jabuka, Pita višnja, Pita sir, Miks svježih kolača, Orah kiflice, Medena pita, Kremšnita, Šarena Mađarica, Bohem kolač, Rolada lješnjak), Deluxe, Confiserie Firenze, Nostja i Croamore Mađarica, Enjoy Mađarica to go, Premium Međimurska gibanica, S Budget.

,,Jedan od razloga za proširenje proizvodnje je i rast izvoza. Ekos je u prošloj godini zabilježio vrijednost izvoza veću od 15 milijuna kuna, odnosno preračunato u kolačima, više od 6.000.000 komada. Na listi zemalja u kojima se konzumiraju kolači proizvedeni u Hrvatskoj se, uz one u okruženju, nalaze i Austrija, Njemačka, Litva, Finska, Cipar, Kanarski otoci. Suradnja s domaćim proizvođačima poput Vindije od koje nabavljamo mlijeko i mliječne proizvode, Podravke od koje nabavljamo marmeladu od šljive, Čakovečkih mlinova od kojih nabavljamo brašno te niza domaćih proizvođača buče, rogača, limuna, gorke naranče ključ su izvrsnog okusa naših proizvoda. ” – izjavila je Natalija Šoša, komercijalna direktorica, EKOS Pekarnica.

EKOS Pekarnica danas ima tri suvremene tvornice za proizvodnju svježih i smrznutih slastičarskih te funkcionalnih pekarskih proizvoda, a zapošljava 200 ljudi od kojih 150 slastičara. Dio proizvodnje je robotiziran te uključuje i 3D printere. Svaki proizvod je prije pakiranja ručno obrađen s puno truda. Recepture proizvoda temelje se na tradicionalnim receptima naših baka i prabaka. Kada je riječ o EKOS slasticama, Hrvati najviše vole EKOS svježu Mađaricu.

Pod motom ,,Slavlje bez kolača je tek običan sastanak”  EKOS nastavlja razveseljavati ljubitelje slastica  u našoj zemlji, ali i izvan nje.