ZAGREB, 2. lipnja 2020. – Najveća tvrtka za proizvodnju kabela u regiji – zagrebačka ELKA – u novu je proizvodnu liniju uložila 15 milijuna kuna, a danas je stroj u rad pustio premijer Andrej Plenković. Novi stroj proizvodi vodiče, srce svakog kabela kojim teče električna energija, a u odnosu na dosadašnje strojeve povećava kvalitetu i efikasnost uz manje troškove.

Elka već 93 godine proizvodi kabele i dobavljač je najvećim elektroprivredama u Europi. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenske elektroprivrede, elektroprivrede u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar. Time se ELKA redovno svrstava među najveće izvoznike u zemlji, a upravo je stigla i potvrda iz DZS-a: prema podacima za 2019. ELKA je ušla u 10 najvećih hrvatskih izvoznika. Kompanija trenutno u izvozu ostvaruje 85 posto prihoda, dok preostalih 15 posto prihoda ELKA ostvaruje na domaćem tržištu.

Tvrtka u ovoj godini planira prihod od 450 milijuna kuna, koji će ostvariti 220 zaposlenika. ELKA kabeli su kroz dekade iskustva i rada premrežili energetske sustave, ceste, pruge, aerodrome, telekom mreže, tunele i rudnike u nizu zemalja, a godišnja proizvodnja izražena u kilometrima dosegnut će 21.000 kilometara.

„Ako je dužina ekvatora 40.000 kilometara, ELKA u manje od dvije godine proizvodnje pokrije opseg Zemlje. Odlučili smo ulagati u budućnost i modernizaciju: stoga širimo postojeće kapacitete novim strojem za izradu vodiča. U današnjim uvjetima poslovanja na međunarodnim tržištima možete opstati samo uz stalna ulaganja u tehnologiju i efikasnost. Uz novu liniju proizvodnje ELKA ostvaruje šest tona kabela po zaposleniku u jednom mjesecu, što je respektabilna efikasnost, dok se ukupno proizvede 1500 tona kabela mjesečno, odnosno gotovo 18.000 tona kabela godišnje“, rekao je Gordan Miler, direktor tvrtke ELKA.

Dodao je kako je novi stroj za izradu vodiča dug 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, što udvostručuje dosadašnju proizvodnju, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji.

Premijer Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo onim što je vidio u obilasku tvornice i podržao modernizaciju proizvodnje.

Vidjeli smo da ELKA ostvaruje dobre rezultate, imaju prihod od 450 milijuna kuna, 220 zaposlenika i ponovno su ušli među 10 najvećih izvoznika u Hrvatskoj. Izvoznici su motor razvoja hrvatskog gospodarstva, ali i kralježnica na koju se sve ostalo veže“, poručio je premijer Plenković.

ELKA Brojke

  • Godišnji prihod u 2020. 450 milijuna kuna
  • 220 zaposlenika
  • Godišnja proizvodnja 21.000 kilometara kabela; ekvator je 40.000 kilometara dug – u manje od dvije godine ELKA svojim vodovima pokrije Zemlju po ekvatoru
  • ELKA je i za 2019. ušla u Top 10 hrvatskih izvoznika
  • Izvoz donosi 85 posto prihoda
  • Mjesečno svaki zaposlenik proizvede 6 tona kabela
  • Elka godišnje troši – po 4.000 tona bakra i aluminija, 6.000 tona polietilena te 12 milijuna kWh električne energije i milijun kubičnih metara plina