Zagreb, 3. veljače 2022. (GIA) –

 • Potrošači očekuju da će iskustvo korištenja hibridnog trgovačkog centra biti uobičajeno do 2030.
 • Potrošači bi mogli uživati u globalnim iskustvima, interakciji i društvenom životu u povezanom fizičkom okruženju blizu doma
 • Naočale za proširenu stvarnost, vodootporne naočale za virtualnu stvarnost, haptička odijela (temeljena na 3D iskustvu) i taktilne rukavice mogle bi biti dio potrošačke opreme za posjet trgovačkim centrima u 2030.

Jedan od glavnih uvida zadnjeg Ericssonovog izvještaja Deset glavnih potrošačkih trendova jest predviđanje da će hibridni miks tehnologije integrirane u stvarnu fizičku okolinu, a koja omogućuje povezanost za poboljšanje doživljaja kupovine, biti uobičajeni dio svakodnevnice do 2030., prema mišljenju velike većine predvodnika u korištenju tehnologije.

Spomenuti je izvještaj jedanaesto izdanje Ericssonovog izvještaja ConsumerLab 10 glavnih potrošačkih trendova. U skladu s nedavnim izvještajima iz ove serije, u fokusu su pogledi potrošača predvodnika u korištenju tehnologije prema 2030. godini – ovaj puta vezano uz hibridna iskustva kupovine u izmišljenom trgovačkom centru „Everyspace Plaza“.

Utemeljen na opsežnom istraživanju, ovaj izvještaj predstavlja očekivanja i predviđanja oko 57 milijuna globalnih predvodnika u korištenju novih tehnologija.

Potrošači su ocjenjivali 15 hibridnih trgovačkih centara koji proširuju korisničko iskustvo upotrebom digitalne tehnologije. Gotovo četiri od pet ispitanika vjeruje da će svih 15 testiranih koncepata u nekom obliku biti dostupni do 2030.

Tehnologije poput virtualne stvarnosti, proširene stvarnosti i programabilni materijali će omogućiti takve objekte koji su kombinacija građevinskih materijala i tehnologije (eng. „bricks-and-portal“).

Magnus Frodigh, rukovoditelj istraživanja u Ericssonu izjavio je: „Polujavna narav trgovačkih centara znači da bi se ograničenja latencije mogla jednostavnije kontrolirati, a nova generacija iskustava rano omogućiti. Uređaji za proširenu stvarnost bili bi dostupni na lokaciji što omogućava primjenu privatnih mreža s prilagodljivim aplikacijama i za potrošače.“

Dr Michael Björn, rukovoditelj programa istraživanja u Ericssonovom Consumer & IndustryLabu i pokretač izvještaja 10 glavnih potrošačkih trendova (2011. godine), kaže: „ S jedne strane moglo bi biti teško zamisliti veliki broj potrošača sa skupom tehnološkom opremom poput naočala za proširenu stvarnost, vodootpornih naočala za virtualnu stvarnost, haptičkih odijela, taktilnih rukavica i ostalog u većem omjeru do 2030. Ipak, kad bi se ta oprema mogla dijeliti uz manje troškove, moguće je da bi je veliki broj potrošača koristio za poboljšanje svakodnevnog iskustva trgovačkih centara.“ te dodaje: „Činjenica je da 35 posto ispitanih potrošača misli da je vjerojatnije da će trgovački centri, a ne domovi, uključivati napredne tehnologije, dok ih se 14 posto s time ne slaže. Trgovački su centri već neko vrijeme žarišta visoke tehnologije od kojih mnogi uključuju kino dvorane, salone igara, koncertne dvorane, kuglane i drugo. Vjerojatno je da će nastaviti imati tu ulogu.“

Björn navodi da izvještaj također naglašava uvjerenje potrošača da bi hibridni trgovački centri mogli pozitivno i na održiv način doprinijeti životu lokalne zajednice.

Dodaje: „Ako ništa drugo, budućnost bi mogla biti sve više lokalizirana, prema 32 posto ispitanika koji se slažu da će visokotehnološki trgovački centri preseljenje u male gradove i ruralna područja učiniti vjerojatnijim i atraktivnijim, u usporedbi s 13 posto njih koji se s time ne slažu“.

10 glavnih potrošačkih trendova 2030. – Everyspace Plaza

 • Arena – sve i sada

Mogli biste biti i izvođač i gledatelj, no hoće li vam iskustvo uranjanja biti uzbudljivo ili zastrašujuće? Gotovo osam od 10 potrošača zamišlja izvedbene prostore u kojima tehnologija teleprisustva umjetnicima omogućava digitalnu izvedbu koja se doima kao da su osobno prisutni na događanju.

 • Salon za uljepšavanje u kojeg možete uroniti

Mnogima nož i igla nisu atraktivne opcije za uljepšavanje. Sedam od 10 potrošača u trgovačkim centrima očekuje salone ljepote koji koriste tehnologiju volumetrijskog modeliranja kako bi digitalno poboljšali izgled.

 • Metakrojač

Brza moda krojena baš za vas i vaš avatar. Više od 70 posto korisnika naočala za proširenu ili virtualnu stvarnost predviđa da će trgovački centri imati krojača koji će koristiti tkanine koje se mogu zamijeniti i postati vodootporne ili prozračne prema potrebi.

 • Bazen za istraživanje svemira/svjetova

Mnogi zamišljaju istraživanje nemogućih svjetova. Dvije trećine potrošača vjeruje da će postojati bazeni u kojima će se moći koristiti oksigenirani naglavni setovi za virtualnu realnost koji će omogućavati svemirsko iskustvo bestežinskog stanja.

 • Hibridna teretana

Za mnoge su tjelesna snaga i mentalno zdravlje neodvojivi. Sedam od deset potrošača očekuje da će im centri za mentalni fitnes koji imaju multisenzornu okolinu proširene/virtualne stvarnosti krojenu za svaku osobnost pomoći poboljšati mentalno zdravlje.

 • Multitvornica ispisa po željama

Popravci i proizvodnja na zahtjev su budućnost. Više od polovine potrošača želi kupovati održivo u tvornici koja reciklira njihove stare proizvode.

 • Restoran na čvorištu univerzuma

Mnogima je draže virtualno društvo bez distrakcija. Polovina potrošača želi ići u restorane i virtualno jesti s prijateljima u drugim restoranima bilo gdje u svijetu.

 • Beskrajna trgovina

Probaj prije no što kupiš, barem virtualno. Tri četvrtine potrošača očekuje da će moći projicirati svoj dom u trgovinu prilikom isprobavanja novih proizvoda.

 • Medicinski multipleks

Navikli smo da je sve instant. Zašto onda čekati kad je u pitanju zdravlje? Sedamdeset sedam posto potrošača u sklopu trgovačkih centara predviđa medicinske centre koji bez naručivanja pružaju uslugu zdravstvenog pregleda pomoću umjetne inteligencije koja daje gotovo instant informacije o zdravstvenom stanju.

 1. Priroda + park

Onima koji nikada ne odlaze iz grada može nedostajati priroda. Četrdeset i dva posto  potrošača želi posjetiti park u trgovačkom centru u kojem se mogu osjećati bliže prirodi putem digitalnih i programabilnih materijala koji daju hibridna iskustva.

Pročitajte cijeli Ericsson ConsumerLab Ten Hot Consumer Trends 2030 – the Everyspace Plaza izvještaj na engleskom jeziku.

Izvor: Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle