Zagreb, 22. rujna 2020. (Fortenova) – Europska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stječe kontrolu nad  Poslovnim sistemima Mercator, Ljubljana.

Za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava je podnesena  nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

„Veseli nas ova odluka Europske komisije da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije. Time se otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika – od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije“ – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirajući odluku Europske komisije.  

„Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura.“, dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora koji je također naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prijenosu Mercatora na Fortenova grupu.