Zagreb, 6. rujna 2023. (GIA) – Hrvatski startup BE-ON, specijaliziran za financijsko savjetovanje građana u financijskim poteškoćama, ovih je dana primio novu uplatu prvog hrvatskog fonda rizičnog kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgooda u iznosu od 700.000 EUR. Navedenim je u potpunosti realizirana investicija vrijedna 1,3 milijuna EUR kojom je ovaj fond, prepoznajući pozitivan utjecaj poslovanja tvrtke BE-ON na društvo, temeljem ugovora o ulaganju sklopljenog u prosincu 2021., odlučio doprinijeti rješavanju stvarnih problema hrvatskog društva.

Konkretno, u 2022. godini BE-ON, koji ima ulogu savjetodavca blokiranih građanima, ali i ulogu kreditnog posrednika s modelom poslovanja koji su samostalno osmislili, a posjeduje i sva potrebna odobrenja,  je pomogao financijski oporaviti 260 blokiranih građana, dok je u istom razdoblju savjetovao preko 10 000 hrvatskih građana suočenih s ozbiljnim financijskim poteškoćama.

Prema podacima FINE s 31. srpnjem 2023. godine, u Republici Hrvatskoj evidentirano je 219.918 ovršenih potrošača, što je za 0,2 posto manje nego u prethodnom mjesecu, odnosno 5,7 posto manje nego prije godinu dana. Dug potrošača po osnovi glavnice na dan 31. srpanj iznosio je 2,42 milijarde eura, što je za 1,1 posto više u odnosu na lipanj 2023., ali i za 1,7 posto manje u odnosu na srpanj 2022. godine. Kamate su, pritom,  iznosile 0,88 milijardi eura. Najveći dio duga, u iznosu od 0,68 milijardi eura (bez kamata), odnosio se na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, dok je prema svim financijskim institucijama, dug iznosio 0,78 milijardi eura. Ne manje važno, procjenjuje se da se još najmanje toliko građana nalazi na samom rubu blokade čime dolazimo do brojke od  gotovo pola milijuna stanovnika Hrvatske u ozbiljnim financijskim, a samim time i životnim te društvenim poteškoćama.

Prilikom primitka druge tranše investicije, Sabine Gradištanac Škrgatić, direktorica u BE-ON-u, je istakla: „Prepoznavanje našeg rada od strane Feelsgooda kao i našeg financijskog modela, temeljem kojeg više od 50 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade, dodatno je potvrdilo naša uvjerenja u ispravnost onog čime se bavimo kao i osiguralo kvalitetnu podlogu za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca opterećenih blokadama. Najveći ponos u našem svakodnevnom radu jesu zadovoljna lica više od 260 deblokiranih građana, kojima smo, nakon godina i godina teških financijskih opterećenja, uspjeli osigurati financijsku slobodu i kvalitetniji život. Sukladno aktualnim brojkama o zaduženosti hrvatskih građana svakodnevno bilježimo povećani broj upita naših potencijalnih korisnika, dok zahvaljujući prepoznavanju od strane investitora odnosno konkretno Feelsgooda, s kojim ostvarujemo doista izvrsnu suradnju, imamo i dodatne mogućnosti za provedbu naših ideja u praksu, odnosno ostvarenje daljnjeg pozitivnog društvenog učinka kroz savjetovanje i pomoć financijski opterećenih građana.“

Podsjetimo, upravo pozitivni utjecaj na društvo jedan je od osnovnih kriterija kojima se Feelsgood vodi pri odabiru kompanija u koje će ulagati. Taj utjecaj mora biti mjerljiv te usklađen s ostvarivanjem 17 ciljeva održivog poslovanja UN-a, bez obzira radi li se o okolišnim, ekonomskim ili društvenim izazovima u životima ljudi.

Dinko Novoselec, suosnivač fonda Feelsgood je naglasio: „Rezultati koje svakodnevno ostvaruje BE-ON u potpunosti potvrđuju vrijednosti i ciljeve naših kompanija kao i kvalitetu naše odluke o ovom ulaganju, a kojom zajedno sudjelujemo u unapređenju kvalitete života onih naših sugrađana koji se nalaze u teškoj i često naizgled bezizlaznoj financijskoj situaciji. Raduje me da smo ovom značajnom investicijom domaćeg kapitala u domaću kompaniju osigurali mjerljiv društveni učinak, zajedno stvarajući pozitivne smjerove daljnjeg razvoja Hrvatske. Bolje, pravednije i društvo dodatnih mogućnosti, temeljenih na znanjima i vještinama stručnjaka ono je za što ćemo se nastaviti zalagati i nadalje, otvarajući s našim partnerima nove prostore u rješavanju stvarnih izazova hrvatskog društva.“

Izvor: IM&C

Objavljeno 6. rujna 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.