Zagreb, 4. travnja 2022. (GIA) – Fortenova grupa je u petak, 1. travnja 2022.  stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora. Prijenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu, okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora.

„Ovom posljednjom transakcijom završili smo proces kupnje koji je zapravo započeo još 2014., a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces, s puno pravnih i financijskih međukoraka koji su svi vodili ka istom cilju – formiranju vodećeg regionalnog maloprodajnog lanca robe široke potrošnje u regiji.

U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli smo ostvarivati pune potencijale našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiramo natrag u Grupu“ – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom stjecanja 100 posto udjela u vlasništvu Mercatora.

On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinirani udio u Bosni i Hercegovini. „Brojne su mogućnosti sinergija koje se Konzumu i Mercatoru pružaju kroz zajednički rad u okviru najveće regionalne maloprodajne grupe, a upravo to predstavlja polugu za daljnje  jačanje naših liderskih pozicija na tržištima“ – rekao je.

 „Isplata manjinskim dioničarima od 22,4 milijuna EUR izvršena je korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje našu sve veću financijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila velik napredak tijekom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast“ – izjavio je povodom te transakcije James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za financije.

Izvor: Fortenova grupa

Objavljeno 4. travnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.