Berlin, 20. rujna 2022. (GIA) – Grupa KONČAR na ovogodišnjem je izdanju sajma InnoTrans ponovno predstavila svoja najnovija visokotehnološka rješenja u tračničkom prijevozu, među kojima se posebno istaknuo niskopodni tramvaj, model TMK 2300 LT, koji će po završetku sajma biti isporučen kupcu u Latviji.

Riječ je o najvećem svjetskom sajmu transportne industrije i tehnologije te najvažnijem za sektor tračničkog prijevoza i željezničke infrastrukture, na kojem ove godine na prostoru od 200.000 m2 sudjeluje više od 145.000 posjetitelja te oko 2830 izlagača iz više od 60 zemalja. U sklopu ovog važnog događaja održat će se čak 250 svjetskih premijera. Kao vodeći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u sektoru elektroenergetike i tračničkog prijevoza, KONČAR na sajmu InnoTrans Hrvatsku predstavlja još od 2004. godine, promičući domaću industriju i pružajući izniman doprinos nacionalnoj konkurentnosti.

KONČAR i ove godine od 20. do 23. rujna sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu transportne industrije i tehnologije koji se održava u Berlinu. Nakon što je predstavio niskopodni tramvaj za Grad Zagreb TMK 2200 2008. godine, niskopodni vlak EMV 6 112 2010. godine te dizelsko-električni vlak DMV 7 023 2016. godine, KONČAR je ove godine na vanjskom izložbenom prostoru prikazao još jedan reprezentativni proizvod, nastao isključivo vlastitim razvojem, znanjem, alatima i tehnološkim rješenjima – niskopodni tramvaj TMK 2300 LT, namijenjen latvijskom kupcu Liepājas Tramvajs. Riječ je o trinaestom od ukupno 14 niskopodnih tramvaja koje će KONČAR prema sklopljenim ugovorima isporučiti za grad Liepāju. Tvrtka je dosad isporučila već 12 ugovorenih tramvaja, dok će preostala dva biti isporučena ove godine. Nadalje, Latvija je osigurala čak 80 posto sredstava iz EU fondova, u sklopu programa Sveobuhvatna obnova tramvajske linije i okolnog područja, a odabir KONČAREVIH tramvaja dodatno potvrđuju aktualnost i pouzdanost hrvatskih rješenja za prijevoz putnika u gradskom i željezničkom prometu.

„Biti dijelom najvećeg svjetskog sajma transportne industrije i tehnologije, dodatna je potvrda naših napora da stvaramo globalno prepoznate proizvode visoke kvalitete te tako jačamo hrvatsku industriju, i to posebice na području visoke tehnologije. Ponosni smo što upravo na ovoj pozornici možemo predstaviti svoj niskopodni električni tramvaj, namijenjen važnom europskom kupcu. Već smo u dugogodišnjoj kvalitetnoj i uspješnoj suradnji sa zagrebačkim ZET-om potvrdili da posjedujemo potrebnu viziju, stručnost i alate za provedbu inicijative o zelenoj i održivoj mobilnosti. Stoga očekujemo daljnji razvoj elektrifikacije javnog prijevoza te prilike za nove suradnje na europskom tržištu. Vjerujemo da će te prilike zajedno s našim kvalitetama prepoznati i novi potencijalni kupci i partneri na ovogodišnjem InnoTransu“, poručio je mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Očekuje se 145.000 posjetitelja

Na ovogodišnjem sajmu InnoTrans, svjetskoj su javnosti ponovno predstavljeni proizvodi i usluge iz područja transporta, transportne industrije i tehnologije, željezničke infrastrukture, interijera i izgradnje tunela. Shodno tome, riječ je o jednoj od najrelevantnijih manifestacija za upoznavanje s najnovijim trendovima i tehnologijama u segmentu mobilnosti, ali i promociju, ostvarivanje novih kontakata te susreta s postojećim i novim kupcima, u što se ima prilike uvjeriti očekivanih 145.000 posjetitelja iz čitavog svijeta.

Ovom prigodom, Grupa KONČAR nastupila je na dvije lokacije sajma, uz prisustvo društava KONČAR – Električna vozila, KONČAR – Inženjering, KONČAR – Generatori i motori, KONČAR – Institut za elektrotehniku i KONČAR – Elektronika i informatika. Osim tramvaja, izloženog na vanjskom prostoru dužine 21 m, KONČAR je na svom unutarnjem  prostoru veličine 87 m2 izložio motor za niskopodni vlak, snage 525 kW, napona 1000 V i težine 1250 kg.

Izvor: Millenium promocija/Končar

Objavljeno 20. rujna 2022. sva prava pridržana PoslovniFM.