Osijek, 19. listopada 2023. (GIA) – IT industrija i zelena tranzicija kao preduvjeti razvoja održivog gospodarstva bili su glavna tema na ovogodišnjoj izvoznoj konferenciji na kojoj su se okupili brojni predstavnici hrvatskih izvoznika te domaćih i međunarodnih izvoznih institucija i banaka. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u uvodnim govorima uzvanicima su se obratili Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Leon Žulj, ravnatelj Uprave za trgovačka društva u državnom vlasništvu, koncesije i državne potpore u Ministarstvu financija i Hrvoje Bujanović, izaslanik Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U uvodnom izlaganju predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo istaknuo je da je ukupni obujam kredita koje je HBOR odobrio od početka ove godine veći za 28 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022., uz povećanje ukupnog broja odobrenih kreditnih plasmana za 59 posto. Pozitivan pomak ostvaren je i u strukturi odobrenih kredita po namjeni, s ponovnim značajnim udjelom investicijskih kredita od 60 posto. Govoreći o potpori izvoznicima, rečeno je da je HBOR u posljednjih pet godina hrvatske izvoznike podržao s 3 milijarde eura kroz kreditiranje i osiguranje izvoznih potraživanja.

“Sve to daje nam ohrabrujuće znakove za hrvatsko gospodarstvo. Privatna poduzeća razvijaju se, povećavaju svoju produktivnost i aktivno ulažu u razvoj, a poduzetnici vjeruju u budućnost i spremni su preuzeti rizike kako bi podržali rast svojih poduzeća. Ovaj pozitivan trend ulaganja predstavlja ključni oslonac za budući održivi ekonomski rast Hrvatske”, rekao je tijekom svog uvodnog izlaganja Hrvoje Čuvalo.

„Od zadnjeg kvartala 2019. BDP RH porastao je preko 13 posto, to nas svrstava na drugo mjesto u Europskoj uniji. U strukturi BDP-a ovaj rast nije došao zbog rasta potrošnje, što je bio slučaj ranije, nego od vas izvoznika. Kumulativno, konsolidirano izvoznici su najveći generatori rasta“, istaknuo je Hrvoje Bujanović.

Rad konferencije, u čijim panelima su sudjelovali neki od najistaknutijih poduzetnika Slavonije i Baranje, kao i predstavnici institucija koje potiču ulaganja na tom području, protekao je u znaku najaktualnijih poslovnih tema današnjice. Obrađena je uloga tradicionalne industrije u kontekstu digitalne transformacije i zelene tranzicije, kao i fenomen IT industrije kao nove perjanice hrvatskog izvoza te uloge Slavonije koja postaje hrvatska Silicijska dolina. Sve je popraćeno i predavanjem na temu integracije umjetne inteligencije u poslovanje i stvaranje dodane vrijednosti.

Izvor i foto: HBOR

Objavljeno 19. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.