Zagreb, 23. veljače 2021. (HBOR) – HBOR je uveo posebne pogodnosti po programima kreditiranja Investicije privatnog sektora, Investicije javnog sektora i Obrtna sredstva kojima je omogućio povoljnije kreditiranje subjekata koji posluju ili će poslovati na području Sisačko-moslavačke županije u cilju brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostavljanja redovnog poslovanja te poticanja gospodarskog razvitka na ovom području. Nastavno na najavu polovicom siječnja, zahtjeve za povoljnije uvjete kreditiranja poslovni subjekti s ovog područja već su mogli i ranije podnositi HBOR-u.

Kreditiranje 100% vrijednosti investicije uz kamatnu stopu od 0,8%

Privatni i javni poslovni subjekti na području Sisačko-moslavačke županije svoje investicije HBOR-ovim sredstvima mogu financirati uz kamatnu stopu u visini od 1% godišnje bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita. Za kreditiranje investicija malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina kamatna stopa može biti dodatno snižena te iznositi 0,8%. Za privatne, kao i za javne poslovne subjekte, omogućeno je kreditiranje 100% predračunske vrijednosti investicije uključujući i PDV, pri čemu je omogućena refundacija za ulaganja provedena nakon potresa (po redovnim uvjetima programa Investicije privatnog sektora u pravilu se ne može odobriti kredit viši od 75% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a). Krediti se, ovisno o namjeni, mogu odobriti na rok do 17 godina uključujući i poček do 4 godine, odnosno do 5 godina za podizanje trajnih nasada.

HBOR će, kao razvojna banka, posebnu podršku pružiti obnovi i nastavku gospodarskih aktivnosti na potresom pogođenim područjima. Stoga smo našim klijentima na pogođenim područjima omogućili korištenje moratorija i reprograma kreditnih obveza ovisno o potrebama i mogućnostima pojedinog klijenta. Vjerujemo da će povoljniji uvjeti kreditiranja doprinijeti bržem oporavku i razvoju poslovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i najvažnije – očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta te ostanku ljudi na ovom području što je preduvjet za njegov daljnji razvoj“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Krediti za obrtna sredstva uz kamatnu stopu od 0,3%

Odobrenje kredita za obrtna sredstava poslovnim subjektima na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je uz kamatnu stopu od 0,5% također bez gore navedenih naknada. Kamatna stopa za male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina također može biti dodatno snižena te iznositi 0,3%. Za kredite iznosa većeg od 100 tisuća eura omogućeno je izravno kreditiranje što znači da se zahtjev za kredit i pripadajuća dokumentacija podnose HBOR-u (po redovnim uvjetima programa Obrtna sredstva izravno je odobrenje moguće za kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna). Kako bi se dodatno olakšao pristup kreditnim sredstvima za likvidnost, minimalno pokriće kredita instrumentima osiguranja smanjeno je na 70% (po redovnim uvjetima pokriće iznosi minimalno 100%). Krediti za oporavak poljoprivrednih djelatnosti iznosa do 200 tisuća eura odobravat će se samo uz mjenice i zadužnice klijenta i vlasnika ili povezanih osoba.

HBOR može pod istim uvjetima razmotriti i zahtjeve za kredit za oporavak od posljedica potresa poslovnih subjekata privatnog i javnog sektora koji posluju na području Zagrebačke i Karlovačke županije.