Zagreb, 11. kolovoza 2020. (IMC) – U skladu sa sporazumom potpisanim dana 17. prosinca 2018. godine, društva Hitachi i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids. U novonastalom poslovnom subjektu Hitachi drži 80,1 % dionica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudjeluje u preostalom dijelu. Novim predsjednikom Uprave imenovan je Toshikazu Nishino, koji je ujedno i izvršni potpredsjednik Hitachija, dok je Claudio Facchin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sjedište registrirano u švicarskom Zürichu, bit će osiguravanje kontinuiteta poslovanja.

„Kombinacija Hitachijevih vodećih digitalnih tehnologija i svjetskih rješenja za energetske mreže olakšat će aktivno sudjelovanje u globalnoj transformaciji i dekarbonizaciji energetskih sustava u cilju uspostavljanja održive energetske budućnosti. Inteligentnim rješenjima za dinamičniju mrežu doprinosimo ostvarenju Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a, a posebno cilja 7. koji se odnosi na osiguranje „pristupačne, pouzdane i čiste energije”, istaknuo je Toshikazu Nishino, predsjednik Uprave Hitachi ABB Power Grids.

Hitachi i ABB, djelujući kao dvije iznimno ugledne kompanije koje sudjeluju u zajedničkom ulaganju, imaju za cilj stvaranje novog globalnog predvodnika u sektoru energije, pri čemu partnerstvo s Hitachijem pruža novonastaloj kompaniji mogućnost razvoja na područjima kao što su mobilnost, pametni gradovi, industrija, skladištenje energije i podatkovni centri. Pored navedenog, pruža se i financijska podloga za financiranje ambicioznih projekata te omogućava pristup Japanu, trećem najvećem svjetskom gospodarstvu.

 „Sinergija i pristup novim i rastućim tržištima koje osigurava Hitachi pomoći će  prenošenju gospodarske cjeline energetskih mreža u sljedeću fazu razvoja, dodatno jačajući vodeću poziciju na tržištu“, rekao je Timo Ihamuotila, izvršni direktor ABB-a i direktor upravnog odbora Hitachi ABB Power Grids, dodajući pritom da „Hitachi donosi dugoročnu predanost novom društvu i ujedno jača postojeće poslovno partnerstvo između ulagača“.

 „Kombiniranjem naših tehnoloških snaga otvaraju nam se nove tržišne mogućnosti i povećava vrijednost za kupca”, istaknuo je Claudio Facchin, izvršni direktor društva Hitachi ABB Power Grids. „I dalje smo potpuno posvećeni uspostavi održive energetske budućnosti, uz primjenu inovacijskih i digitalnih tehnologija, u svojstvu odabranoga partnera za snažniju, pametniju i zeleniju elektroenergetsku mrežu“, zaključio je Facchin.

O Hitachi ABB Power Gridsu

Hitachi ABB Power Grids globalni je lider u tehnologiji s bogatim zajedničkim nasljeđem od gotovo 250 godina, zapošljava 36 000 ljudi u 90 zemalja.  Sa sjedištem u Švicarskoj, kompanija pruža usluge javnim poduzećima, industriji i infrastrukturi te u rastućim područjima poput održive mobilnosti, pametnih gradova, skladišta energije i podatkovnih centara.  S dokazanim iskustvom, globalnim tragom i vodećim svjetskim referencama, Hitachi ABB Power Grids uravnotežuje društvene, ekološke i ekonomske vrijednosti.  Zalaže se uspostavu održivog razvoja, uz primjenu inovacijskih i digitalnih tehnologija što ga čini idealnim partnerom za snažnije, pametnije i zelenije mreže.

Hitachi ABB Power Grids u regiji posluje objedinjen u Balkan Cluster koji sačinjavaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Dosadašnja voditeljica poslovanja zaštite i upravljanja te financijski kontrolor Nina Dusper Sušić preuzela je funkciju generalnog direktora Balkan Clustera.

Dusper Sušić je, završivši dva magisterija na Sorbonnei, započela svoju profesionalnu karijeru u korporativnim financijama u Francuskoj gdje je, između ostaloga, osnivala i investirala u fondove obnovljivih izvora energije. 

ABB-u Hrvatska se pridružila 2011. godine na poziciji financijskog kontrolora te je tijekom godina stekla iskustva i kao voditelj kvalitete i realizacije, voditelj poslovanja te prodaje.