Zagreb, 3. veljače 2023. (GIA) – Na jubilarnom 10. Bug Future Showu, održano je finale LAQOthona, nagradnog natječaja idejnih tech rješenja na temu održivosti, te su proglašena tri pobjednička projekta. GGO3 GoGreenOzonator, Deep Green Carbon Offsets i NADES Design najbolje su ocijenjeni od strane stručnog žirija među više od 250 pristiglih prijava. Prvo mjesto i novčanu nagradu od 10.000 eura osvojio je GGO3 GoGreenOzonator. Drugo mjesto pripalo je Deep Green Carbon Offsets koji je nagrađen s 5.000 eura, dok je treće mjesto zauzeo NADES Design te osvojio novčani iznos od 3.000 eura.

Prvo mjesto pripalo je idejnom rješenju koje ozon i sve benfite ozona stavlja u prvi plan prilikom kreiranja ekološki prihvatljivog alata za poljoprivredu i različite procese proizvodnje, drugo mjesto zaslužilo je idejno rješenje koje koristi potencijal algi za borbu protiv klimatskih promjena, a treće mjesto osvojilo je idejno rješenje o korištenju zelenih otapala u različitim industrijama, a sve s ciljem smanjenja CO2 emisija.

„Presretni smo zbog osvojenog prvog mjesta, ideju smo razvijali pet godina. Nagradu LAQOthona ćemo iskoristiti za daljnja istraživanja, nadamo se da ćemo u skorije vrijeme formirati cjeloviti sustav za zaštitu bilja kako bi mogli pomoći poljoprivrednicima, izjavio je Pave Ninčević u ime prvoplasiranog startupa GREENER.

O pobjednicima prvog LAQOthona odlučivao je stručni žiri u sastavu – Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja, Marko Capek, stručnjak za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, Maja Krejči, osnivačica Zuluhooda, pobjedničkog startupa na Idea Knockout 2022, Tanja Ivančić, dugogodišnja tech novinarka Večernjeg lista te Miroslav Wranka, lead game designer u Terrible Creations i freelance IT novinar.

“Zadatak nije bio nimalo jednostavan. Odabrati 10 projekata među pristiglih 250 prijava bio je pravi izazov, jednako kao i izabrati najboljih troje među top 10. Sigurni smo da smo izabrali vrhunske projekte koji će svojim idejama i rješenjima mijenjati svijet na bolje. Zahvaljujem svima koji su prijavili svoje ideje, svojim kolegicama i kolegama iz žirija na predanosti i sjajno odrađenom poslu, a zatim i finalistima i pobjednicima prvog LAQOthona. Kvaliteta predloženih rješenja potvrđuje činjenicu da među nama ima sjajnih inovatora i stručnjaka uz čija rješenja nas čeka sigurnija, zdravija i bolja budućnost. Zato već sada mogu najaviti da uskoro krećemo s pripremom novog izdanja LAQOthona”, istaknula je Ana Zovko, direktorica Sektora za digitalni razvoj Croatia osiguranja te predsjednica LAQOthon žirija.

Nakon što je korisnicima nedavno omogućio inovaciju praćenja emisije CO2 u vožnji, kao nastavak svojih održivih inicijativa, LAQO, prvo hrvatsko 100 posto digitalno osiguranje i tech inovacija Croatia osiguranja koje djeluje u sastavu Adris grupe, osmislio je nagradni natječaj LAQOthon. Tech idejna rješenja koja život čini održivijim bilo je moguće prijaviti na natječaj kao pojedinac ili kao dio tima. U nešto manje od mjesec dana trajanja, na natječaj je pristiglo više od 250 prijava. Najviše ih je zabilježeno u kategorijama poljoprivrede, prometa, kemije, zdravlja, recikliranja i prehrane.

Sve o LAQOthonu i pobjednicima ovog nagradnog natječaja možete pronaći na www.laqo.hr/laqothon.

Izvor i foto: Croatia osiguranje

Objavljeno 3. veljače 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.