London/Torino, 15. veljače 2022. – Intesa Sanpaolo, najveća talijanska banka prema ukupnoj imovini i jedna od najprofitabilnijih i najodrživijih financijskih institucija u Europi, odabrala je Thought Machine, tvrtku sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu koja razvija core banking tehnologiju, za pokretanje svoje nove platforme za digitalno bankarstvo. U okviru ovog  partnerstva, Intesa Sanpaolo uložila je 40 milijuna funti u Thought Machine kako bi postala dio priče o rastu ove tvrtke.

Intesa Sanpaolo odabrala je Vault, core banking program Thought Machinea, za pokretanje Isybank, nove platforme za digitalno bankarstvo koja je nedavno najavljena kao dio poslovnog plana Grupe za 2022. – 2025. Isybank će u početku biti usmjeren na 4 milijuna klijenata masovnog tržišta Intese Sanpaolo u Italiji sa širokim spektrom usluga digitalnog bankarstva te će utjecati na strukturno smanjenje troškova grupe.

Intesa Sanpaolo također je navela da namjerava proširiti core banking platformu Thought Machinea na širu infrastrukturu grupe jer nastavlja s velikim ulaganjima u digitalnu transformaciju banke, zamjenjujući core tehnologiju baziranu na mainframeu i prelazak na cloud  infrastrukturu.

Vault je odabran zbog svoje fleksibilnosti za pružanje usluga klijentima u više valuta i u više zemalja – s time da je banka najavila da namjerava proširiti ulogu Thought Machinea i na druge segmente osim masovnog tržišta, kako u Italiji tako i na međunarodnoj razini.

Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo, rekao je: „S novim poslovnim planom namjeravamo se još odlučnije uhvatiti u koštac s fintech izazovima. Zato smo odlučili stvoriti novu, u potpunosti digitalnu banku koja će služiti našim mlađim klijentima, građanima koji radije ne koriste poslovnice i ne zahtijevaju istu osobnu uslugu koju koriste naši klijenti u višekanalnom affluent i privatnom bankarstvu. Nova digitalna banka razvit će naše poslovanje s građanima, transformirajući nas u fintech izazivača na masovnom tržištu s mogućnošću međunarodnog širenja. Odabrali smo Thought Machine kao svog partnera zato što imaju međunarodni ugled fintech inovatora. Toliko snažno vjerujemo da je Thought Machine pravi partner za ovu transformaciju da također najavljujemo naše ulaganje u tvrtku kako bismo postali dio njezine priče o rastu.“

Paul Taylor, osnivač i glavni izvršni direktor Thought Machinea, rekao je: „Nakon sklapanja poslova s vodećim bankama diljem svijeta, ponosni smo što možemo najaviti da će najveća talijanska banka te jedna od vodećih financijskih institucija u Europi primijeniti tehnologiju Thought Machinea u svojoj novoj digitalnoj banci. Budući da Intesa Sanpaolo postaje ulagač u naše poslovanje, stvorili smo odnos u kojem će se naša tehnologija proširiti u širi portfelj banke – sa središnjom ulogom u isporuci poboljšanih digitalnih usluga i iskustava širokoj bazi klijenata banke u Italiji i šire.“

Intesa Sanpaolo ima približno 13,5 milijuna klijenata u Italiji kojima se pruža uslugu putem digitalnih i tradicionalnih kanala te 7,1 milijun klijenata u inozemstvu gdje je prisutna putem banaka supsidijara koji posluju u  komercijalnom bankarstvu u 12 zemalja u srednjoj i istočnoj Europi i Egiptu, kao i međunarodne mreže specijalizirane za korporativne klijente u 25 zemalja.

Thought Machine postao je de facto opcija za velike banke koje provode temeljnu transformaciju. Nijedan drugi core banking dobavljač nema toliko klijenata u ovom sektoru. Popis klijenata Thought Machinea uključuje JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group i Standard Chartered i ostale klijente diljem svijeta. Tvrtka je prikupila više od 340 milijuna dolara i njena vrijednost premašila je milijardu dolara, a ima sjedište u Londonu i regionalne urede u New Yorku, Singapuru i Sydneyju.

Izvor i foto: Millenium promocija/PBZ

Objavljeno 15. veljače 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.