Teheran/Zagreb, 20. listopada 2021. (GIA) – Sporazumom o suradnji Međunarodnog Halal Instituta, koji djeluje pri Iranskoj gospodarskoj komori  i hrvatskog Centra za  certificiranje halal kvalitete, između ostalog, otvara se mogućnost razmjene informacija, znanstvena i stručna istraživanja te jačanje gospodarske i turističke suradnje Hrvatske s Iranom.

Sporazum su u u Teheranu potpisali dr.  Mohammad Reza Karbasi, direktor Međunarodnog Halal Instituta i ujedno zamjenik direktora komore za međunarodne odnose  i doc.dr.sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i direktor Halal Business Foruma.

Izrazivši zadovljstvo posjetom Iranskoj gospodarskoj komori i Međunarodnom Halal Institutu te potpisanim sporazumom, dr. Dugonjić je ocijenio kako će posebna pažnja u budućnosti biti usmjerena organizaciji nastupa poduzeća nositelja halal certifikata na tržištu Irana te organizaciji Halal Business Foruma iduće godine u Zagrebu, na kojem se očekuje dolazak visoke delegacije i poduzeća iz Irana.

Dr. Karbasi smatra kako će sporazum povećati doprinos suradnji Hrvatske i Irana kao i olakšati povezivanje halal industrije i otvaranja tržišta.                 

Po Indeksu halal tržišta, Iran zauzima visoko 9. mjesto sa populacijom od gotovo 85 milijuna ljudi. 

Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske i Islamske Republike Iran iznosila je 11,5 milijuna eura, pri čemu je hrvatski izvoz bio vrijedan 9,4 milijuna eura, a uvoz 2,32 milijuna eura.

Izvor i foto: Centar za certificiranje halal kvalitete

Objavljeno 20. listopada 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM