Zagreb, 2. lipnja 2021. (Tockanai.hr) – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za građane i tvrtke za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Za ovu namjenu bit će raspoloživo 105 milijuna kuna – 90 milijuna za fizičke i pravne osobe te 15 milijuna za javni sektor. Prijave su otvorene od 10. lipnja.

Javni sektor će se i dalje prijavljivati izravno Fondu, dok za fizičke i pravne osobe vrijede nova pravila: prijavu će podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije.

Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bila je objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji su Fondu prijavili prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila. Svako prodajno mjesto dobilo je svoj korisnički račun za prijavnu aplikaciju.

Nakon što Fond raspiše natječaj za građane i pravne osobe, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju prijavljivati zainteresirane za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav automatski će se rezervirati dostupan iznos poticaja. U odnosu na prethodne natječaje, promjena je što će korisnik da bi ostvario pravo na potporu u određenom roku morati uplatiti minimalni predujam u iznosu od 7 posto traženih sredstva Fonda. Za fizičke osobe maksimalni predujam će iznositi 4900 kuna, a za pravne osobe 28.000 kuna.

Na posebnoj stranici Fonda, koja bi trebala biti aktivna od početka lipnja, moći će se u realnom vremenu pratiti koliko je sredstava iskorišteno. Na stranici će također biti dostupne detaljne informacije o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela dostupnih kroz program sufinanciranje te prodajnih mjesta.

Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti.

Nabavka vozila će se, kao i do sad, sufinancirati s do 40 posto po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji. Za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000 kuna, za plug-in hibride do 40.000 kuna, dok će se za kupnju vozila s električnim pogonom ili pogonom na vodik moći dobiti do 70.000 kuna.

Sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo, dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Prema podacima Energetskog instituta Hrvoje Požar, emisije CO2 u ukupnom domaćem prometu iznose oko 5,6 milijuna tona, od čega na cestovni promet otpada gotovo 3 milijuna tona. U Hrvatskoj je danas registrirano više od 2 milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo 1,5 milijuna osobnih automobila. Prosječna starost osobnih vozila je više od 12 godina te prosječno osobno vozilo u RH godišnje emitira oko 3 tone CO2. Za ilustraciju, hibridno vozilo godišnje emitira 1 tonu CO2, dok električna vozila uopće nemaju emisija niti zagađuju okoliš bukom.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada je odobrio sufinanciranje za više od 4500 električnih vozila. Međutim, tranziciju prometnog sustava u energetski učinkovitiji potrebno je još dodatno ubrzati, s obzirom na to da Strategija niskougljičnog razvoja predviđa da bi do 2050. godine čak 35 posto hrvatskog voznog parka trebalo biti električno.