Zagreb 31. listopada 2023. (GIA) – Najveći hrvatski neto izvoznik, Grupa KONČAR, na pomolu je treće uzastopne rekordne godine, što potvrđuju poslovni rezultati u prvih devet mjeseci 2023., uz poseban naglasak na novougovorene poslove i knjigu narudžbi. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 601,1 milijuna eura, što je za 128,2 milijuna eura ili 27,1% više u odnosu na usporedno razdoblje iz prethodne godine. U navedenom iznosu, 67% zauzimaju prihodi od izvoza, koji su u ovoj godini porasli za čak 34%. Visoka očekivanja opravdava stanje otvorenih narudžbi, backlog, koje je poraslo za 45% na rekordnih 1.412,7 milijuna eura.

Svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili su rast prihoda i dobiti, a posebno se ističe poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije. U tom području KONČAR uspješno održava status regionalnog lidera i te jača ulogu relevantnog europskog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini čitave Europske unije. Osim što zauzimaju visokih 67% u ukupnim prihodima od prodaje, rezultati od izvoza dodatno su rasli na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 60,1 milijun eura. Točnije, izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 283,5 milijuna eura ili 70,2% ukupno ostvarenog izvoza.

Odlični prodajni rezultati omogućili su daljnji rast profitabilnosti KONČARA pa je tako izvještajna neto dobit za devet mjeseci ove godine ostvarena u iznosu od 48,3 milijuna eura, što je 29,8% više od prošlogodišnjeg ostvarenja. Normalizirana neto dobit porasla je za 23,7 milijuna eura i više je nego dvostruko veća u odnosu na promatrano razdoblje iz prošle godine, s ukupnom vrijednošću od 40,4 milijuna eura. Nadalje, normalizirana EBITDA iznosi 56,1 milijun eura i veća je za 23,8 milijuna eura ili 73,7% od normalizirane EBITDA-e ostvarene za prvih devet mjeseci 2022. godine. Uz to, normalizirana EBITDA marža iznosi 9,3% dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 6,8%.

„Uz odlične financijske rezultate posebno nas veseli stanje novougovorenih poslova koji su premašili iznos od jedne milijarde eura i to pretežno na tržištima izvan Hrvatske. Pouzdanost i povjerenje koje se gradilo desetljećima osigurali su nam rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske i Austrije. Stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1.412,7 milijuna eura pri čemu treba istaknuti da je do kraja devetog mjeseca iznos ugovora koji će generirati prihod u slijedećoj godini dosegao iznos od 741 milijun eura. Ostvareni iskoraci rezultat

su promjena i aktivnosti koje smo pokrenuli u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima i potrebama te ulaganja u ljude, a do kraja godine očekujemo da će prihodi nadmašiti planirane razine“, ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Od značajnih ugovora zaključenih u trećem tromjesečju, KONČAR posebno ističe važan uspjeh na domaćem tlu, a riječ je o ugovoru o nabavi novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku s Gradskim prijevozom putnika Osijek. Ugovor je vrijedan 18,5 milijuna eura, a odnosi se na isporuku prvih 10 niskopodnih tramvaja i potpisan je u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO). Kad je o izvozu riječ, treba istaknuti osiguran veći dio tendera u natjecanju između renomiranih europskih proizvođača energetskih transformatora za njemačku i švedsku podružnicu E.ON Grupe, u vrijednosti od 50 milijuna eura.

Na sjednici Nadzornog odbora i Uprave Društva, održanoj 31. listopada, osim što su prihvaćeni rezultati poslovanja za siječanj – rujan 2023. godine, prihvaćena je i ponuda društva Construction Line Limited (CL) za  otkup udjela u društvu Napredna energetska rješenja d.o.o. (NER) koje je vlasnik 75,16% dionica društva Dalekovod. U skladu s KONČAREVOM strategijom okrupnjivanja vlasništva te postizanja kontrole u cilju potpune integracije DALEKOVOD Grupe u Grupu KONČAR, kao i činjenicom da je KONČAR primarno strateški investitor koji želi iskoristiti potencijale sinergija između Grupa, otkup udjela u NER-u predstavlja priliku Grupi KONČAR za daljnji rast.

Izvor i foto: Millenium promocija/Končar

Objavljeno 31. listopada 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.