Čakovec, 17. kolovoza 2020. (Media val) – Mesna industrija Vajda iz Čakovca, koja djeluje u sustavu Grupe Pivac, zauzela je prvo mjesto rang-liste kompanija po prihodima u Međimurskoj županiji. Prema podacima o poslovanju koje prikuplja FINA, Vajda je s 518,6 milijuna kuna prihoda i rastom prometa od čak 42 posto u odnosu na 2018. godinu s četvrtog mjesta skočila na sam vrh ljestvice. Osim rasta prihoda, Vajda je u 2019. godini zabilježila i dobit od gotovo 16,5 milijuna kuna, s impresivnim rastom od čak 718 posto.

Nekad deseta, danas prva

Prije ulaska u Grupu Pivac 2015. godine Vajda je bila na 10. mjestu te ljestvice te je tako u samo četiri godine, s novim vlasnicima koji su sustavno ulagali u razvoj i unijeli stabilnost u poslovanje te upravom koja je ostvarila zadane ciljeve, postala najuspješnije međimursko poduzeće.

„Ovakav smo rezultat priželjkivali, no s druge strane i očekivali s obzirom na sva ulaganja koja smo u 2019. godini i prethodnim godinama realizirali. Višemilijunske investicije, unapređenje organizacijske strukture kojim je povećana produktivnost cjelokupnog sustava te kontinuirano jačanje radničkih prava rezultirali su ovim velikim uspjehom na koji smo ponosni i za koji su zaslužni svi u Vajdi i Grupi Pivac. Velika je stvar u samo četiri godine napraviti ovakav iskorak, s desetog na prvo mjesto liste najuspješnijih međimurskih kompanija i to u kraju u kojem su izrazito izraženi poduzetnički duh, zdrava kompetitivnost i radne navike. Što još reći osim – svaka čast i hvala svim mojim kolegama, svakoj radnici i svakom radniku u Vajdi“, izjavio je Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda Čakovec.

„Čakovečka Vajda pravi je primjer poduzeća koje je stoljetnom tradicijom i prepoznatljivom kvalitetom kroz povijest opravdavalo te i danas opravdava povjerenje potrošača. Pridruživanjem Vajde Grupi Pivac 2015. godine cilj nam je bio te značajke dodatno ojačati i na njima izgraditi još uspješniju poslovnu priču kojom će biti zadovoljni svi – i potrošači i kooperanti i zaposlenici i lokalna zajednica. Ovi sjajni rezultati potvrda su da smo u tome uspjeli, iako nisu svi u početku vjerovali da nam je to namjera, te čestitam cijelom Vajdinom timu i zahvaljujem im na predanom radu“, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Kontinuirano povećanje radničkih prava

Rekordna dobit Vajde od 16,5 milijuna kuna u 2019. godini ostvarena je i uz povećanja plaća koja su se odvijala u nekoliko navrata, pri čemu je za kumulativni iznos plaća izdvojeno 1,8 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini. U Vajdi su prioritet i dodatne pogodnosti za zaposlenike koje im jamči kolektivni ugovor, među kojima su pravo na stimulativni dio plaće, dodatne dane godišnjeg odmora s obzirom na staž, uvjete rada i socijalne prilike, topli obrok i jubilarnu nagradu. Kompanija trenutno zapošljava 284 radnika što je u odnosu na 2019. godinu porast od 11,4 posto, unatoč krizi izazvanoj pandemijom Covida-19, a neprestano radi i na privlačenju mladih mesara osiguravanjem stipendija, besplatnih udžbenika i plaćene prakse za učenike strukovnih škola. Investicije i organizacijska unapređenja provode se i s ciljem povećanja produktivnosti, koja je u pojedinim radnim jedinicama u ovoj godini rasla i za 25 posto.

Četiri godine investicijskog zamaha

Ulaskom u Grupu Pivac Vajda je doživjela velik uzlet i kad je riječ o investicijama, što pokazuje i podatak da je u posljednje četiri godine u kompaniju investirano čak 10 milijuna eura. Već u prvoj fazi, tijekom 2016., uloženo je više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate, što je Vajdi omogućilo bolju radnu sredinu, veću efektivnost i uvjete rada. Potom je 2017. započeo veliki investicijski ciklus dogradnje, rekonstrukcije i modernizacije proizvodnog pogona, nabave strojeva i opreme za proizvodnju, proširenja skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizacije rashladnog sustava, vrijedan ukupno 50 milijuna kuna. Investicija je dovršena i svečano puštena u rad u svibnju 2019., a zahvaljujući tom projektu, Vajda se danas može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona za klaoničku obradu u regiji. Završetkom tog projekta stvoreni su uvjeti za veći prihvat i obradu sirovine, osiguranu povećanjem kapaciteta uzgoja i širenjem kooperacije s domaćim uzgajivačima svinja te su ostvareni preduvjeti za realizaciju planova daljnjeg rasta proizvodnje s ciljem zauzimanja liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg mesa. U ovoj će godini biti realizirana dodatna ulaganja u iznosu od 15 milijuna kuna.

Revitalizacija domaćeg svinjogojstva

Paralelno sa spomenutim investicijama, koje su bile preduvjet za rast proizvodnje žive stoke i povećanje udjela domaće sirovine u ukupnoj proizvodnji, u Vajdi je tijekom 2016. godine započet uspješan projekt revitalizacije svinjogojske proizvodnje širenjem kooperacije sa svim zainteresiranim domaćim uzgajivačima. Novi model kooperacije domaćim je uzgajivačima ponudio fiksnu cijenu usluge tova po kilogramu prirasta, tri turnusa godišnje i isplatu unutar svega tjedan dana. Upravo je takav model uzgajivačima pružio sigurnost i optimizaciju proizvodnje te su Vajdu i Grupu Pivac prepoznali kao pouzdane partnere. U samo četiri godine broj tovljenika na farmama Vajdinih kooperanata narastao je s 40.000 na više od 150.000, a broj od 80 domaćih uzgajivača s kojima Grupa surađuje raste i dalje, osobito u Slavoniji.