Putničke agencije predlažu konkretne poteze Vladi RH za poticanje domaće turističke potrošnje u lipnju. Preko 200 agencija okupljenih u UGP, napokon ima svoj glas i traže uključivanje Vlade RH u rješavanje problema s kojima se suočavaju kako bi se olakšao ponovni početak njihovog rada, ali i pomoglo spasu velikog dijela hrvatskog gospodarstva koje počiva na turizmu.

Zagreb, 4. lipnja 2020. (UGP) – Pododbor za putničke agencije udruge Glas poduzetnika je na redovitom sastanku je prodiskutirao 24 zahtjeva za spas turizma o kojima UGP već razgovora s Ministarstvom turizma, a posebno su se osvrnuli na glavne točke tog zahtjeva koje uključuju moratorij na kredite i leasinge, produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta i ukidanje parafiskalnih nameta.

O ispunjenju dijela ovih točaka već traju pregovori s nadležnim ministarstvima, ali smatramo važnim i dalje napominjati nužnost njihova prihvaćanja. Uz to, Pododbor za putničke agencije UGP-a ističe goruće probleme za koje, zajedno s cijelim UGP-om, traže hitno rješenje.

„Kritičan problem su police osiguranja jamčevine za putničke agencije koje su zakonski uvjet za organiziranje putovanja i prodaju paket aranžmana, a koju većina osiguravajućih kuća još uvijek ne želi dati zbog korona krize. Osiguravatelji tvrde kako je to trenutno prevelik rizik, a zakon popisuje obvezu tog osiguranja. Također je suštinski bitno smanjiti naknade kartičnih kuća koje su u Hrvatskoj puno više nego u Europi, s kojima su opterećene ne samo putničke agencije nego i mnoge druge djelatnosti. UGP će od sljedećeg tjedna inicirati dijalog s predstavnicima kartičara i regulatora kako bi se našlo rješenje. Putničke agencije i dalje moraju plaćati članarinu HTZ-u, a od toga ne vide konkretnu svrhu. Turističke zajednice se trebaju financirati isključivo iz boravišnih pristojbi te staviti van snage novi Zakon o turističkoj članarini kojim se terete svi kreveti s paušalnim iznosom članarine. Također je važno i ukidanje minimalne direktorske plaće za male agencije u kojima je direktor najčešće i jedini zaposlenik.“ istaknuo je Damir Trputec iz Pododbora za putničke agencije UGP-a.

„Vrijeme je da se smanji PDV u turizmu i ugostiteljstvu svima na 10%, pa tako naravno i putničkim agencijama kojima je sada 25%, vrijeme je da se da šansa turizmu da prodiše, koji je zajedno s ugostiteljstvom i prijevozom platio najveći ceh zbog COVID 19 krize.“ dodao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a.

Pododbor se također dotaknuo i nekih aktualnih stvari vezanih za lipanjski dio sezone, prvenstveno za odluku Austrije da ne ukine ograničenja za putovanje u Hrvatsku te činjenicu da Hrvatska svoje građane nije ni na koji način potaknula na korištenje turističkih usluga.

Sljedeća dva tjedna su u Austriji i Njemačkoj školski praznici i ovo je bila posljednja šansa da Kvarner i Istra ulove nešto turista u ovom periodu, a prva sljedeća je tek pred kraj srpnja kada jug Njemačke ide na školske praznike. Jučer su nam se nakon vijesti da Austrija otvara granice usijali telefoni, a onda hladan tuš, za povratak iz Hrvatske dva tjedna samoizolacije. Sljedeći tjedan će tek razmatrati ukidanje mjera prema Hrvatskoj u Austriji, dakle proći će praznici kada oni masovno dolaze. Kalendar školskih praznika u našim auto destinacijama je mjerodavan svim hotelijerima kada slažu cjenike i sezone. Lipanj je izgubljen, onda ide čuvena srpanjska rupa, a onda tko zna.“ rekla je Tatjana Maria Plašč iz DMC Tourist Agency Via Mea. „Austrijski premijer štiti austrijski nacionalni interes. Naši političari uvijek štite samo svoj osobni interes, ne i nacionalni. Nisam ljuta na Austrijance, dapače,  njihov premijer se pokazao kao državnik kojem je vlastita država ispred svih drugih.“

Sve zemlje u okruženju više potiču domaći turizam nego Hrvatska. Lipanj je trebao biti u znaku hrvatskih i slovenskih gostiju. Hrvatski građani su kao poticaj korištenja turističkih usluga dobili jedno veliko NIŠTA. Kod nas su blagdani u lipnju Tijelovo i Dan antifašizma – trebalo je omogućiti značajne popuste na cijene autocesta, trajekata, zračnih linija u domaćem prometu. To bi bila prava vrijednost za turizam! Pa cijena autoceste iz Zagreba do Splita za osobno vozilo samo u jednom smjeru košta kao cjelogodišnja vinjeta za autoceste u Švicarskoj! Cijene trajekata bez sezonskog poskupljenja su previsoke za poticanje turističkih putovanja na domaćem tržištu. Isto se odnosi na cijene ulaznica nacionalnih parkova. To bi trebao biti cilj Cro kartice a privatni sektor se onda može nadograditi sa svojom ponudom na ovakav temelj.“ zaključio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

U udruzi Glas poduzetnika okupljeno je više od 200 putničkih agencija pa možemo slobodno reći kako je UGP postao njihov legitimni glas. UGP smatra krucijalnim olakšavanje njihova poslovanja i zbog činjenice da o njima ovisi niz drugih djelatnosti poput povremenog prijevoza putnika, turističkih vodiča i mnogih drugih, a cijeli ekosustav uključuje više od 50.000 zaposlenika. Budući da je sektor turizma iznimno pogođen korona krizom, a na njemu većinom počiva hrvatsko gospodarstvo, iznimno je važno da Vlada hitno učini pomake u ovom smjeru.