Zagreb, 26. svibnja 2023. (GIA) – Nove generacije zaposlenih mijenjaju značenja pojmova karijere i uspjeha, a poslodavci moraju biti spremni na izazove koje to donosi. Suočene s nikad izazovnijim tržištem rada, organizacije koje podržavaju fleksibilnost pomažu zaposlenima pri usklađenju privatnog i poslovnog života te lakše privlače i zadržavaju talente među novim generacijama, pokazuju rezultati EU projekta „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ predstavljeni na konferenciji „Redefiniranje posla i života: Budućnost rada novih generacija“.

Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, stavljajući u fokus mlade roditelje, tom je prilikom naglasio: “Podizanje svijesti o važnosti prilagodbe posla obitelji i privatnom životu jedan je od koraka ka promjeni organizacijske kulture i kulture društva te u kontekstu demografske revitalizacije i ekonomskog jačanja obitelji upravo poslodavci, uvjeti rada i podrška društva u cjelini igraju važnu ulogu. U cilju prilagodbe na promjene u svijetu rada u proteklom razdoblju znatno je unaprijeđen zakonodavni okvir te je izmjenama i dopunama Zakona o radu uvedena mogućnost da roditelji djece do 8. godine života zatraže privremeni prelazak s punog na nepuno radno vrijeme, na rad od kuće ili prilagodbu radnog vremena radi usklađivanja radnih i obiteljskih obaveza te osobnih potreba, kao i pravo radnika na neplaćeni dopust u ukupnom trajanju od pet radnih dana godišnje za pružanje skrbi članu uže obitelji. Vlada RH također kontinuirano ulaže velike napore u širenje mreže socijalnih usluga kako bi u svim krajevima Hrvatske osigurala što bolju skrb za djecu i zavisne članove obitelji. U proteklom je razdoblju izgrađeno i obnovljeno više od 500 vrtića te je u mnogima omogućeno produljeno radno vrijeme, a u narednom razdoblju dodatno će se ulagati u izgradnju i opremanje centara za starije kao bi se osigurali novi kapaciteti za smještaj starijih osoba.”

Poslodavci moraju razvijati sustave upravljanja koji daju jasan uvid u rezultate, a ne vrijeme i mjesto rada. Digitalizacija poslovanja i komunikacijske tehnologije olakšavaju fleksibilizaciju mjesta i vremena rada za veliki broj radnih mjesta, uz što su još potrebne dobre rukovoditeljske kompetencije koje je potrebno kontinuirano razvijati, zaključak je panel rasprave u kojoj su sudjelovali Željka Josić, državna tajnica iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade;  Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike; Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova; Nataša Novaković, ESG direktorica u Hrvatskoj udruzi poslodavaca i mr. sc. Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code.

Kako će izgledati budućnost rada ovisi o brojnim faktorima, od migracije i umjetne inteligencije do tzv. „obrnutog mentorstva“ kada dobno i hijerarhijski mlađi podučavaju starije i u poslu iskusnije, a da ulazimo u doba ljudske povijesti u kojem ćemo, radili ili ne radili, morati neprestano učiti, smatraju dr. sc. Zvonimir Galić, s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ružica Šimić Banović, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija.

Kako će svi ti trendovi redefinirati samu ideju karijere i uspjeha u današnjem svijetu sve bržih, novim tehnologijama generiranih promjenama u radnim odnosima, na konferenciji je govorio Domenico Pinto, samoprozvani „liječeni radoholičar“ i autor knjige The Great Shift, naglašavajući kako su radoholičarstvo i tradicionalno uspinjanje karijernim ljestvama sve manje popularni u novim generacijama zaposlenih koje naglasak stavljaju na integraciju privatnog i poslovnog.

Pri tome je značajna podrška potrebna mladim roditeljima, osobito ženama, a na promjeni organizacijske kulture i radnog okruženja po mjeri novih generacija aktivno rade organizacije članice MAMFORCE zajednice, koja je od ovoga tjedna bogatija za 9 novih MAMFORCE Standarda.

MAMFORCE certifikacija jedna je od brojnih aktivnosti provedenih u okviru projekta Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce koje su podržavale uvođenje direktive o ravnoteži privatnog i poslovnog života. U 20 organizacija privatnog i javnog sektora poboljšan je sustav upravljanja ljudima kako bi uvođenje fleksibilnosti i ostalih elemenata organizacije posla važnih za usklađenje privatnog i poslovnog života bilo moguće.  Radilo se na razvoju organizacijske kulture podrške i uključivosti, razvijao se transparentni sustav plaća i sustav upravljanja učinkom. Veliki naglasak je stavljen na razvoj rukovoditeljskih kompetencija te podrške zaposlenima i rukovodstvu.

„Brojni su pozitivni pomaci u certificiranim kompanijama i institucijama među kojima se ističe prosječno 10% bolji doživljaj lidershipa, 11% bolja suradnja, 10% bolji osjećaj ravnoteže privatnog i poslovnog što rezultira 10% većom angažiranosti. Kao posljedica svega toga, smanjile su se stope bolovanja i fluktuacija što ima direktni pozitivni utjecaj na produktivnost, a čime smo i na primjeru hrvatskih poslodavaca potvrdili globalne statistike o opravdanosti uvođenja mjera odgovornog upravljanja.“ – istaknula je  Diana Kobas Dešković, autorica MAMFORCE metode i direktorica tvrtke Spona Code.

Uvođenjem MAMFORCE Standarda organizacije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. MAMFORCE zajednici odgovornih poslodavaca, koju čini više od 50 hrvatskih i regionalnih organizacija privatnog i javnog sektora ovoga se tjedna dobivanjem osnovnog MAMFORCE Standarda pridružila Poliklinika Sinteza čime se obvezala na provođenje aktivnosti kojima će dodatno poboljšati radne uvjete i organizacijsku kulturu. Napredni MAMFORCE CHANGE Standardi dodijeljeni su Krapinsko-zagorskoj županiji, Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije i Saponiji, MAMFORCE GROW Standard dobili su Addiko Bank, Implant centar Martinko, Kaufland i Micro-Link, dok je najprestižniji MAMFORCE LEAD Standard dodijeljen tvrtki Procter & Gamble.

U konačnici, da je razvoj odgovorne organizacijske kulture po mjeri svih potreban na svim razinama pa i u javnom sektoru smatra Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, naglasivši kako: „U Krapinsko-zagorskoj županiji cijenimo jednakost, pravičnost i uključivost. To su vrijednosti koje nastojimo njegovati svaki dan i u svakoj prilici. Prva smo županija koja je i formalno preuzela MAMFORCE Standard te vjerujem da će se za našim primjerom povesti i druge jedinice lokalne i područne samouprave u čitavoj Hrvatskoj.“

Izvor i foto: Mamforce/Spona Code

Objavljeno 26. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.