Zagreb, 25. ožujka 2022. (GIA) – Ericsson Nikola Tesla i slovenski Realis informacijske tehnologije, kao Zajednica ponuditelja,  potpisali su s Hrvatskim cestama ugovor vrijedan 3.900.000 kuna. Riječ je o projektu uspostave nacionalne pristupne točke za multimodalne informacije u prometu  kao i razvoja rutnog vodiča u sklopu pružanja usluga multimodalnih informacija u prometu.

Nacionalna pristupna točka omogućava korisnicima dostup podacima o putovanjima i prometu te povijesne podatke o prometu za različite načine prijevoza. Tijela nadležna za promet u državama članicama EU odnosno prijevoznici, upravitelji infrastrukture ili pružatelji usluga prijevoza daju i ažuriraju podatke na zahtjev. Putem nacionalne pristupne točke omogućena je razmjena statičnih i dinamičnih informacija. Statični podaci o putovanjima i prometu neophodni su za potrebe informiranja i planiranja prije putovanja te ih stoga zahtijevaju sve države članice EU. Dinamični podaci o putovanjima i prometu, primjerice smetnje i kašnjenja, omogućuju krajnjim korisnicima da donesu dobro informirane odluke o putovanju i uštede vrijeme. Sastavni dio nacionalne pristupne točke su informacije o linijama javnog prijevoza, o stajalištima, o voznim redovima i ostale informacije koje su utvrđene regulativom EU.

Također, Ericsson Nikola Tesla je u konzorciju s tvrtkom King ICT potpisao novi trogodišnji okvirni  sporazum  s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske o održavanju sustava za hitne pozive vrijedan 13,5 milijuna kuna.

Izvor i foto: Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Objavljeno 25. ožujka 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.