Zagreb, 21. lipnja 2022. (GIA) – EIT Health RIS Innovation Call 2022 je jedinstveni program za pomoć projektima za provjeru koncepta inovacije. U ranoj fazi programa za dobivanje potpore odabran je rekordan broj od 20 inovacija. Ove godine iz Hrvatske su odabrana četiri perspektivna projekta, više nego iz bilo koje druge zemlje srednje i istočne Europe.

U ovoj četvrtoj godini od pokretanja programa, posljednji krug EIT Health RIS Inovation Call privukao je više od 80 prijedloga. EIT Health Regional Innovation Scheme (RIS) podržava razvoj inovacija u zdravstvu u zemljama srednje, istočne i južne Europe, te je pokrenuo inicijative koje su ocijenjene kao napredne prema Europskoj tablici rezultata za inovacije.

Ove godine je odabrano dvostruko više projekata nego prošle godine, što govori o visokoj kvaliteti prijava. Konzorciji koji stoje iza odabranih inovacija dobit će sredstva u iznosu do 75 000 eura za daljnji razvoj njihovog revolucionarnog proizvoda ili rješenja, mentorstvo, mjesto na bootcampu i pristup potencijalnim investitorima i partnerima kroz EIT Health, mrežu najboljih inovatorima u zdravstvu u klasi s približno 150 organizacija članica.

U 2022. godini najviše uspješnih prijedloga imao je Portugal sa šest, a slijede ga Hrvatska s četiri i Grčka s tri prijedloga. Tijekom četiri godine trajanja programa, Portugal i Slovenija su imali najveći broj odabranih projekata. Ove godine gotovo 50% odabranih konzorcija fokusira na rješenja koja donose zdravstvenu skrb u domove pacijenata. To su inovativna rješenja koja podržavaju pružanje zdravstvene skrbi kod kuće i izvan bolnice, poboljšavajući zdravstvene rezultate.

“Rekordan broj konzorcija koji su podnijeli uspješne prijedloge na ovogodišnji RIS Innovation Call pokazuje da je srednja, istočna i južna Europa ima veliki broj talentiranih inovatora s vrijednim idejama za početak nove ere zdravstvenih rješenja. Naš je cilj pronaći najbolje ideje i inovacije u ranoj fazi u regiji te potaknuti poslovne i akademske sudionike da izgrade konzorcije i svoje koncepte pretvore u stvarnost. Ponosni smo što je RIS Innovation Call već podržao nekoliko uspješnih priča u posljednje tri godine, na primjer STEMI, inovaciju za uštedu kritičnog vremena za dijagnosticiranje kardiovaskularnih bolesti. Slovački projekt podržan 2019. osvojio je 2021. EIT Health Bridgehead Global. Također, bio je među najboljima na pozivu House of Med Tech Luxembourg, kao i u kategoriji Srednjoeuropske inicijative (CEI) “Rani odgovor na COVID 19”. Drugi primjer je EmPlastrum koji je razvio flastere za psorijazu različitih veličina s integriranim UVB LED diodama, rješenje koje pacijentima omogućuje liječenje kod kuće. Inovativno rješenje je pobijedilo na nekoliko start-up natjecanja i privuklo 100 000 eura iz strukturnog fonda EU”, rekla je Mónika Tóth, direktorica EIT Health InnoStars RIS-a.

Odabrani projekti

EIT Health RIS Innovation Call 2022 će podržati u ranoj fazi 20 projekata :

• MEGI (Hrvatska) ima cilj razviti virtualni kardiovaskularni zdravstveni asistent s AI-om koji koristi personalizirane protokole kako bi podsjetio pacijente da uzimaju lijekove i izmjere im krvni tlak kod kuće.

PsyFlux (Hrvatska). Konzorcij razvija telemetrijski uređaj za praćenje intrakranijalnog tlaka koji se može koristiti izvan bolnice bez rizika od infekcije, omogućujući pacijentu da sudjeluje u svakodnevnim aktivnostima.

StressLyft (Hrvatska) je edukacijski tečaj o stresu na radnom mjestu i vještinama oslobađanja od stresa, baziran na interaktivnom video sadržaju, koji tvrtke osiguravaju svojim zaposlenicima kako bi spriječili stres na poslu.

Sučelje čovjeka i stroja temeljeno na gestama za vođenu ortopedsku kirurgiju (Hrvatska). Tim ima cilj razviti nove medicinske uređaje koji pomažu kirurzima da naprave mjerenja milimetarske preciznosti tijekom operacije zamjene kuka (i eventualno drugih vrsta operacija).

3DIAMOND (Češka). Tim razvija sustav upravljanja životnim ciklusom bolničkih podataka koji će omogućiti stvaranje točnih 3D tiskanih modela koje će liječnici koristiti za predoperativno planiranje.

ApniWave (Grčka) je pametni uređaj za provjeru koji kombinira senzor, ugrađeno računalo i softverski paket s AI-om za otkrivanje sindroma opstruktivne apneje i hipopneje u snu (OSAHS) kod kuće.

Frekventno kodirana reflektometrija za mjerenje gustoće makularnog pigmenta u bolesnika s AMD-om (Grčka). Tim razvija novi, mali faktor oblika i isplativ optički instrument za izračunavanje vrijednosti optičke gustoće makularnog pigmenta u očima uz minimalnu interakciju s pacijentom.

Autonomno robotsko vozilo za dezinfekciju radnih mjesta (Grčka). Predloženo rješenje predlaže autonomno vozilo za provođenje protokola dezinfekcije na radnim mjestima uz minimiziranje potrošnje dezinfekcijske tekućine.

PIOAS (Litva). Konzorcij razvija brzi, neinvazivni, prijenosni, 7/24 ili periodični uređaj za praćenje stanja pluća za praćenje zdravlja pacijenata bez potrebe da ostanu u bolnici.

• Njega.AI. (Litva) je sustav koji u stvarnom vremenu prikuplja biometrijske podatke starijih osoba (npr. tjelesnu temperaturu, brzinu, krvni tlak, dnevnu aktivnost, kvalitetu sna itd.) i obavještava skrbnike o svim otkrivenim abnormalnostima.

Ubrzano cijeljenje rana u modelu štakora putem brze autologne izolacije stanica kože na mjestu njege i ponovne primjene (Latvija). Tim razvija kirurški komplet veličine iPada za brzo izvlačenje i ponovnu primjenu pacijentovih vlastitih stanica kože u operacijskoj dvorani za bržu i bolju obnovu kože.

CoNurse (Estonija) je mobilna aplikacija koja nudi personalizirani plan liječenja s video i audio smjernicama korak po korak za postupke rehabilitacije kod kuće.

Graphresp (Portugal). Konzorcij razvija prijenosni elektronički brzi dijagnostički test za neinvazivnu dijagnozu respiratornih infekcija u kućnim okruženjima i zdravstvenim ustanovama.

adhesiv.Ai (Portugal) je pametna obloga za rane koja kombinira ljepljivi flaster prilagođen koži s biosenzorima koji šalju podatke softveru za digitalno praćenje i zdravstvenim radnicima kako bi se osigurao optimalan proces zacjeljivanja.

Motiphy+ (Portugal). Dokaz koncepta tima koristi 3D senzor za snimanje tijela za praćenje tijela i gamificirano virtualno okruženje kako bi fizioterapiju učinili ugodnim i motivirajućim tretmanom.

TindSkin (Portugal) je mobilna aplikacija za točan pregled kože u ranoj fazi koja koristi konsenzus grupe dermatologa kako bi pružila najbolje rezultate na prikladan i pristupačan način.

CardioWheel (Portugal) je volan s nevidljivom vodljivom kožom koji prati EKG signal vozača vozila, kapitalizirajući novi automobilski trend praćenja vitalnih znakova vozača.

HF@Edge (Portugal) je sustav za praćenje kod kuće koji koristi granično računalstvo za snimanje, pohranu, prijenos i analizu ključnih vitalnih znakova i podataka IoT senzora (s pametnih satova i drugih uređaja) za otkrivanje zatajenja srca.

Minijaturizirani senzor za praćenje i prevenciju bolesti koje se prenose zrakom (Slovenija). Konzorcij ima cilj razviti novi detektor nanočestica za aerosole kao što su virusi i zagađivači zraka.

SafeStep (Slovenija) ima cilj kombinirati nosivi hardverski uređaj sa softverom baziranim na algoritmu za starije pacijente, koji je sposoban predvidjeti i detektirati padove i druge opasne situacije.

Izvor: Abeceda komunikacije

Objavljeno 21. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.