Zagreb, 10. srpnja 2020. (MPR) – Sjednicom Glavne skupštine KONČAR – Elektroindustrije koja je održana u četvrtak u Zagrebu u sjedištu društva, završilo je održavanje skupština svih društava koja posluju unutar Grupe KONČAR.

Obraćajući se okupljenim dioničarima, predsjednik Uprave mr.sc. Gordan Kolak osvrnuo se na poslovne rezultate ostvarene u 2019. godini. Unatoč suočavanju s brojnim izazovima, Grupa KONČAR je ostvarila prihode od prodaje za 12,8 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Udio izvoza iznosi 60 posto, a poduzetim aktivnostima i širenjem na nova tržišta izvezeno je roba i usluga u više od 90 zemalja svijeta. Konsolidirana zaduženost Grupe je niska, a dobar financijski potencijal osigurava stabilnost u uvjetima krize koja je zahvatila gospodarstvo Hrvatske i cijelog svijeta.

Predsjednik Uprave osvrnuo se i na gospodarsku krizu uzrokovanu virusom COVID-19, koja predstavlja najveći svjetski ekonomski šok u posljednjih nekoliko desetljeća. Zbog toga su Uprava i Nadzorni odbor predložili da se ne isplati dividenda, a očuvanje likvidnosti i investicijskog potencijala je jedan od najvažniji poslovnih prioriteta u narednom razdoblju. KONČAR s velikom pažnjom prati sve aspekte situacije vezane uz virus COVID-19, ocjenjujući okolnosti i poduzimajući sve moguće mjere zaštite. Prioritet je održati poslovanje u proizvodnim pogonima uz zaštitu i  očuvanje zdravlja i sigurnosti zaposlenika te poslovnih partnera.

Uz odgovarajuće mjere koje se poduzimaju, neupitnu predanost zaposlenika, stabilnu financijsku situaciju te dobru ugovorenost poslova, vjerujemo kako i u ovim okolnostima Grupa KONČAR može brzo odgovoriti na izazove i redovno nastaviti s poslovanjem.

U nastavku sjednice Skupština je dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za vođenje poslovanja u 2019. godini. Dosadašnjim članovima Nadzornog odbora istekao je četverogodišnji mandat te su prema prije objavljenim prijedlozima odluka, za članove Nadzornog odbora izabrani: Joško Miliša, Branko Lampl, Ivan Milčić, Mario Radaković i Danko Škare. Uz izabrane članove na Skupštini, u Nadzornom odboru Društva jedan član je predstavnik radnika, a prema Statutu Društva, Kapitalni fond koji je imatelj 28,17 posto dionica imenuje tri predstavnika u Nadzorni odbor. Svim izabranim i imenovanim članovima Nadzornog odbora mandat traje četiri godine.