Mađarska OTP Bank potpisala je ugovor o kupoprodaji dionica za kupnju 100 posto slovenske Nove KBM d.d., u vlasništvu fondova kojima upravljaju pridružena društva Apollo Global Management, Inc. (80 %) i EBRD (20 %). Akvizicija ove banke najznačajnija je u povijesti OTP grupe koja joj omogućuje da postane tržišni lider u Sloveniji. Očekuje se da će se transakcija zaključiti u drugom tromjesečju sljedeće godine, pod uvjetom da se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Budimpešta, 1. lipnja 2021. (OTP banka) – Nova KBM d.d. (Nova KBM) druga je najveća slovenska banka s tržišnim udjelom od 20,5 posto u odnosu na aktivu u prosincu 2020. i približno 1 900 zaposlenih, čime se pozicionira kao ključna banka na slovenskom bankarskom tržištu.  Uz poslovanja s građanstvom i malim poduzećima, pruža i čitav niz bankarskih usluga za srednje i velike tvrtke. Financijski uvjeti ove transakcije nisu otkriveni.

Nova KBM, sa stabilnim kontinuiranim rastom profitabilnosti proteklih godina, i sama je provela uspješnu akviziciju prošle godine kupivši Abanku, treću po veličini banku na slovenskom tržištu. Uspješna integracija dviju banaka dovršena je prošlog prosinca. Za OTP grupu ova transakcija predstavlja povijesni iskorak. Njen značaj pokazuje i činjenica da će nakon zaključenja transakcije OTP, s vlasništvom nad SKB bankom i Novom KBM, postati lider na slovenskom bankarskom tržištu u kreditima i depozitima, s udjelom od gotovo 30 posto.

Zaključenje transakcije očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, a podložno je svim potrebnim regulatornim odobrenjima.

„Od ulaska na slovensko tržište 2019. znali smo da nam prisutnost u Sloveniji predstavlja veliku priliku za rast i razvoj, u skladu sa strategijom OTP grupe. Da bismo ostvarili taj cilj istraživali smo mogućnosti akvizicija te smo iste godine zaključili akviziciju i uspješno integrirali SKB banku, četvrtu po veličini na tržištu.

S najavljenom novom transakcijom postat ćemo tržišni lider u slovenskom financijskom sektoru. Akvizicijom Nove KBM dodatno ćemo ojačati ionako izvanrednu stabilnost i sposobnost OTP grupe za stvaranje dobiti, istovremeno rastući brže od svih naših konkurenata. Našu strategiju rasta i razvoja nastavljamo i dalje te trenutno ispitujemo mogućnosti daljnjih akvizicija u regiji“, izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora OTP Bank.

Anita Stojčevska, izvršna direktorica SKB banke, komentirala je: „Zahvaljujući izvrsnom timu zaposlenika i uz snažnu potporu OTP grupe, SKB banka uspješno je završila integraciju s grupom i istovremeno postigla izvrsne poslovne rezultate. SKB banka je u stručnim krugovima (The Banker, Global Finance i Euromoney) prepoznata kao najbolja banka u Sloveniji već nekoliko godina zaredom i zadržava svoju Superbrands poziciju pod OTP brendom. OTP grupa je strateški fokusiran vlasnik, što se dokazuje podržavanjem strategije digitalne transformacije SKB banke kako bi ponudila najbolja rješenja za iskustvo kupaca i rasla na različitim segmentima tržišta. U nadolazećem razdoblju se možemo i dalje oslanjati na podršku, pomoć i suradnju OTP grupe. Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno izgraditi najveću banku u Sloveniji i imati važnu ulogu unutar OTP grupe.”

John Denhof, izvršni direktor Nove KBM, dodao je: „Tijekom posljednjih godina Nova KBM prošla je nevjerojatno putovanje i pozitivno se transformirala u gotovo svim područjima. Banka je ispunila ili premašila sve svoje strateške ciljeve, više nego udvostručila bilancu, uspješno spojila i integrirala četiri banke, uključujući i nedavno zaključenu akviziciju Abanke, i postigla održivu profitabilnost, snažnu usklađenost s propisima i dobru operativnu otpornost. Uz to, značajno smo poboljšali korporativnu kulturu, modernizirali IT i infrastrukturu te pojednostavili proizvode i procese kako bismo svojim klijentima mogli ponuditi najbolje financijske usluge u svim segmentima.

Svi bismo trebali biti vrlo ponosni na ono što smo postigli zajedno, i želim osobno i iskreno zahvaliti svim zaposlenicima, kao i našim dioničarima Apollo i EBRD na stalnoj podršci, ulaganju i fokusu.

Ne bi trebalo biti iznenađenje da je naš uspjeh doveo do ekonomskog interesa za našu franšizu. Kako ulazimo u sljedeću fazu našeg razvoja, snažno sam uvjeren da ćemo kao dio OTP grupe biti još korisniji i učinkovitiji za naše klijente, zaposlenike i za ostale ključne dionike. Ova banka bit će neprikosnoveni tržišni lider s nacionalnim dosegom bez presedana, koji nudi ogromne mogućnosti za naše ljude i dugoročne temelje za još veće uspjehe.”

OTP Bank jedna je od najaktivnijih financijskih institucija na europskom tržištu akvizicija. Nakon financijske krize, nove su transakcije započele 2014. godine i od tada je OTP Bank najavila kupnju 11 financijskih institucija i bankarskih portfelja u devet zemalja, a zatim dovršila njihovu uspješnu integraciju u bankarsku grupu. Pored Slovenije, OTP grupa započela je poslovanje u novim  zemljama poput Albanije i Moldavije. Ovim jedinstvenim učinkom stjecanja OTP grupa postala je najaktivniji konsolidacijski bankarski sektor u Srednjoj i Istočnoj Europi, značajno poboljšavajući svoju tržišnu poziciju i povećavajući doprinos dobiti ne-mađarskih članova grupe.

OTP grupa sa sjedištem u Budimpešti u Mađarskoj jedna je od najstabilnijih financijskih grupa u regiji srednjoistočne Europe s izvanrednom profitabilnošću i stabilnim pozicijama kapitala i likvidnosti. Trenutno bankarska grupa pruža financijske usluge u 11 zemalja za više od 16,3 milijuna klijenata, ima mrežu od gotovo 1 500 poslovnica i ima 38 000 zaposlenih. Matična banka grupe, OTP Bank, javna je tvrtka s raznolikom međunarodnom vlasničkom strukturom.