• SE Cres, snage 6,5 MW, podmirivat će potrošnju oko 2.500 kućanstava
  • Ulaganja HEP-a u sunčane elektrane i punionice za električne automobile u Istri i na Kvarneru u 2020. godini iznose 74 milijuna kuna
  • Ukupni plan investicija HEP-a za 2020. godinu iznosi rekordnih 4,9 milijardi kuna

ZAGREB, 23. lipnja 2020. (HEP) – Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić danas su položili temeljni kamen za izgradnju 41 milijun kuna vrijedne Sunčane elektrane Cres, najveće sunčane elektrane u izgradnji u Hrvatskoj te su obišli ELEN punionicu za električna vozila u Cresu.

Razvoj ovakve infrastrukture, koja pritom prati ekološku dimenziju i prihvatljivost, od izuzetne je važnosti i za turizam jer bez kvalitetne infrastrukture nemoguće je razvijati kvalitetan turizam kojeg usmjeravamo u smjeru održivog razvoja“, izjavio je Gari Cappelli, ministar turizma i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića na današnjem događanju.

Sunčana elektrana Cres doprinijet će jačanju sigurnosti opskrbe električnom energijom i povećanju stupnja energetske samodostatnosti otoka Cresa i Lošinja, posebno u razdobljima povećane potrošnje tijekom turističkih sezona.

Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta, od HEP-a, Primorsko-goranske županije, Grada Cresa pa do uključenih ministarstava. Ova će hvalevrijedna investicija doprinijeti energetskoj neovisnosti i razvoju otoka Cresa.  Sinergija investicija u energetiku i promet od presudne je važnosti za zadržavanje stanovništva na našim otocima, ali i za stabilnost hrvatskog gospodarstva u krizi izazvanoj koronavirusom“, izjavio jeOleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Elektrana snage 6,5 MW godišnje će proizvoditi oko 8,5 milijuna kWh električne energije, što odgovara potrošnji oko 2.500 kućanstava. Gradi se na zemljištu površine 17 hektara, dva kilometra sjeverno od naselja Orlec. U 13 segmenata pojedinačne snage 500 kW, instalirat će se ukupno 20.330 panela domaćeg proizvođača Solvis. Paneli će se smjestiti tako da omogućuju nesmetan prolaz malih životinja unutar ograde sunčane elektrane i ispašu ovaca unutar ograđenog područja. Projekt SE Cres je do ishođenja lokacijske dozvole razvijala Primorsko-goranska županija, kada projekt preuzima HEP, koji je na temelju natječaja izgradnju povjerio konzorciju PVI Solar, PVI GmbH, Intecco i Deling. Elektrana će s proizvodnjom početi do kraja godine.

„Unatoč globalnoj krizi izazvanoj koronavirusom, HEP je bez oklijevanja nastavio s realizacijom plana investicija za 2020. godinu koji je utvrđen u do sada najvećem iznosu u povijesti HEP-a, od gotovo pet milijardi kuna. To činimo jer smo svjesni da su nastavak našeg investicijskog ciklusa i ulaganja u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta, iznimno važni za razvoj i stabilnost hrvatskog gospodarstva. Pritom se najveći dio investicija odnosi na realizaciju obnovljivog scenarija razvoja HEP-a do 2030. godine, u sklopu kojega ćemo izgraditi 1.500 MW proizvodnih kapaciteta. Polovina tih kapaciteta, koja po snazi odgovara Nuklearnoj elektrani Krško, bit će u sunčanim i vjetroelektranama. U ovom trenutku, u izgradnji ili pred početkom izgradnje imamo vjetroelektranu Korlat i čak sedam sunčanih elektrana“,izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Ukupna ulaganja HEP-a u projekte sunčanih elektrana i elektromobilnosti na području Istre i Kvarnera u 2020. godini iznose 74 milijuna kuna. Osim sunčane elektrane Cres, u izgradnji je sunčana elektrana Marići kod Žminja, snage 1 MW, a uskoro počinje izgradnja i druge faze sunčane elektrane Kaštelir u zaleđu Poreča, snage 2 MW. Obje će elektrane, kao i SE Cres, električnu energiju proizvoditi bez poticaja, na potpuno tržišnoj osnovi. Na otoku Cresu HEP razmatra izgradnju još dvije sunčane elektrane. To su SE Cres 2 od 4,14 MW, neposredno u blizini SE Cres te SE Ustrine kod Osora, snage 9,99 MW, koju HEP razvija na temelju sporazuma o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Malim Lošinjem. Na otoku Unijama HEP planira izgradnju sunčane elektrane snage 1 MW s baterijskim spremnikom. Projekt je dio EU programa INSULAE, a razvija se u partnerstvu HEP-a s Razvojnom energetskom agencijom Kvarner. Trenutno najveća planirana sunčana elektrana na području Istre i Kvarnera je SE Nova Vas , snage čak 40 MW, a koju HEP razvija na temelju Sporazuma o suradnji s Općinom Kršan. HEP na ovom području usporedo realizira i niz projekata integriranih sunčanih elektrana na krovovima vlastitih poslovnih i pogonskih zgrada, pa je tako u tijeku postavljanje elektrana u Malom Lošinju, Krku i Poreču.

Zelenu energetsku tranziciju na kvarnerskim otocima čini i postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila. U funkciji su već ELEN punionice u Malom Lošinju te u Cresu, gdje je ovom prigodom upriličena prezentacija HEP-ovog projekta eMobilnost s naglaskom na infrastrukturu na otocima i ostalim turističkim destinacijama u Hrvatskoj. Tako se na području Istarske i Primorsko-goranske županije nalazi 19 ELEN punionica, a u tijeku je postavljanje dodatnih 35, među kojima i punionice na otocima Krku i Rabu.