Zagreb, 9. studenoga 2021. (GIA) – Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvoren Interliber, 43. međunarodni sajam knjiga. Paviljone 5, 6 i 7a ispunilo je više od 230 izlagača iz 14 zemalja.

Zajedno sa izlagačima i posjetiteljima, kulturnim sadržajima i edukativnim programima INTERLIBER uvelike doprinosi razvoju kulture čitanja. Kao najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, Interliber se pozicionirao kao nacionalna platforma za slobodu izražavanja kroz pisanu riječ i dijalog domaće i međunarodne književne scene. Interliber se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

„Nema zamjene za poslovna događanja poput međunarodnih sajmova u živo. Sve virtualne ekstenzije sjajna su pomoć kojom se obogaćuje sadržaj sajamskog događanja i nakon samog održavanja sajma kroz godinu, a izravan web i tv prijenos pružaju priliku posjetiteljima koji nisu u mogućnosti doći na Interliber da budu uključeni u temu koju vole. Međutim, posjetitelji koji dođu do nedjelje na Interliber, uživat će u njemu svim svojim osjetilima: dodirom, vidom, sluhom, njuhom i okusom žive atmosfere u carstvu knjiga. To je svrha Interlibera! Neprocjenjivo i nezamjenjivo.

Ponovno povezivanje i stvaranje doživljaja u živo ljude čini sretnima. Spoznaja koju nismo možda dovoljno znali cijeniti prije pandemije.

Još je jedan poseban sastojak utkan u naš ovogodišnji Interliber: povjerenje. Želim zahvaliti svim našim izlagačima, a njih je u tri paviljona više od 230 iz 14 zemalja, ne samo što su pripremili dvogodišnju ponudu novih izdanja različitih žanrova te promotivne ponude za sve uzraste posjetitelja, već za povjerenje koje su nam poklonili, po 43. put zaredom. Vjerovali su nam i kada smo tri puta mijenjali termin sajma i kada smo ga odgađali i kada smo napravili nemoguće da siguran posjet Interliberu postane moguć.“ rekla je na otvorenju Interlibera dr.sc. Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

„Interliber je najbitniji događaj koji je posvećen knjizi u Republici Hrvatskoj i najbitniji kulturni događaj u gradu Zagrebu uopće. Drago mi je da smo i u ova izazovna vremena našli način kako da se Interliber ove godine ipak održi  i da bude i dalje mjesto susreta sa knjigama, a posebice sa knjigom koja je u ova izazovna vremena bila utjeha mnogima. Interliber je ključno mjesto koje je posvećeno knjizi u Zagrebu, a isto tako i u Hrvatskoj.“ naglasio je na otvorenju gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević pozvavši građane da posjete ovih dana Interliber i Zagrebački velesajam.

Interliber je otvorio Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske: „U prosincu prošle godine Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se ova godina proglasi Godinom čitanja. Ova godina je godina niza aktivnosti koje su podržane posebnim natječajima od Vlade odnosno od resornog Ministarstva: natječajima za razvoj čitateljske publike, natječajem za dodjelu 41 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom „Čitanjem do uključivog društva“. Osim toga Ministarstvo kulture  i medija je organiziralo medijsku kampanju koja se može pratiti putem mrežne stranice čitaj.hr. Pri kraju je i realizacija projekta “Rođeni za čitanje“ koji će se provesti u suradnji sa svim pedijatrijskim ordinacijama. Tim projektom će svako dijete od rođenja do škole dobiti po četiri slikovnice primjerene svom uzrastu što će potaknuti čitanje djece odnosno onih koji će čitatelji tek postati“.

Radno vrijeme Interlibera je od 10,00 do 21,00 sat, osim u petak kada radi do 22,00 sata i nedjelju do 20,00 sati.

Izvor: ZV

Objavljeno 9. studenoga 2021. Sva prava pridržana ©poslovniFM