Piše: Boris Živković, novinar-urednik poslovniFM

Od 1. ožujka država će podići trošarine na duhanske proizvode i duhanske prerađevine, što znači povećanje cijena cigareta, duhana te grijanih duhanskih proizvoda, koji su sve popularnija, manje štetna, alternativa klasičnim cigaretama. Ministarstvo financija objavilo je svoj prijedlog uredbe o trošarinama na duhanske proizvode, po kojem rastu trošarine na sve proizvode obuhvaćene tom uredbom osim e-tekućine za koju i dalje trošarina ostaje nula kuna. No, javnost je ostala zatečena upravo ogromnim podizanjem trošarina na grijane proizvode. Što je razlog podizanja tog poreznog oblika za čak 75 posto, odnosno u godinu dana za više od 130 posto?

Povećanje spomenutih trošarina nije iznenađenje, već ranije se znalo da jedan krug izmjena i dopuna slijedi i ove godine. Tako je ministar financija Zdravko Marić na marginama četvrte porezne konferencije “Porezna politika u post – pandemijskom razdoblju” na upit kako komentira poreznu politiku koja bi trebala dodatno opteretiti više štetne proizvode, a poticati manje štetne, kao što je to primjerice kod pića, duhanskih proizvoda, te danas-sutra i hrane, ministar Marić podsjetio da se u proteklih godinu dana dosta raspravljano o toj temi.

Najavio je, vezano uz duhanske proizvode, početak javnog savjetovanja, koji će u obzir uzeti i širi kontekst, ne samo fiskalni, već i zdravstveni, zdravstveno epidemiološki, a i širi društveni.

I dok se s jedne strane deklaratorno ministar financija zalaže za niže oporezivanja manje štetnih proizvoda, u spomenutoj najavi pretočenoj u Uredbu se pokazalo drugačije. Mnogi su stoga ostali zatečeni iznosom trošarina posebno time što će se najveći rast tog državnog nameta dogoditi kod grijanih duhanskih proizvoda gdje trošarina raste s 800 na čak 1.400 kuna za jedan kilogram. To je povećanje trošarine za čak 75 posto, a takav nagli skok trošarine na neki duhanski proizvod u Hrvatskoj dosad nije zabilježen. Od 1. ožujka raste, iako malo, i trošarina na cigarete. Dosad je bila 370 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene za tisuću komada, a po novome će biti 400 kuna plus 34 posto od maloprodajne cijene.

Trošarina na sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje raste s 800 na 860 kuna za kilogram. Trošarina za cigare i cigarillose raste s 800 na 860 kuna za 1000 komada, dok za e-cigarete trošarina ostaje 0 kuna.  S obzirom da je grijani duhan po profilu sličniji e-cigaretama, nego cigaretama, ima smisla da oni budu i slično oporezovani. Apsurd je da, po ovom prijedlogu, e-cigarete ostaju 0 kuna, a grijani duhan, gledano po količini postaje najviše porezno opterečen. U prijevodu, s ovim promjenama, trošarinu na kilogram duhana platit ćete više ako ga koristite grijanjem, nego štetnim gorenjem, odnosno pušenjem, što ne postoji ni u jednoj drugoj zemlji. 

Razlozi za ovaj potez stoga se možda kriju u tome što su postojeći igrači na tržištu, a među njima i britanski BAT, koji je vlasnik Tvornice duhana Rovinj, tražili da se podigne baš trošarina na grijani duhan, što je tržišna niša u kojoj su na hrvatskom tržištu znatno jači njihovi konkurenti. Naime, posljednjih godinu i pol BAT prijeti odlaskom iz Hrvatske i premještanjem proizvodnje u neku zemlju koja će biti znatno povoljnija za njihove investicije. Logično se onda postavlja pitanje, krije li se u ovom poskupljenju pritisak multinacionalne kompanije, koja će vjerojatno otići iz Hrvatske prije ili nešto kasnije, budući im je to dio poslovnog plana, ili je, pak, u pitanju samo punjenje proračuna za 2021. godinu? Naime, s ovakvom korekcijom iznosa specifične trošarine uz zadržavanje stope proporcionalne trošarine od 34 posto od maloprodajne cijene te povećanjem minimalne trošarine na cigarete kao i povećanjem trošarine na ostale duhanske prerađevine (sitno rezani duhan za savijanje cigareta, ostali duhan za pušenje, cigare i cigarillose) i na duhanske proizvode (grijani duhanski proizvod i novi duhanski proizvod) fiskalni učinak povećanja prihoda u Državnom proračunu po osnovi trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode iznosio bi 300 milijuna kuna za 2021. godinu. Kada uzmemo u obzir da predloženo povećanje trošarina od 8 posto na cigarete državi donosi višestruko više prihoda nego povećanje od 75 posto na grijani duhan, malo je vjerojatno da su razlozi fiskalne prirode.

Inače, na spomenutoj četvrtoj poreznoj konferenciji na tu temu se osvrnuo i Marko Primorac s Ekonomskog fakulteta. – Kad govorimo o tome čime se treba voditi pri oporezivanju štetnih odnosno manje štetnih proizvoda, Primorac je naglasio da su trošarine jedan oblik oporezivanja koji je uveden prije svega zbog saniranja nekih štetnih posljedica, odnosno kompenziranja društva za štete koje takvi proizvodi mogu društvu uzrokovati. U tom smislu bi svakako visina trošarina trebala biti utvrđena na način da kompenzira društvo za takve štetne učinke. Ne bi trebala biti ni veća ni manja. Ako govorimo u smislu diverzifikacije proizvoda, svakako bi one koji su štetniji trebalo oporezovati više trošarinama nego one proizvode koji su manje štetni.

Zašto to tako nije napravljeno u nas, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju mogli bismo reći da novi prijedlog Ministarstva financija ne ulazi u područje logičnijih poteza, s obzirom na drastično dizanje trošarina na grijani duhan. Naime, činjenica jest da trošarine na cigarete ili duhan imaju odvraćajuću svrhu jer njima se želi ljude odvratiti od uživanja štetnih proizvoda, no ne zaboravimo da je grijani duhan upravo manje štetan proizvod, a da ministarstvo financija predlaže drastično povećanje trošarina baš na istog. Zar nam logika ne nalaže upravo suprotno, da ono što je manje štetno manje i oporezujemo? S druge strane, ako zanemarimo logiku, i ako je ovakav prijedlog zaista rezultat prijetnji BAT-a da će zatvoriti tvornicu ako se trošarine na grijane duhanske proizvode ne povise, čime ta kompanija Vladi garantira ostanak ? I koliko dugo?

Objavljeno 8. veljače 2021.