Teheran/Zagreb, 20. lipnja 2022. (GIA) – Centar za certificiranje halal kvalitete zajedno s Iranskom gospodarskom komorom organizirao je Prvu halal trgovačku konferenciju IR Iran-Jugoistočna Europa u Teheranu. Na konferenciji su sudjelovali proizvođači i pružatelji usluga iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Islamske Republike Iran.

U svom uvodnom obraćanju dr. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete  naglasio je kako IR Iran predstavlja jedno od najznačajnih halal tržišta, a da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 250 proizvođača i pružatelja usluga nositelj halal certifikata. Današnja konferencija prvi je korak u jačanju suradnje u halal proizvodnji, distribuciji, halal turizmu i investicijama, dok će nastavak razgovora uslijediti  na Halal Business Forum-u koji će se održati u Zagrebu 4. i 5. 10.2022. godine.

“Vjerujem da zajedničkim snagama možemo ostvariti značajniju robnu razmjenu halal proizvoda i usluga između IR Iran i Jugoistočne Europe” zaključio je dr. Dugonjić.

Predsjednik Iranske gospodarske komore g. Gholam-Hosseina Shafeiea naglasio je da IR Iran jedan od vodećih proizvođača halal robe među islamskim zemljama te da je halal hrana  jedna od svjetskih industrija u procvatu posljednjih godina. Istaknuo je da prehrambeni sektor u IR Iran treća  po veličini proizvodna industrija nakon rafinerijske, petrokemijske i kemijske industrije.

Na konferenciji su također sudjelovali predstavnici parlamentarnih delegacija iz Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su dva panela na kojima su prezentacije o suradnji u polju halal industrije, distribucije i turizma iz zemalja Jugoistočne Europe održali g. Goran Korać, Hotel Hilton Podgorica, g. Vedran Kelek, Podravka d.d., g. Mario Modifaj, Ireks Aroma d.oo, i prof. dr.sc. Amela Semić, AS Grupa Bosna i Hercegovina.

U nastavku konferencije održani su B2B sastanci sa zainteresiranim gospodarstvenicima iz IR Iran. Na kraju je zaključeno kako postoji puno prostora za suradnju između zemalja Jugoistočne Europe i IR Iran te kako je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se olakšao postupak stjecanja viza te omogućila direktna avio linija s navedemim zemljama.

U sklopu službene posjete, delegacija predvođena Centrom za certificiranje halal kvalitete posjetila  je prehrambeni sajam hrane Agrofood gdje su obavljeni mnogobrojni susreti.

Izvor: Iran Press News Agency

Izvor i foto: Centar za halal

Objavljeno 20. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.