Zagreb, 11. travnja 2022. (GIA) –  Industrija eCommercea bilježi porast posljednjih godina, a on je naročito ubrzan od početka pandemije. Prema izvještaju Mastercard Recovery Insights, u 2020. se čak 900 milijardi dolara potrošilo putem internetske prodaje, a godišnji je porast u 2020. veći od 25 posto, tj. na potrošenih pet dolara, jedan je išao putem e-trgovine, a godinu prije taj je odnos iznosio jedan na sedam potrošenih dolara.

Uzimajući u obzir analize koje pokazuju da će se od 20 do 30 posto promjena koje su se dogodile u trgovini u protekle dvije godine zadržati i dalje, a taj postotak kad su u pitanju trgovine namirnicama ide i do 80 posto, izgledno je da će oni trgovci koji prihvate trendove ostvarivati profit.

Globalni porast eCommercea osjetio se i u Hrvatskoj. Upravo je trgovina internetom ili poštom, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, jedna od rijetkih trgovačkih struka u Hrvatskoj koja je bilježila rast u 2020. godini i to na razini od 12,6 posto. Hrvatski građani preferiraju domaće internetske trgovine i sve više tvrtki iskorištava prednosti online prodaje pa ih 21 posto ima vlastiti komercijalni portal, a 22 posto hrvatskih tvrtki koristi u poslovanju neko od rješenja računalstva u oblaku.

Povjerenje i sigurnost su ključ za uspjeh

Svi ovi podaci pokazuju ukazuju na važnost eCommercea, a o najnovijim trendovima u toj industriji, promjenama u ponašanju potrošača i obrascima potrošnje te sve manjoj razlici između internetske i fizičke trgovine, pričat će se na Adria Summitu, prvom regionalnom eCommerce summitu koji će se od 5. do 8. svibnja 2022. održati u Kempinski Hotelu Adriatic u Savudriji.

Generalni sponzor konferencije je Mastercard kao tehnološka kompanija u platnoj industriji koja koristi svoju tehnologiju i mrežu kako bi stvorila uključiv, održiv svijet u kojem digitalna ekonomija funkcionira za svakoga. Uz to, Mastercard surađuje s organizacijama kako bi se realizirale prilike temeljene na digitalnim tehnologijama, a jedna od njih je i eCommerce. 

Svim sudionicima na otvaranju summita obratit će se Cosmin Vladimirescu, direktor Mastercarda u Hrvatskoj i Rumunjskoj, te naglasiti ulogu kompanije u procesu digitalizacije ekonomije.

„Uz sve veći interes potrošača za nove tehnologije plaćanja, sve su veća i očekivanja da se tvrtke dugoročno prilagode. Prema našim podacima, rast popularnosti kupnje online strelovito raste, a trgovci uvode sve više načina povezivanja s potrošačima. Očekujemo da će 20 do 30 posto ove digitalne promjene ostati trajno“, rekao je Cosmin Vladimirescu. „U tom kontekstu – osim digitalizacije poslovanja – sigurnost, povjerenje i transparentnost nikad nisu bili važniji.“

eCommerce u svijetu današnjice

Ioana Gorganeanu, voditeljica odjela marketinga i komunikacija u Mastercardu Rumunjska, Hrvatska, Izrael i Balkan, bit će jedna od sudionica panela „Power of Brands in eComm“ na kojem će se govoriti o razvijanju povjerenja korisnika za upotrebu eCommercea, što brendovi trebaju napraviti po tom pitanju te kakvi su generalno potrošači koji se odvažuju na online kupnju.

Na panelu „Financial Services Booster“ između ostalog, pričat će se o maksimizaciji stope konverzije, učinkovitim načinima plaćanja te fintechu u odnosu na banke, a jedan od sugovornika bit će Gabriel Ghita, potpredsjednik i voditelj poslovnog razvoja u Mastercardu za Srednju i istočnu Europu.

Panel „Making Adriatic eComm area a place for everyone“ bavit će se temom malih poduzetnika i eCommercea, ulozi udruga i nevladinog sektora u razvoju eCommercea te o najčešćim greškama u vođenju istog. Svoje iskustvo o tim temama sa sudionicima će podijeliti Jelena Ristić, direktorica Mastercarda u Srbiji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

„Korisnici su otkrili sigurniju, korisniju i isplativiju stranu eCommercea i to može biti snažan pokretač gospodarskog rasta ako – i samo ako – osiguramo da nove tehnologije budu dostupne svima podržavajući razvoj eCommercea i suradnju na svim razinama, od javno-privatnog partnerstva do civilnog sektora. Ulaganje u digitalizaciju je ulaganje u budućnost i rast, a stalna edukacija i stimulacija korisnika i trgovaca preduvjet je za to. Sada nam je potrebna predanost, ambicija i hrabre ideje, a ne suzdržanost u preuzimanju inicijative kako bismo ostvarili cilj osiguravanja konkurentnosti domaćih gospodarstava i regionalnog utjecaja na smanjenje stope sive ekonomije“, rekla je Jelena Ristić.

Cilj konferencije je naglasiti važnost i prednosti eCommercea u trgovini današnjice, odgovoriti na pitanje kakvu financijsku i investicijsku pismenost trebaju imati osnivači eCommercea, ali i apostrofirati prostor za napredak te ukazati na nadolazeće trendove.

Izvor i foto: Media val/Adria Summit

Objavljeno 11. travnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.