Zagreb, 12. travnja 2021. (Zgradonačelnik) – U Hrvatskoj je više od 2,3 milijuna stanova koji se nalaze u stotinama tisuća zgrada, od čega je nastanjeno 1,5 milijuna stanova (podaci Državnog zavoda za statistiku, 2019.).

‘Život’ u zgradama ‘reguliraju’ dva osnovna zakonska akta – Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima donesen 1996. godine te Uredba o održavanju zgrada donesena 1997. godine Od tada se oba akta nisu suviše mijenjala. A to je uzrok velikih nedoumica i nejasnoća u zgradama.

Kako bi prava i obveze bili barem malo jasniji, sredinom rujna 2020. godine, osnovan je prvi savjetodavni servis za svakog suvlasnika u Hrvatskoj – ZGRADOnačelnik.hr. Osnovala ga je grupa suvlasnika i predstavnika suvlasnika koji su shvatili da se za dobivanje kvalitetne i točne informacije mora itekako pomučiti. Svi suvlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada diljem Hrvatske, na jednome mjestu mogu pročitati savjet, informaciju, korak po korak uputu kako riješiti neki problem. A nevjerojatna je količina problema u zgradama – neplaćanje pričuve, loše održavanje, ‘susjedi iz pakla’, tko i kako odlučuje, vodomjeri, preskupi majstori, neodgovorni upravitelji i suvlasnici, neriješeni vlasnički odnosi…

Potresi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji dodatno su ukazali na ogromne probleme u zgradama i na neki način otvorili Pandorinu kutiju.

Kako bi rad i tekstovi ZGRADOnačelnik.hr-a dosegli višu i profesionalnu razinu, uređivanje sadržaja preuzeo je dugogodišnji poslovni novinar i urednik Tin Bašić, jedan od suosnivača ZGRADOnačelnik.hr-a, ali i predstavnik suvlasnika u svojoj zgradi.

Pozivamo sve suvlasnike, predstavnike suvlasnika i upravitelje da se informiraju o svojim pravima i obvezama kako bi im život u zgradama bio ugodniji i uređeniji.