Zagreb, 11. prosinca 2023.  (GIA) – Umjetna inteligencija donosi do sada neviđene iskorake u dijagnostici i liječenju tumora, a danas je predstavljena suradnja koja Hrvatsku stavlja na kartu svjetskih centara koji ovu najnapredniju tehnologiju koriste u borbi protiv tumora.

Radiochirurgia Zagreb postala je Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Radiochirurgia Zagreb je međunarodno certificirani centar za izvođenje radiokirurških zahvata. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljeno je da Radiochirurgia Zagreb postaje AI Rad Companion – Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije.

Predstavljajući suradnju, ravnatelj Radiochirurgije Zagreb, Dragan Schwarz istaknuo je: “Hrvatska je druga najlošija u Europi po smrtnosti od tumora. Tumor može biti i najlakša i najteža bolest: ako se otkrije na vrijeme, može biti najlakša bolest. Ono što danas predstavljamo je revolucija u dijagnostici i liječenju tumora“.

Novinarima su predstavljena dva nova uređaja proizvođača Siemens Healthineers: fuzijski ultra HD MR uređaj snage 3 Tesla – model MAGNETOM Vida i ultra HD dual energy PET CT uređaj – model Biograph Vision 600 s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja. Ova dva uređaja donose najnapredniju tehnologiju za dijagnostiku tumora, a fuzijom snimaka dobivenih na ova dva nova uređaja uvodi se nova dijagnostička metoda koja daje uvid u stanje organizma i pojedinih organa.

Kada se snimanja na navedenim uređajima završe, softver pomoću umjetne inteligencije sam pronalazi sumnjive lezije, točno lokalizira lezije unutar organa, mjeri veličinu lezija i volumen lezija te uspoređuje lezije s istim lezijama na eventualno ranije napravljenim snimkama i daje informaciju da li se prema određenim kriterijima radi o regresiji ili progresiji bolesti. Uz sumnjive lezije, umjetna inteligencija daje i puno dodatnih, vrlo preciznih podataka o stanju pojedinih organa. Umjetna inteligencija ima visoku osjetljivost, te značajno smanjuje mogućnost da se određena lezija ili promjena previdi – to nam daje dodatnu sigurnost da prilikom analize snimaka ništa nije previđeno te da će sve promjene biti analizirane.

Umjetna inteligencija tako može analizirati podatke prisutne na snimkama koji nisu vidljivi okom ili koji se objektivno teško mogu uočiti pregledom samo radiologa. Radiochirurgia Zagreb integrirala je Siemens Healthineers sustav umjetne inteligencije – AI Rad Companion u svoj radni proces, a on nam pomaže povećati dijagnostičku preciznost pri interpretaciji medicinskih slika. Naši se stručnjaci spajaju uživo na taj sustav, a umjetna inteligencija označava sve što je sumnjivo. Nakon toga liječnici provjeravaju sve što umjetna inteligencija pokazuje i onda to interpretiraju“, objasnio je dr. Schwarz.

Veliki iskorak u medicini Republike Hrvatske

Danas predstavljene dijagnostičke metode predstavljaju potpuno novi iskorak u medicini Republike Hrvatske jer je opisana tehnologija najnovija i najbolja moguća, a koristi se u vodećim svjetskim medicinskim ustanovama i samo nekoliko najvećih europskih bolnica. To je, uz sve dosadašnje javno poznate i objavljene rezultate u dijagnostici i liječenju raka, jamstvo da navedeni postupci hrvatskim pacijentima donose novu kvalitetu i mogućnosti u zajedničkoj borbi protiv raka. Hrvatski nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća dodatno je učinio aktualnom potrebu precizne analize malih lezija, a ovim se dijagnostičkim postupcima metabolička aktivnost može vidjeti i na lezijama od svega 3 milimetra. Ova najnovija instalirana tehnologija predstavlja još jedan značajan korak u skrbi za naše pacijente, što nas uz dugogodišnje iskustvo i rezultate u dijagnostici i liječenju vrlo zahtjevnih indikacija svrstava u sam svjetski vrh.

Impresivni rezultati Radiochirurgije Zagreb

Radiochirurgia Zagreb postoji 7 godina. Do osnutka ove specijalne bolnice u Hrvatskoj se radila samo radiokirurgija mozga koju je u Hrvatsku uveo dr. Josip Paladino prije 20 godina. Danas se u Radiochirurgiji Zagreb, uz mozak, radiokirurgija radi na svim organima. Radiochirurgia Zagreb koristi umjetnu inteligenciju u svim segmentima svog rada i po tome je jedini takav centar u ovom dijelu Europe. Stručnjaci Radiochirurgije Zagreb do sada su postigli niz impresivnih rezultata. Uspješno je izvedeno više od 10.000 zahvata, a među postignutim rezultatima ističe se svjetski rezultat u preživljenju pacijenta s inoperabilnim rakom gušterače. U suradnji sa stručnjacima iz KBC-a Zagreb uspješno je izveden prvi zahvat u liječenju srca ultrapreciznim zračenjem. U Radiochirurgiji Zagreb prvi su izveli radiokirurgiju u općoj anesteziji, kao i prvu biološki vođenu radiokirurgiju. Ponosni su i na rezultate liječenja raka pluća i prostate gdje radiokirurgija u ranoj fazi bolesti daje iste ili bolje rezultate u odnosu na kirurgiju. Do sada je u razvoj ove ustanove uloženo više od 35 milijuna eura, a širenje i inovacije najavljuje se i za razdoblje koje dolazi.

„Rak može biti najteža, a ako se na vrijeme otkrije – najlakša bolest.  Mi biramo da bude najlakša“, poručuju iz Radiochirurgije Zagreb.

Izvor i foto: 404/Radiochirurgia Zagreb

Objavljeno 11. prosinca 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.