Zagreb, 4. ožujka 2021. – Udruga hrvatskih sajmova ogorčena je i zaprepaštena odgovorom gospodina Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na pitanje novinara o otvaranju sajmova, koja nam daje za pravo zaključivati da, kad je u pitanju popuštanje mjera u odnosu na otvaranje sajmova, nisu prisutni objektivni kriteriji i razlozi.

Podsjećamo, radi se o odgovoru Krunoslava Capaka na novinarsko pitanje o otvaranju sajmova na konferenciji  Stožera civilne zaštite održanoj u srijedu 3. ožujka 2021. godine.  

Krunoslav Capak je na novinarski upit odogovorio “da nije isto imate li izložbu proizvoda OPG-ova na Jelačić placu ili sajam u nekom selu gdje se peku janjci i odojci u pet uujtro i dernek traje do ponoći”.

Udruga hrvatskih sajmova u ime organizatora sajmova, naglašava kako su sajmovi   poštivali  i poštuju sve mjere Nacionalnog kriznog stožera prije svega zbog zaštite zdravlja naših građena,  ali da sve teže podnose zatvaranje. Stoga napominjemo da smo sposobni  organizirati sajmove uz poštovanje svih epidemioloških mjera, te da dosad nije bilo nikakvih egzaktnih dokaza da su sajmovi mjesta širenja virusa.

Svjedočili smo ovih dana masovnim okupljanjima koja su bila puno rizičnija i na puno manjem prostoru od prostora na kojima se održavaju sajmovi. Što se tiče navoda o sajmovima u “nekom selu gdje se peku janjci i odojici u pet ujutro i dernek traje do ponoći” –  ovakav  navod smatramo neprimjerenim za sajmove koji se organiziraju isključivo u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilnicima i gdje je točno propisana uloga pravnih osoba kao organizatora sajmova.

Svi sajmovi u Hrvatskoj  imaju dugu tradiciju i povijest i o njima ovisi veliki broj OPG-ova, obrta, tvrtki kao i fizičkih osoba koji svoje prozivode izlažu i prodaju na sajmovima, a ukoliko se njihovo zatvaranje bude obrazlagalo ovakvim izjavama bojimo se da je ta duga tradicija i osptojnost sajmova dovedena u pitanje.

U Republici Hrvatskoj postoji oko 500 sajmova, među kojima je puno njih međunarodno respektabilnih, pa ovakvo svođenje sajmova na prostor između Jelačić placa i „derneka“ smatramo nepoznavanjem sajamske uloge i tradicije te je za Udrugu hrvatskih sajmova i njihove priređivače ponižavajuće i omalovažavajuće.

Stoga na ovaj način želimo ukazati da ne želimo biti “žrtveni jarci” ovakvog razmišljanja  jer  bi ono moglo  za priređivače sajmova imati katastrofalne posljedice i ugroziti egzistenciju desetaka  tisuća hrvatskih obitelji.