Zagreb, 2. studenoga 2020. (MPR) – M+ Grupa (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) je u trećem kvartalu 2020. ostvarila izvrsne poslovne rezultate. Poslovni prihodi u prvih devet mjeseci 2020. iznose čak 515 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvaren je rast od 272 milijuna kuna, visokih 112%. Ostvarena EBITDA iznosi 86 milijuna kuna, što je rast od 59 milijuna kuna ili 215% u odnosu na isto razdoblje 2019. Prilagođena EBITDA, koja u obzir uzima jednokratne učinke, iznosi 93,3 milijuna kuna.

Agilnim pristupom poslovanju kompanija je ostvarila rast u poslovanju usprkos pandemiji te, između ostaloga, proširila poslovanje na još nekoliko tržišta i povećala broj zaposlenika na više od 7.500.

Prva tri kvartala 2020. za hrvatsku BPTO (Business Process and Information Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i informacijskih tehnologija) kompaniju M+ Grupu ostat će zabilježena kao rekordni po financijskom poslovanju, dok je ostatak BPO sektora u svijetu zabilježio pad poslovanja.

Prema BPO World Reportu, u istom razdoblju 2020. u kojem je M+ Grupa rasla za 112%, svjetska BPO industrija zabilježila je pad prihoda od 28,7%.

„Anticipirali smo probleme s kojima će se BPO industrija suočiti u svjetlu pandemije i uspješno odgovorili na njih. Konkurencija je imala velike poteškoće s prelaskom na rad od kuće i fleksibilnošću poslovnih procesa, što smo mi za više od 7.000 zaposlenih riješili u nekoliko dana, a da klijenti nisu ništa osjetili. Pokazalo se i da je naša politika nearshoringa superiorna po učinku za klijente u odnosu na offshoring u daleke zemlje Azije. Usprkos pandemiji, uspjeli smo održati kontinuitet poslovanja za sve klijente, a potražnja za BPO uslugama je rasla, i to se ogleda u izvrsnim poslovnim rezultatima“, naglasio je Darko Horvat, predsjednik Uprave M+ Grupe.

U dnevnom izvješću vodeće regionalne investicijske kuće InterCapital, objavljenom u ponedjeljak ujutro, među ostalim se navodi: „EBITDA je rasla za 58,82 milijuna (ili 215% u odnosu na isto razdoblje prošle godine) do 86,22 milijuna kuna. Od toga je otprilike 40 milijuna pristiglo akvizicijom CMC-a, dok se 19 milijuna kuna može pripisati povećanju učinkovitosti u poslovanju. Stoga je EBITDA, ako isključimo učinke akvizicije, u odnosu na prošlu godinu porasla za otprilike 69%. Razina EBITDA-e o kojoj je Društvo izvijestilo ujedno znači i poboljšanje EBITDA marže za 5,5 postotnih poena na 16,7%. Istodobno, operativna dobit porasla je za 96% na 31,5 milijuna kuna.“

Snažan utjecaj na povećanje pružanja usluga digitalnih rješenja M+ Grupe imala je akvizicija Geomant Grupe, koja pokriva tržišta u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Mađarskoj i Rumunjskoj, a koja se odlično uklopila u već snažnu grupaciju IT kompanija koje posluju u M+ Grupi. Kompanije u grupi koje se bave razvojem informacijskih tehnologija (IT), umjetne inteligencije (AI) i strojnog učenja (ML) imaju sve izraženiji udio u prihodima grupacije.

„Pandemija je utjecala na ubrzavanje procesa transformacije prema digitalnim rješenjima i unutar same M+ Grupe. Tu posebno valja naglasiti razvoj robotic process automation rješenja za automatizaciju poslovnih procesa. Uvođenjem novih tehnologija, primjenom umjetne inteligencije, chatbotova i drugih inovativnih rješenja, M+ Grupa uspješno odgovara na potrebe najzahtjevnijih globalnih klijenata“, naglasio je Horvat.

M+ Grupa najveći je neovisni pružatelj BPTO usluga u srednjoj i istočnoj Europi i Maloj Aziji. Kompanija ima sjedište u Zagrebu, a operativno posluje u devet zemalja. Uz Hrvatsku, tu su još i Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Turska, Rumunjska, Mađarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. U devet mjeseci 2020. Grupa je proširila poslovno djelovanje na još nekoliko tržišta Europske unije i Sjeverne Amerike.

U M+ Grupu uložili su renomirani domaći i svjetski investitori, među kojima su sva četiri obvezna mirovinska fonda u Hrvatskoj te vodeći fond s fokusom na rastuća tržišta središnje i istočne Europe Mid Europa Partners.

U zadnje četiri godine Grupa je realizirala 12 akvizicija, što je bio glavni izvor rasta i vrijednosti ove hrvatske kompanije s međunarodnim portfeljem klijenata. Među ovogodišnjim akvizicijama bila je i ona najvećeg turskog kontakt centra CMC-a, čime je M+ učvrstila svoju poziciju najvećeg regionalnog centra i pružatelja BPO i CRM usluga.