Zagreb, 12. siječnja 2024. (GIA) – Revolut, globalna financijska superaplikacija s više od 35 milijuna korisnika diljem svijeta i preko 360.000 u Hrvatskoj, otkriva neke trendove u tome kako su Hrvati i cijela Europa ulagali u 2023. godini.

Broj korisnika usluge Revolut Trgovanje u Hrvatskoj zabilježio je rast od 120 % u 2023. godini. Hrvati su bili među vodećim ulagačima putem aplikacije Revolut u Europi, s prosječnom iznosom na računu za trgovanje vrijednosnim papirima na kraju godine od 2.161 eura, 18 % više u usporedbi s prosjekom EGP-a koji iznosi 1.827 eura. Najveći investicijski računi koncentrirani su u dobnoj skupini od 55 do 64 godine, gdje je prosjek 5.763 eura.

Podaci također otkrivaju različite rodne dinamike. U Hrvatskoj su muškarci preuzeli vodstvo u investicijskom prostoru, pokazujući višu razinu aktivnosti i ulažući značajnije iznose. Prosječan iznos uloženih sredstava na računu muškaraca bio je gotovo tri puta veći u usporedbi sa ženama, 2.495 eura odnosno 893 eura.

Diljem EGP-a, najtrgovanija američka dionica u 2023. bio je američki automobilski div Tesla, a slijede ga američka kompanija za svemirske letove Momentus i kineski proizvođač automobila NIO. Među dionicama EU-a, pivovara Anheuser-Busch preuzela je vodstvo u privlačenju pozornosti ulagača, a slijede njemačka automobilska kompanija Volkswagen i nizozemska tvrtka za platni promet Adyen.

Kao i većina Europljana, hrvatski investitori pokazali su zajedničko oduševljenje dionicama Tesle, a zatim Momentusa i Royal Caribbean Cruisesa. Najtrgovanije dionice EU bile su njemačka kompanija za nekretnine TAG Immobilien AG, proizvođač kemikalija BASF SE i energetska kompanija Uniper SE.

Za ulagače koji traže raznolike i troškovno učinkovite financijske instrumente, Revolut je prošle godine predstavio fondove kojima se trguje na burzi (ETF), koji nude širok diverzificirani portfelj imovine kao što su dionice i obveznice, unutar Revolut aplikacije. Ulaganje u ETF-ove može olakšati upravljanje rizicima ulaganja i smanjiti troškove i vrijeme utrošeno na istraživanje ulaganja. Kako bi ulagačima omogućio da se posvete redovitom ulaganju i smanje utjecaj kratkoročne volatilnosti cijena, Revolut je nedavno dodao značajku “Ponavljajuće kupnje” koja omogućuje kupnju ETF-ova u unaprijed definirano vrijeme i uz unaprijed definiranu učestalost. ETF-ovi koji su osigurali vodeće pozicije među hrvatskim investitorima tijekom 2023. su Vanguard S&P 500, UBS S&P 500 ESG i iShares Core S&P 500.

Prošle godine, Hrvati su također među prvima pristupili Revolut fleksibilnim računima, investicijskom proizvodu koji nudi alternativni način upravljanja viševalutnom štednjom ulaganjem u novčane fondove. Fleksibilni računi omogućuju nadoplatu i povlačenje sredstava u bilo kojem trenutku, s promjenjivom kamatom koja se obračunava i plaća dnevno. Od srpnja 2023. Hrvati su na fleksibilnim računima skupili više od 32 milijuna eura, prosječno 2.613 eura.

Rolandas Juteika, voditelj odjela Imovine i trgovanja (EGP):

“Kad razmišljamo o 2023. godini, impresivan rast burze od preko 24 % prema indeksu S&P 500 i nevjerojatnih 54 % prema indeksu Nasdaq 100 bio je dokaz otpornosti i prilagodljivosti financijskog okruženja. Gledajući unaprijed u 2024., izgledi da će kamatne stope potencijalno dosegnuti vrhunac od 4 %-5 % u EGP-u uvodi nijansiranu dinamiku. Budući da se kamatne stope smanjuju, a cijene obveznica rastu – to predstavlja stratešku priliku za ulagače. Uskoro ćemo našim korisnicima omogućiti pristup ovom prostoru uz samo nekoliko dodira na zaslonu telefona.

Štoviše, ohrabrujući trend smanjenja inflacije dodaje još jedan sloj optimizma, pridonoseći povoljnijem okruženju za različite investicijske strategije. Dok ulazimo u 2024., promišljen i uravnotežen pristup, s obzirom na razvoj tržišnih uvjeta, bit će ključ za kapitaliziranje novih prilika.”

Revolut je nedavno proširio svoju ponudu ulaganja diljem EGP-a s dionicama europskih kompanija i predstavio Trgovanje Pro – pretplatu za napredne trgovce sa sniženom provizijom, višim ograničenjima naloga, naprednom analizom portfelja i terminalom za trgovanje na računalu.

Revolut nudi korisnicima pristup više od 2.200 američkih vrijednosnih papira uvrštenih na burzi, više od 140 europskih vrijednosnih papira uvrštenih na burzi i 200 burzovnih fondova (ETF-ova) putem aplikacije Revolut.

Investicijske usluge u EGP-u pruža Revolut Securities Europe UAB (Revolut), investicijska tvrtka koju je ovlastila i regulira je Litavska središnja banka. Ove informacije nisu investicijski savjet, preporuka ili ponuda za donošenje bilo kakve investicijske odluke i daju se samo u informativne svrhe. Kao i kod svih ulaganja, kapital je izložen riziku i povrati nisu zajamčeni. Vrijednost ulaganja može rasti i padati, a na povrate mogu utjecati fluktuacije tečaja.

Izvor i foto: Revolut

Objavljeno 12. siječnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.