Zagreb, 16. svibnja 2024. (GIA) – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena. To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sustava za skladištenje energije u baterijama (BESS).

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. Sada, nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti svoje planiranje za besprijekoran proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage obaju entiteta.

“Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutačnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom”, rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku.

U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.

O Neoenu

Neoen je jedan od vodećih svjetskih neovisnih proizvođača isključivo obnovljive energije. Uz stručnost u solarnoj energiji, energiji vjetra i skladištenju energije, tvrtka igra aktivnu ulogu u energetskoj tranziciji proizvodeći konkurentnu, zelenu, lokalnu energiju na četiri kontinenta. Nakon šesterostrukog povećanja u posljednjih šest godina, Neoenov kapacitet u pogonu i izgradnji iznosi 8,0 GW. Neoen je trenutačno aktivan u 15 zemalja.

O Statkraftu

Statkraft je vodeća tvrtka u hidroenergiji na međunarodnoj razini te najveći europski proizvođač obnovljive energije. Grupa proizvodi hidroenergiju, energiju iz vjetra, solarnu energiju, energiju iz plina te opskrbljuje i sustave daljinskog grijanja. Statkraft je po operacijama na tržištu energijom globalna tvrtka s više od 6000 zaposlenih u više od 20 zemalja.

O Statkraftu u Hrvatskoj

Statkraft je prisutan u Hrvatskoj od 2021., sa sjedištem tvrtke u Zagrebu. Statkraft u Hrvatskoj vidi velik potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora te diljem zemlje razvija projekte solarne energije, energije vjetra, te skladištenja energije. Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu norveške države i ima kreditni rejting A agencije S&P. Više informacija možete pronaći na www.statkraft.hr.

Izvor i foto: Puffin Communications i Komunikacijski boutique za Statkraft u Hrvatskoj

Objavljeno 16. svibnja 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.