Kopaonik, 2. veljače 2022. (GIA) – Veliki regionalni značaj 29. Kopaonik biznis foruma, koji će se od 6. do 9. ožujka 2022. godine održati u hotelu Grand Kopaonik na Kopaoniku, potvrđuje i program Foruma u okviru kojeg je čak jedna trećina panela posvećena upravo regiji Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za daljnji rast.

Čvršća suradnja zemalja u regiji, zelena tranzicija i održivi razvoj bit će glavne teme o kojima će sudionici razgovarati i razmjenjivati mišljenja. Srpski Davos će ove godine okupiti i sve direktore međunarodnih financijskih institucija za Srbiju među kojima su Međunarodni monetarni fond (IMF), Svjetska banka (WB), Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Europska investicijska banka (EIB) i Međunarodna financijska korporacija (IFC), a svoje sudjelovanje potvrdili su i svi predsjednici privrednih komora zemalja regije.

Prema siječanjskom izvještaju Svjetske banke, za čitavu regiju Zapadnog Balkana predviđa se umjereni rast, od 4,1 posto u 2022. godini. Sa projektiranim oporavkom rasta predviđa se da će stopa siromaštva u regiji Zapadnog Balkana nastaviti  trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovu regiju i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga‘, kaže Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza Ekonomista Srbije. On dodaje i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rješavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mjesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumijeva podizanje ukupne produktivnosti privrede, unaprjeđenje kvalitete nezavisnih institucija koje reguliraju tržište, kao i stvaranje jednakih uvjeta za sve sudionike u tržišnoj utakmici. 

Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema bit će i neophodnost čvršće suradnje zemalja kao preduvjeta održivog rasta i razvoja čitave regije Zapadnog Balkana.

‘Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Utjecaji na klimatske promjene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize mijenjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lagan. Međutim, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno koristeći predpristupne resurse koje su podijeljene unutar EU za zemlje kandidate. Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, neophodni politički kompromisi, će svakako biti u godinama koje dolaze, u fokusu ekonomske politike zemalja Zapadnog Balkana‘, zaključuje Vlahović.

Kopaonik biznis forum organizira Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Registracija sudionika moguća je preko web portala www.kopaonikbusinessforum.rs. Od svih sudionika foruma prilikom registracije zahtijevaju se dokazi o potpunom cijepljenju ili preboljenju bolesti u proteklih šest meseci. Ispravna potvrda, odnosno dokaz o cijepljenju treba da sadrži informaciju o trećoj (booster) dozi ili drugoj dozi od čijeg primanja nije prošlo više od šest mjeseci svih cjepiva koje su dostupne u Republici Srbiji.

Izvor i foto: Represent Communications