Zagreb, 17. lipnja 2022. (GIA) – U petak je u Jakovlju u nazočnosti međunarodnih kupaca, predstavnika dioničara, dugogodišnjih partnera, predstavnika austrijske i hrvatske vlasti te svih zaposlenika održano svečano otvorenje nove tvornice FACC koja proizvodi lake komponente za interijere zrakoplova. FACC do 2025. planira povećati broj zaposlenika sa sadašnjih 170 na 600.

Nakon 10 mjeseci izgradnje, nova tvornica FACC 6 počela je s radom u prosincu 2021. U ovom novom postrojenju tvrtka proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova. Ovu je strateški važnu prekretnicu sa svim hrvatskim zaposlenicima proslavilo i 400 uzvanika. Jedan od vrhunaca proslave bio je helikopterski šou legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice i službeno ju otvorio zajedno s direktorom Robertom Machtlingerom, predsjednikom Nadzornog odbora Pang Zhengom i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Tijekom otvorenja, predstavnici FACC-a, hrvatski premijer te austrijski i kineski veleposlanik istaknuli su stratešku važnost nove lokacije za FACC AG.

U planu nova razvojna faza

Izvrsna infrastruktura, blizina Zagreba, visokoobrazovani stručnjaci, okolna sveučilišta s visokokvalificiranim specijalistima mnogovrsnih struka kao i izvanredna logistička povezanost sa sjedištem FACC-a i njegovim europskim kupcima, bili su među glavnim razlozima za odluku u korist proizvodnje kabinskih komponenti za poslovne mlažnjake i putničke zrakoplove u Jakovlju. “Nakon uspješnog početka s više od 170 zaposlenika, planiramo povećati radnu snagu tvornice na oko 600 zaposlenika u iduće četiri godine”, najavio je direktor Robert Machtlinger na proslavi.

Suvremena greenfield tvornica

Nova tvornica FACC projektirana je u bliskoj suradnji s Institutom Fraunhofer. Cilj je bio izgraditi tvornicu prema najsuvremenijim aspektima industrijske proizvodnje. Mogućnost modularne dogradnje tvornice, uklopljene u postojeću konstrukciju, bila je temeljni preduvjet u dizajnu interijera i eksterijera.

Tijekom službenog otvorenja tvornice, najavljen je idući korak njezina proširenja. Druga i treća faza, u kojima će se površina tvornice trostruko povećati, započet će odmah.

Činjenice o novoj tvornici u Hrvatskoj:

  • Ukupna vrijednost investicije (zemljište i prva faza izgradnje): oko 15 milijuna eura
  • Izgradnja suvremenog i učinkovitog postrojenja za proizvodnju kabinskih komponenti za poslovne mlažnjake i putničke zrakoplove
  • Najveća greenfield investicija izvan Austrije u povijesti FACC-a
  • Planirano povećanje radne snage sa 170 na 600 zaposlenika

O FACC-u

FACC je jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu industriju. Kao tehnološki partner svim većim proizvođačima, FACC zajedno sa svojim kupcima radi na rješenjima za mobilnost budućnosti. Svake sekunde polijeće zrakoplov opremljen FACC tehnologijom. U fiskalnoj godini 2021. FACC je ostvario prihode u iznosu 497,6 milijuna eura. Zapošljava oko 3 tisuće ljudi iz 41 zemlje na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta. FACC je uvršten na Bečku burzu kao dio grupacije AVIC koja se nalazi na globalnoj ljestvici Fortune 500, omogućujući pristup najvećim rastućim tržištima u industriji. Za više informacija posjetite facc.com.

Izvor i foto: FACC/Bruketa&Žinić&Gray

Objavljeno 17. lipnja 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.