Zagreb, 28. veljače 2022. (GIA) – Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) ostali su gotovo nepromijenjeni u odnosu na mjesec ranije, a njihova se godišnja stopa rasta usporila s 3,9% u prosincu prethodne godine na 3,6% u siječnju ove godine (na osnovi transakcija). U ukupnim plasmanima, koji su u siječnju iznosili 246,0 milijarde kuna, najveći se dio odnosi na kredite, 239,1 milijardi kuna, koji su se zadržali na razini prethodnog mjeseca, navodi se u novom HNB-ovom Komentaru monetarnih kretanja za siječanj.

Takva kretanja odraz su stagnacije kredita nefinancijskim poduzećima i stanovništvu, a povećanje kredita ostalim financijskim institucijama poništeno je smanjenjem kredita lokalnoj državi. Kod kreditiranja stanovništva, nastavio se rast gotovinskih nenamjenskih i stambenih kredita, ali su se u podjednakom iznosu smanjili krediti po kreditnim karticama uz jamstvo kartičarske kuće. Na godišnjoj razini, plasmani poduzećima usporili su svoj rast s 2,3% u prosincu na 1,6% u siječnju, a neznatno se usporio i rast plasmana stanovništvu (s 4,5% na 4,4%). Pritom se nastavilo usporavanje rasta stambenih kredita uoči pokretanja novoga kruga subvencioniranja (s 9,2% na 8,4%), dok se rast gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao (s 2,4% na 3,3%).

Ukupni depoziti su u siječnju dosegnuli razinu od 365,9 milijardi kuna i bili su veći za 35,6 milijardi kuna u odnosu na isti mjesec 2021., odnosno za 10,8%, na osnovi transakcija. Pritom su depoziti kućanstava porasli u istom razdoblju za 20,9 milijardi kuna, odnosno za 9,3%, od čega je depozitni novac (novac na transakcijskim računima) porastao za 13,1 milijardi kuna, odnosno za 19,9%.   

Izvor: HNB

Objavljeno 28. veljače 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM