Zagreb, 24. ožujka 2021. (Komunikacijski laboratorij) – Nastavno na uspješnu prethodnu godinu, Wiener osiguranje VIG i u 2020. godini ostvarilo je stabilan rast te se pozicioniralo na 4. mjesto liste vodećih društava na hrvatskom tržištu osiguranja po ukupnom premijskom prihodu te 1. mjesto po prodaji životnih osiguranja, a što je i značajno pridonijelo rastu cjelokupnog tržišta.

Na dan 31. prosinca 2020. godine Wiener osiguranje na hrvatskom tržištu osiguranja zabilježilo je zaračunatu bruto premiju od 973,1 milijuna kuna i ostvarilo dobit u iznosu od 49,0 milijuna kuna prije poreza. Navedeni premijski rezultati potvrđuju rast od 5,7% u odnosu na 2019. godinu, kao i ostvareni udio na hrvatskom tržištu od 9,7%[1].

U segmentu neživotnih osiguranja Wiener osiguranje ostvarilo je rast premije od 20,1% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja najveći rast na tržištu. Kao i u prethodnim godinama, najveći udio u ukupnoj premiji se odnosi na životna osiguranja (53,6%) te na osiguranja motornih vozila (18,1%). Društvo kontinuirano ulaže u praćenje i reagiranje na trendove tržišta, slijedeći strategiju profitabilnog rasta te će isto nastaviti i u budućnosti. U segmentu životnih osiguranja Društvo je zabilježilo smanjenje u odnosu na prethodnu godinu za 4,3%, unatoč tome, na tom području Društvo je prvi osiguratelj na hrvatskom tržištu, dok samo tržište bilježi pad za 13,6%.

Društvo će u 2021. biti usmjereno na digitalizaciju te daljnji razvoj proizvoda i usluga, s fokusom na strateške inicijative vezane uz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, višekratna životna osiguranja, korporativna osiguranja i osiguranja za male i srednje poduzetnike.

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG povodom objave godišnjih rezultata izjavila je:

„Nakon jedne zaista izazovne i zahtjevne godine, veliko mi je zadovoljstvo što smo unatoč krizi ostvarili rast ukupne premije te postali lider na tržištu u segmentu životnih osiguranja. Izrazito smo ponosni na naše zaposlenike koji su pokazali iznimnu sposobnost prilagodbe u ovom zahtjevnom periodu, a unatoč svemu, kroz čitavu 2020. zapošljavali smo nove ljude i dodatno jačali internu prodajnu mrežu. Zadržali smo kvalitetu usluge prema klijentima i partnerima, donijeli smo dobre odluke brzo i uspješno se prilagodili novoj situaciji. Jedna od naših korporativnih vrijednosti je otvorenost prema promjenama i u ovom kontekstu zaista mogu reći da ju svi zajedno u Wieneru živimo.

Vjerujemo da je dobra i otvorena komunikacija te odgovornost pojedinaca i tvrtki sada važnija nego ikad. Kao Društvo i dalje težimo ostvarivanju izvrsnih rezultata u tekućoj godini, uz brigu za sigurnost i zdravlje svih naših zaposlenika i klijenata. U 2021. godini planiramo daljnji razvoj i osnaživanje interne prodajne mreže, kao i uspješne poslovne suradnje s vanjskim partnerima – brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.“ 

Prema preliminarnim rezultatima matična kuća Vienna Insurance Group bilježi vrlo stabilne rezultate premije i dobit prije oporezivanja od 346 milijuna eura u 2020. godini, a što je rezultiralo iznosom dividenda od 75 centa po dionici. Elisabeth Stadler, predsjednica Uprave Vienna Insurance Group, predstavila je konkretne rezultate Grupe:

  • Iznos ukupne premije povećao se na 10,43 milijarde eura.
  • Dobit prije oporezivanja u iznosu od 346 milijuna EUR na gornjoj je granici najavljenog raspona.
  • Kombinirana kvota poboljšana je na 95%.
  • Omjer solventnosti Grupe iznosi 235 %.
  • Uspješno je provedena strategija „Agenda 2020”.

„Svojim preliminarnim rezultatima za 2020. VIG Grupa ponovno je opravdala svoj status stabilnog i pouzdanog partnera, čak i u vrijeme velikih izazova. Iako je situacija uzrokovana koronavirusom utjecala na naš poslovni razvoj tijekom gotovo cijele financijske godine 2020., VIG Grupa ipak je ostvarila vrlo stabilne rezultate te nastavila dosljedno provoditi mjere planirane za završnu godinu strategije „Agenda 2020”. Tijekom pandemije osobito smo se usredotočili na širenje ponude digitalnih proizvoda i usluga. Stjecanjem istočnoeuropskog portfelja nizozemskog osiguravajućeg društva Aegon poduzeli smo važan korak u širenju svojeg vodećeg položaja u regiji srednje i istočne Europe, čak i tijekom ove izvanredne globalne situacije,” izjavila je Stadler.


[1] Bez zaračunate premije hrvatskih osiguratelja ostvarene na području Europske unije.