Zagreb, 23. veljače 2022. (GIA) – Projekt zamjene podmorskih 110 kV kabela na jadranskim otocima kojeg provodi Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS-a) vrijedan je 440 milijuna kuna, a danas je predstavljen u Postirama na otoku Braču gdje se ujedno polaže prva dionica od 7300 metara s otoka Brača do Dugog Rata.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) projekt je uvrstilo na Listu strateških projekata Vlade RH i u potpunosti se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021.-2026. godine, bespovratnim sredstvima – rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u MINGOR-u te naglasio da današnji dan predstavlja početak ulaganja države u prijenosnu i distribucijsku mrežu u cilju jačanja kapaciteta za opskrbu otoka, a ujedno i budućnost za evakuaciju obnovljivih izvora energije koje će biti moguće proizvoditi i na otocima.

Realizacija projekta namjerava se izvršiti u dvije faze. U prvoj fazi, zamijenili bi se kabeli koji nisu u funkciji i imaju najveći energetski prioritet,  KB 110 kV DUGI RAT – POSTIRA i KB 110 kV CRIKVENICA – KRK. Navedeni, postojeći kabeli položeni su tijekom 1968. i 1972. godine. Riječ je o prioritetnim dionicama – kopno-Brač i kopno-Krk, u ukupnoj duljini od 13 km podmorskog kabela, koji se u narednih tjedan dana planiraju polagati i povezivati s obalnim dijelom dionica.

„Cilj projekta je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima – kazao je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a te istaknuo da okosnicu napajanja, naročito velikih otoka, čine 110 kV kabeli. To je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada su najveća opterećenja mreže. U slučaju kvara na nekoj od kabelskih veza ugrožena je sigurnost napajanja otoka električnom energijom, jer se na nižim naponskim razinama ne može isporučiti dostatna snaga,  što  može  rezultirati potencijalnim teškoćama s  isporukom električne energije.

Za prve dvije dionice ukupno ugovoreni iznos kabela i radova iznosi 91 milijun kuna, a nositelj ugovora je KONČAR – inženjering.

Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – inženjering za proizvodnju i usluge naglasio je da projekt spada u kategoriju najsloženijih poslova u kojima je KONČAR kroz svoje desetljetno iskustvo sudjelovao na domaćem i inozemnom tržištu. Očekuje da će zajedno s partnerima opravdati povjerenje koje je dobiveno ovim ugovorom, te da će se kroz realizaciju ovog projekta primijeniti najnovija tehnička i tehnološka rješenja.

Za preostale četiri dionice kojima se povezuju Brač-Hvar i Korčula, te Krk-Cres- Lošinj raspisan je javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i polaganje istih s rokom nuđenja krajem ožujka 2022. godine. Planirani termin isporuke i polaganje ovih dionica je lipanj 2024. godine. Procijenjena vrijednost nabave za drugu fazu realizacije projekta iznosi 325 milijuna kuna.

Na predstavljanju projekta nazočili su i Siniša Marović, načelnik općine Postira te Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, koji su ustvrdili da se ovakvim infrastrukturnim projektima omogućuje razvitak turističke djelatnosti, daljnja izgradnja turističkih i industrijskih kapaciteta, te značajan ekološki doprinos

Republika Hrvatska je potpisala i Inicijativu Europske Unije pod nazivom „Čista energija za EU otoke“ koja sadrži dugoročni okvir koji će pomoći otočanima da proizvode vlastitu održivu energiju. Bez kvalitetne povezanosti tih novih izvora na ostatak elektroenergetskog sustava (EES-a) razmjena bi bila otežana.