ZAGREB, 25. rujna 2019. (HBOR) – Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) potpisali su Okvirni ugovor o kreditu u ukupnom iznosu od 200 milijuna eura namijenjen financiranju projekata mikro, malih i srednjih poduzeća te subjekata javnog sektora u Republici Hrvatskoj.

Ovim sredstvima financirat će se prihvatljivi investicijski projekti mikro, malih i srednjih poduzeća te lokalne i regionalne samouprave i/ili drugih subjekata javnog sektora s ciljem otvaranja i očuvanja održivih radnih mjesta i unapređenja životnih uvjeta u gradskim i ruralnim područjima.

Sredstva će se odobravati putem postojećih kreditnih programa HBOR-a što znači da poduzetnici i javna poduzeća mogu u velikom broju slučajeva svoje investicije kreditirati uz kamatne stope niže od 2 posto i uz rokove otplate od 14 do 17 godina ovisno o vrsti investicije.

Potpisan je također i ugovor u vrijednosti od 50 milijuna eura namijenjen financiranju projekta KBC-a Rijeka. Ovim sredstvima kreditirat će se dio izgradnje i opremanja Dječje bolnice i Klinike za ginekologiju i porodništvo te popratnih objekata u okviru KBC-a Rijeka te će se na taj način osigurati bolja zdravstvena zaštita za građane Hrvatske koji gravitiraju Rijeci, ali i brojne turiste koji posjećuju ovo područje. Ovo ulaganje dio je projekta objedinjavanja i preseljenja bolničkih jedinica na jedinstvenu lokaciju u Rijeci.

Suradnja HBOR-a i CEB-a započela je 2001. godine. Do sada je HBOR s CEB-om zaključio šest ugovora o kreditu u ukupnom iznosu od 348 milijuna eura kojima je financirano više od 1300 projekata u privatnom i javnom sektoru.