Zagrebački frizerski salon Kincl, bez sumnje, je ne samo obrtnička, već i kulturna institucija, o čemu svjedoči i to da ga je država uvrstila u registar nematerijalne kulturne baštine. U moru različitih frizeraja, salona i studija koji se diče pompoznim imenima, iza ovog obrta stoji nevjerojatna priča koja seže sve do 1937. kada su Rudolf i Branka Kincl u strogom centru grada, u Praškoj na broju osam, otvorili frizerski salon. Zagreb je odmah čuo za njih, ali i cijeli svijet jer iste te godine gospođa Branka Kincl na svjetskom prvenstvu frizera osvaja prvo mjesto i to u Parizu, europskoj i svjetskoj prijestolnici visoke mode i ljepote. Sve od tada Zagrepčani znaju da je Kincl mjesto za najbolje ženske frizure u gradu.

Nakon Branke, obrt je naslijedila njezina kćer Vesna Murtić Kincl koju majka „nije štedjela”, već ju je neumorno poučavala od malenih nogu, pa je još kao djevojčica gospođa Vesna radila frizure svom bratu, a dvadeset godina nakon uspjeha svoje majke postala je europska prvakinja, te već iduće godine svjetska prvakinja. Više od osam desetljeća Kincli su tako uljepšavali zagrebačke dame i puce, a uvodili su i brojne novitete.

Tako je šezdesetih godina danas 88-godišnja gospođa Vesna završila na naslovnicama modnih revija jer je, prateći suvremene svjetske trendove, ošišala prvu kratku frizuru modernih linija, a model joj je bila slavna hrvatska manekenka Irena Uhl.

Mnogo je toga salon u Praškoj prošao do 2014., kada je zatvoren. Gospođa Vesna povukla se u zasluženu mirovinu, a kultni prostor u Praškoj zauvijek je zatvorio vrata. No, tradicijski obrt nije nestao.

– Kako gospođa Vesna nije imala nasljednika koji bi bio zainteresiran preuzeti posao, odlučila je obrt ostaviti meni. Radila sam s njom petnaest godina i od nje sve naučila – govori nam 46-godišnja Marijana Habijanec koja je neko vrijeme tražila adekvatan prostor za ovaj bezvremeni salon i pronašla ga, također u centru grada, na Langovom trgu. Kaže kako joj je izuzetna čast što ima priliku voditi obrt s imenom koje je obilježilo povijest zagrebačke frizerske mode.

– Čast, ali i odgovornost. Učila sam od najbolje, gospođe Vesne pa sam i sama dva puta osvojila državno natjecanje frizera i kozmetičara. Tri puta sam sudjelovala i na svjetskom prvenstvu frizera i to u Chicagu, Parizu i Moskvi. U Moskvi sam bila na 23. mjestu, u Parizu se baš i nisam proslavila ali konkurencija je tamo stvarno nevjerojatna, a u Chicagu smo diskvalificirani. Zašto? Pa, naša ekipa je preglasno navijala a to je smetalo organizatorima i isključili su nas – smije se Marijana Habijanec koja u salonu danas radi s kolegicom Anom Jakopović.

Kaže kako ih gospođa Vesna i dalje posjećuje, koliko joj godine dopuste.

– Ona je iznimno pametna, nevjerojatna žena. I dalje dolazi kod nas na frizuru. Uvijek zna dati neki savjet, popričamo o poslu, kako je bilo nekad, a kako je sad – kaže.

A danas je biti frizer pomalo dosadno u odnosu na svijet majstorice Vesne Murtić Kincl. Marijana se tako žali kako joj nedostaje izazova jer svi žele jednostavne frizure, duge ravne linije ili kovrčavi valovi.

– Naravno, mi uvijek radimo po željama naših klijenata, no uvijek se radujemo kada dođe netko s nekim posebnim zahtjevom. To je za nas izazov. Volimo raditi neobične frizure, etnografske, inspirirane poviješću, ali i suvremene, pa svečane… Ako netko ne zna što želi, rado ćemo preporučiti, ali ljudi su dosta skloni vrlo jednostavnim frizurama. Tako da, tko god želi nešto malo drugačije, što se ne vidi na svakom koraku u gradu, kod nas se može bez problema obratiti i biti siguran da će dobiti najbolju uslugu – veselo će gospođa Marijana u pauzi između dviju klijentica.

Prisjećamo se kako je uvođenjem eura najveća hajka bila na frizere, kojima se spočitavalo da su neopravdano digli cijene. S druge strane, samim pogledom na cjenik primjećujemo kako su njihove usluge povoljnije od nekih razvikanijih salona u centru metropole koji se ne mogu podičiti ni približno bogatom tradicijom i poviješću.

– Morat ćemo svi podići cijene, to je neminovno. Nije tu samo činjenica porast cijena energenata. Nama je najveći problem najam prostora, jer cijene najma salona u Zagrebu otišle su u nebo i to nam je najveća stavka. Zato moramo mnogo i neumorno raditi da bi pokrili troškove i nešto zaradili. Ali, ne žalimo se. S ponosom nosimo ime Kincl, brojni klijenti koje znam još iz Praške i dalje dolaze k nama na Langov trg, a došli su nam i neki novi, mlađi. Ako se dobro i kvalitetno radi nikad nećete biti bez posla – zaključuje gospođa Marijana Habijanec.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Frizerski salon Kincl

Objavljeno 4. svibnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.