Otkako znaju za sebe, a nakupilo se više od pet desetljeća, Arsen Dobrijević i Adonis Prodan iz Matulja nerazdvojni su prijatelji. Još od malena zbližila ih je ljubav prema moru i plovidbi, pa su se stalno vrzmali po brodovima. Obrazovanje ih je odvelo u različite smjerove – Arsen je postao modelar, a Adonis mašinski serviser, no to ih nije razdvojilo. Štoviše, odlučili su – oploviti svijet. Plovili su zajedno, na jedrilicama, ali i odvojeno kao skiperi, nema gdje ih nije bilo, sve do Kariba. No, prije dvadeset godina, 2003. danas 55-godišnji Arsen i tri godine stariji Adonis odlučili su zaploviti nekim drugim vodama – obrtničkim. Tako su osnovali obrt Aspar Rigging, nositelj oznake tradicijskog obrta koji se bavi proizvodnjom, servisiranjem i uvozom svega što je potrebno za održavanje broda, a naročito jarbola. U jarbolu je i ključ razumijevanja imena obrta, koji je u međuvremenu narastao na pet zaposlenih.

„Spar” je jedan dio jarbola, a kako smo obojica s početnim inicijalom imena „A”, dodali smo to A, dok je “riggins” držač jarbola – objašnjava nam Dobrijević.

Kaže kako su sve što danas proizvode naučili raditi sami. Paralelno uz djelatnost gradnje brodova, u području Primorja se razvijala i djelatnost opremanja brodova. Samim time i ta je djelatnost jedna od najstarijih u ovome kraju. Pod znanjima važnim za opremanje brodova upravo se misli na izradu jarbola, izradu opute, krojenje i šivanje jedara.

– Kako smo od malena plovili, morali smo puno učiti. Uvijek na brodu neki dio ode, pokvari se, treba zamijeniti, zašiti jedro, učvrstiti jarbol… Malo po malo, postajali smo sve iskusniji i shvatili smo da bismo mogli otvoriti pogon, prisjeća se. Materijale su uglavnom primorani uvoziti, no od naručenih sajli i konopa rade finalne proizvode, a u stanju su napraviti i jarbol od nule. No, kada je obrada drveta u pitanju, uvijek konzultiraju ili angažiraju „lokalne meštre”, jer oni znaju najbolje.

Oplovili su čitav svijet, a u posljednjih dvadeset godina kombijem s punom opremom obišli svaku marinu i lučicu u Hrvatskoj, pa i šire, išli su u Sjevernu Italiju, Crnu Goru, svojedobno, prije tamošnjeg rata, čak i Gadafijevu Libiju.

– Radimo skidanje, ugradnju, namještanje jarbola, zamjenu ili servis brojnih mehaničkih, hidrauličkih i drugih sustava koji su bitni za plovidbu, a jarbol nam je glavna stvar i sve što uz njega ide. Čak smo se igrali mišlju da pokrenemo i vlastitu brodogradnju, ali srećom nismo. Zašto srećom? Pa, politika je tu sve zeznula. Jako je puno dobrih brodograditelja koji su propali bez pomoći države, shvatili smo da se nećemo i u to pačati – govori nam.

Birokracija i administracija omče su nad vratima obrtnicima i poduzetnicima, kaže. Podupire to i, kako kaže, smiješnim primjerom.

– U ovih dvadeset godina uspjeli smo ostvariti dvije vrlo male potpore države, nešto sitno za marketing. Kada nas je bilo šest zaposlenih u obrtu, natječaj je bio za obrte do pet, a kada nas je sada pet, natječaj je raspisan za one s više od šest – smije se Arsen, no nije ogorčen jer, kaže, posla ima i dovoljno. Problem je sada manjak radne snage.

– Stalno tražimo još nekoga. Volio bih kad bi to mogao biti netko mlađi. Nema veze ima li iskustva u ovom zanatu, ako ima volje sve ćemo ga naučiti, a ako nešto zna raditi rukama, još bolje. Od ovog se posla može lijepo živjeti, ali nema zainteresiranih – kaže dodajući kako sina koji upravo završava pomorsku srednju školu obrtništvo zasad ne zanima, već će ići stopama kao i nekad mladi otac – u plovidbu.

Komentiramo kako je nevjerojatan podatak da je na Jadranu smještena najveća čarter flota na svijetu.

– Da, nautičara je jako mnogo i u tom segmentu vidimo velik dio budućnosti svog posla. Brodogradnje nema toliko i neće nas angažirati koliko čarteri, ali i privatni vlasnici brodova, naročito stranci kojih je jako puno i koji vole svoje brodove držati u besprijekornom stanju. Kad smo bili mlađi radili smo i subotama i nedjeljama, sad smo rekli dosta je! Nedjelje su nam slobodne, a subotama radimo samo ako je velika potražnja – kaže ocjenjujući kako je riječ o biznisu koji će se sasvim sigurno razvijati.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Aspar Rigging – Arsen Dobrijević i Adonis Prodan

Objavljeno 13. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.