Ako ste Samobor doživljavali samo kao mjesto gdje se jedu najbolje kremšnite, vrijeme je da se odmah zaputite u ovaj prekrasni gradić nadomak Zagreba kako bi upoznali obitelj Filipec.

Punih osam generacija ta se obitelj bavi poslovnim aktivnostima – nekada su bili poznati kožari, no nacionalizacijom im je oduzeta imovina te su se posvetili poljoprivredi, naročito vinogradarstvu. Uspjeh nije izostao, njihov Bermet danas se preko Obrta Filipec nalazi kao neizostavan dio turističke ponude Samobora. Bermet je aromatizirano vino, gorko-slatkog okusa, pripremljeno od biranih sorti grožđa sa sunčanih obronaka Samoborskog gorja, pelina, južnog voća i tajnih sastojaka.

Nakon što je 1946. godine Josipu Joci Filipecu oduzet veliki dio imovine i kožarna, u kojoj je bilo 30-tak zaposlenika, ostaje bez egzistencije. Zatečen nevoljom koja ga je snašla počinje komercijalno proizvoditi Bermet i Muštardu, te s vremenom postaju zaštitni znak grada Samobora.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje sin Vojko. Naime, prema Jocinoj oporuci, nakon njegove smrti, stariji sin (Vojko) nastavit će obiteljsku tradiciju spravljanja Bermeta, a mlađi (Antun Dubravko) će nastaviti proizvodnju Muštarde.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje unuk Antun, koji 1999. godine osniva obrt za proizvodnju grožđa i vina – “Obitelj Filipec”, te nastavlja tradiciju, unapređuje i proširuje krug štovatelja Bermeta i Muštarde.

–  Iako se smatralo da su Bermet u Samobor donijeli Napoleonovi vojnici 1808., naknadno je ustanovljeno da slično piće u Francuskoj ne postoji. Spisi pronađeni u Muzeju grada Samobora ukazuju na činjenicu da se radi o izvorno hrvatskom proizvodu kojeg su počeli spravljati samoborski ljekarnici sredinom 18.st. Receptura Bermeta strogo je čuvana tajna obitelji Filipec koja se prenosi generacijama već više od dva stoljeća. I danas, Bermet se isključivo ručno priprema – kazuje nam Antun Filipec, unuk.

– Rođen sam u centru Zagreba, a u Samobor sam dolazio kod bake i djeda vikendima i za praznike. Odrastao sam uz obiteljski posao, no tek sam u srednjoj školi shvatio sam da se time želim baviti. Ponosan sam na tradiciju, nasljeđe i svoje prezime. Potrebno je puno žrtve i ludosti da se ostane i opstane u takvom obiteljskom poslu – kaže Antun koji je osma generacija u obitelji, a posao je preuzeo kao mladi enolog sa svega 24 godine. Danas njegovi vinogradi daju između šest i osam tisuća boca godišnje. Vlastitih ima zasađenih na jednom hektaru zemljišta, ali surađuje i s vinogradarima iz okolice, naročito plešivičkog kraja.

Osim Bermeta, glasoviti su i brojni drugi njihovi proizvodi, poput Samoborske Muštarde, koja se priprema od tučene gorušice u koju se ukuhava posebno pripremljen pekmez od grožđa, koja mami okusom i mirisom.

– To je vrlo zanimljiva priča i ostavština Francuske u Samoboru. Činjenica je da smo mi u Hrvatskoj pedeset godina mislili da je senf nešto žuto-zeleno. Već je velika stvar bila kada smo došli do „blagog i ljutog”. A u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji na policama su deseci, stotine različitih senfova. Naša Muštarda je okusom nalik hrenu ili wasabiju, idealno se uklapa uz mesna jela, ali je jako zgodna za gastronomska igranja, umake, marinade… najveći je problem nabaviti kvalitetnu gorušicu, ali to je već poslovna tajna naše obitelji, raznim kanalima i uz suradnju s mlinovima dolazimo do kvalitetnog sastojka. Tu su i sokovi od bazge, vinski ocat te čokoladne praline koje su dostupne isključivo tijekom zimskih mjeseci – govori nam.

Kaže kako je Samobor relativno turistički zapostavljen.

– Svi znaju za kremšnite i glavni trg, to je to. Kada se malo zagrebe ispod toga, Samobor može jako puno ponuditi. Bilo bi dobro da se i Grad Samobor i država malo više uključe u razvoj tog potencijala. Imamo podršku, nije da nemamo, ali činjenica je da bi se moglo više. Gastronomija ne smije biti svedena na „litru i vodu”– zaključuje.

Ponosan je otac dvoje djece, sada su tinejdžeri, i oni se često uključuju u posao kada im školske obveze to dopuste, no uglavnom radi sam s još dvoje zaposlenika i eventualno radnom snagom po potrebi. Nada se, kaže, da neće sve stati na njemu jer vidi da i djeca iskazuju interes prema gastronomiji i enologiji, pa možemo očekivati i devetu generaciju vrijednih Filipeca.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Filipec

Objavljeno 3. travnja 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.