Zagreb, 3. prosinca 2019. (JANAF) – JANAF d.d. obilježio je 45. godina postojanja i 40. godina rada tradicionalnom 5. međunarodnom energetsko–naftnom konferencijom pod nazivom „Energija u 21. stoljeću“, koja je održana danas, 3. prosinca 2019. godine u Hotelu Esplanade u Zagrebu pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske.

Ovogodišnju jubilarnu konferenciju otvorio je izaslanik Predsjednice RH i izaslanik Predsjednika Vlade RH ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić, a okupljenima su se obratili i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta mr.sc. Darko Horvat i ministar državne imovine dr.sc. Mario Banožić te predsjednik Uprave Transnefta Nikolay Petrovich Tokarev i predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT) Jaroslav Kocian.

Predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Dragan Kovačević osvrnuo se u svom pozdravnom govoru na rast i razvoj JANAF-a tijekom 45 godina postojanja te je zahvalio svima koji su u četiri desetljeća rada JANAF-a utkali svoj rad, znanje i iskustva kako bi kompanija rasla i postala nezaobilazni energetski faktor i izvan granica Europske unije i ovog dijela Europe. „Odgovornim upravljanjem kompanijom, proaktivnim djelovanjem na tržištu nafte i naftnih derivata, izvoznom orijentiranošću te investicijama postigli smo kontinuirani rast i ostvarivanje iznimnih poslovnim rezultata. Takvi rezultati također ne bi bili mogući bez kontinuiranog ulaganja u zaposlenike te stvaranja radnog okruženja koje našim zaposlenicima jamči sigurnost, kao i balans između privatnoga i poslovnog života“, istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Kovačević.

Energija je faktor koji će najviše utjecati na oblikovanje društva u 21. stoljeću stoga promišljanje države treba biti strateško, okrenuto prema budućnosti, uz uvažavanje zakonitosti tržišta. U sljedećoj četvrtini stoljeća nafta i plin će i dalje biti potrebni kako bi se zadovoljila svjetska potražnja za energijom, no taj će rast biti popraćen rastom udjela obnovljivih izvora energije. Upravo će naftne kompanije u energetskoj tranziciji sve više postajati energetske kompanije te će sve više uključivati obnovljive izvore energije u svoj portfelj“, istaknuo je ministar dr.sc. Tomislav Ćorić otvarajući konferenciju.

Obraćajući se okupljenima na konferenciji, ministar mr.sc. Darko Horvat čestitao je JANAF-u na 45 godina postojanja i 40 godina rada te je istaknuo važnost ovakvih okupljanja na kojima se razmjenjuju mišljenja i iskustva. Obzirom da je energetika važan segment hrvatskog gospodarstva, naglasio je kako je JANAF važan gospodarski subjekt, koji s drugim energetskim tvrtkama ima ključnu ulogu u novom investicijskom ciklusu, koji očekujemo u naredne 3 godine. Osvrćući se na JANAF-ov rad, ministar Horvat je rekao: „JANAF je važna energetska tvrtka u Republici Hrvatskoj koja se pozicionirala kao važan čimbenik energetskog sektora Europske unije te je svojim investicijskim ciklusima generator hrvatskog gospodarstva, a svojom infrastrukturom osigurava stabilnost i sigurnost opskrbe naftom i naftnim derivatima.“

Pozdravljajući okupljene, ministar dr.sc. Banožić je naglasio: „Prema analizama Ministarstva državne imovine JANAF je izrazito likvidna kompanija koja po vrijednosti imovine kojom raspolaže i prihodima koje ostvaruje ima značajan utjecaj na hrvatsku ekonomiju, ostvarenje javnih ciljeva, prihode državnog proračuna kao i investicije. Država kao vlasnik, u okviru svojih ovlasti i nadalje će nadzirati rad i rezultate JANAF-a te će podržavati investicije koje će doprinijeti daljnjem rastu i razvoju društva stoga kao predstavnici vlasnika pozdravljamo sve daljnje aktivnosti Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine u ostvarenju navedenog cilja.“

Čestitke JANAF-u u uvodnom dijelu konferencije uputili su i predsjednik Uprave Transnefta Nikolay Tokarev i predsjednik Upravnog odbora IAOT-a Jaroslav Kocian, pozdravivši pridruživanje JANAF-a Međunarodnom udruženju naftnih transportera početkom ove godine. Predsjednik Uprave Transnefta Tokarev posebno je naglasio veliki iskorak u razvoju naftovodnog sustava JANAF-a, kao i napredak u suradnji Transnefta i JANAF-a na različitim područjima. Predsjednik Upravnog odbora IAOT-a Kocian istaknuo je kako je glavni cilj udruženja suradnja i razvoj djelatnosti transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Tijekom konferencije predsjednik Uprave JANAF-a dr.sc. Kovačević održao je izlaganje o značaju energetskog sektora u gospodarstvu Europe s posebnim osvrtom na srednju i jugoistočnu Europu, dok je predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon istaknuo nove smjernice za razvoja naftnih kompanija, a Eugene Lindell iz konzultantske kuće JBC Energy osvrnuo se na turbulentnosti i trendovi na europskom naftno-energetskom tržištu. U sklopu dva okrugla stola raspravljalo se o sadašnjosti i budućnosti u energetskom sektoru i naftnim kompanijama te energetskoj tranziciji i ulozi energetske infrastrukture uz sudjelovanje predstavnika istaknutih energetskih naftnih inozemnih i hrvatskih kompanija.

Ovogodišnja jubilarna konferencija okupila je više od 200 domaćih i inozemnih ekonomskih, energetskih i naftnih stručnjaka te predstavnike energetskih kompanija, akademske zajednice, konzultantskih kuća i bankarskog sektora, kao i JANAF-ove poslovne partnere.