Zagreb, 3. siječnja 2019. (ZKM) – Zagrebačko kazalište mladih i poslovniFM pozivaju vas da se odazovete dobrotvornoj akciji u kojoj ćete kupnjom ulaznice za hvaljenu kazališnu ZKM-ovu predstavu Pansion Eden donirati Isusovačkoj službi za izbjeglice (JRS), koju vodi redovnik isusovac Tvrtko Barun.

ZKM će u siječnju 2020. provoditi dobrotvornu akciju kojom će polovicu prihoda od ulaznica (po 80 kn) za predstavu Pansion Eden donirati za rad JRS-a s izbjeglicama.

Kvalitetnim i kontinuiranim radom ta katolička organizacija pod Barunovim vodstvom zagovara potrebe i prava izbjeglica te svih prisilno raseljenih osoba. Tu je i poveznica dobrotvorne akcije sa ZKM-ovim Pansionom Eden, u režiji Árpáda Schillinga, jer predstava pred sve nas postavlja pitanje što smo u stanju učiniti u ime obitelji i pri tome okrenuti glavu od stradanja drugih obitelji? Zamašnjak priče tragedija je migranata koji su se ugušili u kamionu krijumčara. Mađarska redateljska zvijezda Árpád Schilling, kao kulturni, društveni i politički aktivist, nije propustio s ansamblom ZKM-a tematizirati taj stvarni događaj iz Mađarske, koji je u Schillingovu autorskom projektu prikazan kao posrnuće jedne hrvatske obitelji.

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, u Hrvatskoj je prepoznat po iznimnu zalaganju, jer društvo radom u JRS poučava da je osnovno civilizacijsko načelo pružiti pomoć i zaštitu osobama u potrebi, što bi trebale promicati ne samo vjerske zajednice nego sve zajednice počevši od obitelji. Dobitnik je i priznanja Europskog parlamenta Europski građanin, koje se dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti. 

“Uz učenje hrvatskog jezika i dostupnost stambenog prostora, zapošljavanje je jedno od tri temeljna pitanja integracije osoba koje su dobile međunarodnu zaštitu u hrvatsko društvo. Dugoročno je to najvažnije pitanje jer ljudima pruža sigurnost, ostvaruje ih kao osobe koje svojim radom zarađuju svakodnevni kruh. S jedne strane, oni žele doprinositi društvu u kojem su dobili sigurnost i zaštitu, a s druge strane u Hrvatskoj nedostaje radne snage. Doslovno svakog dana zovu nas poslodavci u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, skladištima, automehaničarskim radionicama, na gradilištima. Većinom su to pomoćna zanimanja, ali tražili su se na primjer i poznavatelji arapskog jezika zbog širenja poslovanja na arapsko tržište. Sretni smo što možemo posredovati u tom procesu. Trudimo se iskoristiti i institucionalne mogućnosti, kao što su mjere Zavoda za zapošljavanje. Interes poslodavaca raste, iako treba reći da je u Hrvatskoj od 2006. do danas samo 699 osoba dobilo azil, od čega ih je ranijih godina 100-150 otišlo, a da ih je triput više u Hrvatskoj, svi bi se zaposlili. Jednostavno, nemamo toliko ljudi koliko ih poslodavcima treba”, istaknuo je Barun u intervjuu za T-portal.

Ulaznice za izvedbe 25. i 26. siječnja 2020. možete kupiti na blagajni ZKM-a, a sve ostale informacije na www.zkm.hr.

U predstavi Pansion Eden glume: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini.