ZAGREB, 7. studenoga 2022. (GIA) – Knjiga La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti, autora dr. sc. Damira Demonje, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Meridijani i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ona, za sada, predstavlja prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, pružajući jedinstvenu priliku svim zaljubljenicima Pariza, Francuske i joie de vivrea uvid u odabrane primjere pariške arhitekture, muzeja i kulturno-turističkih atrakcija od međunarodno prepoznatog autora.

Pariz je jedan od gradova Europe iz kojega su kroz povijest, a i danas, dolazili važni poticaji iz svih područja, osobito kulture i umjetnosti. S gledišta hrvatske kulture i umjetnosti utjecaj Pariza na hrvatsko slikarstvo (Bukovac, Račić, Kraljević, Junek, Uzelac, Mujadžić, Hegedušić, Parać, Režek, Picelj, Knifer, Vaništa…), kiparstvo (Meštrović, Kožarić, Augustinčić…) i književnost (Matoš, Krleža, Ujević, Kumičić…) bio je iznimno velik i važan, i tako u svim drugim granama umjetnosti, do danas. Stoga je razumljivo da je autoru ove knjige, povjesničaru umjetnosti dr. sc. Damiru Demonji, Pariz grad-svjetionik, mjesto stalnog nadahnuća, „glavni grad Europe“, „utjelovljenje urbane ljepote“, grad uvijek privlačan i zanimljiv, kojemu se uvijek i ponovno vraća, i kojemu je posvetio svoju novu knjigu. „Pri svakom svom boravku u Parizu redovito sam posjećivao kulturne, povijesne i turističke znamenitosti, isprva one po kojima se (pre)poznaje Pariz, a potom i one manje poznate, a koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada.“, istaknuo je autor.

Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada. Tekstovi su pisani objektivno i profesionalno, čime autor daje doprinos struci, zanimljivi su svim dobnim skupinama i prožeti naslovnom idejom radosti, čime joie de vivre, u ovom slučaju joie de Paris, dobiva novu perspektivu. Autor je, na kraju knjige, dao pregled odabrane literature koju je upotrijebio pri pisanju, a koja nudi najnoviji pogled na obrađene teme i može poslužiti za produbljivanje spoznaja o francuskoj metropoli.

Doprinos ove monografije hrvatskoj kulturi dvojak je. S jedne strane omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge sigurno će privući čitatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. S tom namjerom svaki tekst opremljen je korisnim informacijama gdje je uz adrese i kontakte moguće pronaći praktične podatke: o cijenama ulaznica, radnom vremenu muzeja i ustanova, kako stići do njih, koji javni prijevoz izabrati i drugo. Svaki tekst opremljen je brojnim fotografskim prilozima koji su, većim dijelom, autorovi, dok su ostali drugih hrvatskih autora i dostupnih izvora.

Knjigu su recenzirali ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva, davši dodanu vrijednost ovom jedinstvenom djelu kojemu želimo da ga čitatelji s radošću čitaju, posvete mu vrijeme da ih zabavi, pouči i pruži radost: La joie de Paris.

„La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti knjiga je pisana iz perspektive kulturne povijesti, povijesti umjetnosti, te povijesti arhitekture, a temeljena je na nizu tekstova koje je autor objavljivao u časopisu Meridijani, koji su okupljeni na jednome mjestu i opremljeni brojnim i kvalitetnim ilustracijama što ovu publikaciju čini dodatno privlačnom svim budućim posjetiteljima Pariza.“ Iz recenzije dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Ovo informativno djelo, vrlo ugodno za čitanje, čitateljima će pobuditi želju da sami krenu u istraživanje Pariza katkad izvan puteva što ih je pretjerano dobro utabala većina turističkih vodiča, u „Radost Pariza“ kao što sam naslov najavljuje. Osamnaest mjesta koja je autor opisao s entuzijazmom i finesom, za buduće će upućene putnike predstavljati mnoštvo dobrodošlih i nadahnjujućih postaja u gradu svjetlosti.” Iz recenzije doc. dr. Pascale Chevalier s Université Clermont Auvergne, Clermont-Ferrand, Francuska.

„Knjiga dr. sc. Damira Demonje „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“ predstavlja vrijedno stručno i znanstveno djelo za stjecanje sveobuhvatne slike o značajnim turističkim lokalitetima Pariza koji su prepoznati kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma. Važnost ove knjige ogleda se u njezinom doprinosu literaturi o ovoj problematici čime će privući pažnju šire javnosti.“ Iz recenzije prof. dr. sc. Tatjane Pivac s Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Knjiga La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti dr. sc. Damir Demonja svojevrsni je prilog poticanja dodatnog znanstvenog i kulturološkog zanimanja za francusku kulturu u Hrvatskoj kojoj je namjera popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširivati francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti. Prvi susret s autorom predviđen je 13. studenoga 2022. godine u 16 sati na Međunarodnom sajmu knjiga Interliber na Zagrebačkom Velesajmu.

S mišlju autora „Zašto Pariz? Zato jer je to grad gdje su maštarije stvarne, a stvarnost fantastična! Bon voyage (Sretan put)!“ pozivamo vas da pronađete svoj joie de vivre.

Izvor i foto: Sortis komunikacije

Objavljeno 7. studenoga 2022. Sva prava pridržana ©poslovniFM