U Hrvatskoj živi 657.791 osoba s invaliditetom, od čega je 56 posto muškaraca i 44 posto žena.

U Republici Hrvatskoj, po stanju na dan 4. rujna 2023., živi 657.791 osoba s invaliditetom od čega su 369.242 muškog spola (56,1%) i 288.549 ženskog spola (43,9%) te na taj način osobe s invaliditetom čine 17% ukupnog stanovništva RH.

Dakle gotovo petina ukupnog stanovništva Hrvaske su OSI. Vodimo li kao društvo dovoljnu brigu, ne samo brigu i skrb, nego provodimo li aktivnosti za njihovu snažnu integraciju, posebno poslovnu i poduzetničku.

Pogledajmo još jedan podatak iz službenog registra. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 313.197 (47,6%), je u dobnoj skupini 65+, dok su 271.334 (41,2%) osobe u radno-aktivnoj dobi, 20 – 64 godine. Iz tablica je moguće uočiti da je invaliditet prisutan i u dječjoj dobi, 0 – 19 godina, i to u udjelu od 11,1%. Najveći broj osoba s invaliditetom ima prebivalište u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U te dvije županije živi 29,4% od ukupnog broja osoba s invaliditetom.

Međutim, razmotri li se koliki je udio osoba s invaliditetom u ukupnom stanovništvu županije, dolazimo do podatka da je najveći udio u Šibensko-kninskoj županiji, s time da je najviša prevalencija u dječjoj dobi u Sisačko-moslavačkoj županiji, u radno-aktivnoj dobi u Požeško-slavonskoj županiji, a u Krapinsko-zagorskoj županiji u dobi iznad 65 godina. 

Zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) jedno je od prioritetnih područja politika država članica Europske unije, upravo jer su OSI jedna od svakako najranjivijih skupina na tržištu rada u EU.

A kako je u Hrvatskoj? Statistika kaže da je u Hrvatskoj u jednoj godini zaposleno 1.720 osoba s invaliditetom, što je rast od 12,5 posto u odnosu na godinu prije. Ne znam zna li se dovoljno u javnosti podatak da je Hrvatska  bila treća zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom (prihvaćenu 1993. godine) , što je podatak s kojim bi se trebali (po)hvaliti. Za bolje shvaćanje cjelokupne tematike pogledajmo podatke Registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima s nama živi 508.350 osoba s invaliditetom, od čega je 60 posto muškaraca i 40 posto žena.

Invaliditet nije prepreka za poslovno uključivanje i svijet rada, uglas će reći ne samo predstavnici vlasti već i same osobe s invaliditetom te njihove udruge. Pitanje je zapravo sustavnog omogućavanja pristupa radu i poslodavaca spremnih za integraciju OSI-ca u svoje poslovne aktivnosti. Zasigurno boljem vrednovanju i sinergiji aktivnosti poslodavaca i osoba s invaliditetom.

U tvrtki Bomark Pak iz Ludbrega, koja je kao primjer dobre prakse nagrađena na dodjeli nagrada za Poslodavca godine za osobe s invaliditetom, ističu da su status integrativne radionice za radnu jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom dobili 30. ožujka 2022.

Integrativna radionica obavlja djelatnost u okviru prerađivačke industrije, bavi se prematanjem stretch folije na linijama za prematanje i pruža usluge osnivaču – Bomark Paku d.o.o. u procesu proizvodnje stretch folije na linijama za proizvodnju, procesu pakiranja i skladištenja sirovina za proizvodnju te gotovog proizvoda.

Integrativna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom plasira svoj proizvod kupcima na teritoriju Republike Hrvatske kroz direktno sklapanje ugovora o poslovnoj suradnji, dok višak kapaciteta kroz Bomark Pak d.o.o. proizvodi za izvoz na tržište Europske unije, naglašavaju u tvrtki.

Navode i da je u integrativnoj radionici trenutno zaposleno 11 osoba s invaliditetom, a poslovna je politika da se osigura daljnji razvoj radne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom kroz nove tehnologije kako bi se osigurala dodatna radna mjesta i zapošljavanje osoba s invaliditetom, vodeći brigu o radnom i socijalnom funkcioniranju, u postavljanju realnih ciljeva za zaposlene osobe s invaliditetom uvažavajući njihove poteškoće u radu, uz pravovremeno uočavanje potreba za promjenom radi prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada, kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo pozitivno ozračje u radnoj sredini.

Čak 271.334 osobe su radno-aktivnoj dobi od 20-64 godine

Ante Mihaljević, koji je zaposlen u integrativnoj radionici, posebno je zadovoljan odnosom i uključivanjem u rad s novim tehnologijama, kao i činjenicom da poslodavac uvažava i prilagođuje radna mjesta OSI-cama. Posebno ga raduje opredjeljenje poslodavca da nastavi s takvom praksom i ubuduće.

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom provodi projekt Poslodavca godine za osobe s invaliditetom šest godinu zaredom, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Pogledajmo nagrađene koje ćemo u kasnijim tekstovima kao i stavove zaposlenika dodatno analizirati, a u razgovorima s OSIcama pogledat ćemo i s kojim se problemima suočavaju i oni koji nisu zaposleni. 

U kategoriji „Poslodavac iz javnog sektora“ priznanje je dobio Dječji vrtić Cipelica iz Čakovca, najveći vrtić u Međimurskoj županiji. Zapošljava šest osoba s invaliditetom, od ukupno 108 zaposlenih.

Slijede poslodavci privatnog sektora; u kategoriji „Mikro poslodavac“ Lider Net d.o.o. iz Daruvara, poduzeće koje se bavi se bavi pružanjem telekomunikacijskih usluga, a razvija se i u području poljoprivrede. Od ukupno 15 zaposlenika, četiri su osobe s invaliditetom.

Kečkeš d.o.o. iz Preloga je dobitnik u kategoriji „Mali poslodavac“, nastao na tradiciji obiteljskog obrta u metalnoj struci. Od ukupno 30 zaposlenih, zapošljava 4 osobe s invaliditetom.

U kategoriji „Srednji poslodavac“ dobitnik je Grafokor d.o.o. iz Zagreba, tiskara i proizvođač ambalaže, a posljednjih se godina specijalizirala u izradi kartonske i papirnate ambalaže. Poslodavac zapošljava tri osobe s invaliditetom od ukupno 65 zaposlenika.

Metalska industrija Varaždin d.d. dobitnik je priznanja u kategoriji „Primjer dobre prakse“, a u 2022. godini zapošljava 13 osoba s invaliditetom od ukupno 540 radnika.  Renomirani je svjetski proizvođač ventila i fazona koji se ugrađuju u vodovodne sustave, sustave za odvodnju, energetske sustave te procesnu industriju diljem svijeta. Poduzeće prodaje svoje proizvode u više od 40 zemalja svijeta, 70% svoje proizvodnje izvozi, a tradicija tvrtke seže od 1939. godine.

Godinu prije, u kategoriji mikro poslodavac priznanje je dobila tvrtka Asemo d.o.o. iz Vrbovca, a u kategoriji mali poslodavac Data Link d.o.o. iz Bjelovara. U kategoriji srednji poslodavac priznanje je dobila Očna optika Oculus, obrt za optičke usluge i trgovinu iz Osijeka. U kategoriji veliki poslodavac priznanje je dobio 3. maj brodogradilište d.d. iz Rijeke, a u kategoriji poslodavac javnog sektora Split Parking d.o.o. U kategoriji primjer dobre prakse priznanje je dobila tvrtka Bomark pak, d.o.o. iz Ludbrega.

Zanimljive su i priče osoba s invaliditetom koje su pokrenule i vlastite poduzetničke aktivnosti. Ne treba ni zaboraviti stalnost učenja i edukacije, poput projekta Visokog učilišta Algebra usmjerenog na stručno osposobljavanje i obrazovanje osoba s invaliditetom, osposobljavanje predavača i mentora za rad s osobama s invaliditetom te inkubatorski program „Pokreni vlastiti posao u turizmu“, za poticanje samozapošljavanja u sektoru turizma. U sklopu projekta bit će izrađene i dvije mobilne aplikacije – jedna će osobama s invaliditetom omogućiti jednostavnije pronalaženje adekvatnih poslova u turizmu ovisno o tipu invaliditeta s kojim su suočeni, dok će druga sadržavati turističke ture u većim gradovima u Hrvatskoj prilagođene osobama s invaliditetom.

Invaliditet nije i ne smije biti prepreka za poslovno uključivanje i svijet rada

Cilj projekta je nezaposlene osobe s invaliditetom osnažiti za zapošljavanje odnosno samozapošljavanje u području turizma, kroz razne inovativne edukacije i radionice koje će im omogućiti stjecanje vještina koje su tražene na tržištu rada. Podizanjem kompetencija osobama s invaliditetom otvaraju se nove mogućnosti zapošljavanja, neovisno o tome planiraju li se samozaposliti ili svoje usluge staviti na raspolaganje nekom od poslodavaca u sektoru turizma.

Online program osposobljavanja iz područja digitalnog marketinga u turizmu predviđen je za 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom uz tumača za gluhe i nagluhe osobe. Također, za 90 nezaposlenih osoba s invaliditetom osigurat će se stručna psiho-socijalna podrška za svladavanje prepreka u zapošljavanju pa će 50 polaznika imati priliku sudjelovati na motivacijskim radionicama „Startaj s novom karijerom u turizmu“, a njih 40 dobit će psihološku procjenu i karijerno savjetovanje „Kofer za karijeru u turizmu“.

Autor: Redakcija PoslovniFM Foto: Image by Rosy / Bad Homburg / Germany from Pixabay

Objavljeno 29. veljače 2024. Sva prava pridržana PoslovniFM.