Zagreb, 19. prosinca 2019. (HUP) – Hrvatska udruga poslodavaca poziva sve poslovne žene da se prijave na 4. krug natječaja za Bazu poslovnih žena Hrvatske koji je otvoren od 18. prosinca 2019. do 31 siječnja 2020. godine

Baza poslovnih žena inicijativa je HUP-a i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske koja okuplja poslovne žene, sposobne i kvalificirane u svakom trenutku preuzeti neku od upravljačkih pozicija u kompanijama.  Baza žena uključuje javne, osobne profile žena poduzetnica ili žena koje se već nalaze na upravljačkim pozicijama u tvrtkama te onih koje su stekle dovoljno znanja i iskustva da mogu takve pozicije preuzeti po prvi put. Baza danas ima više od 100 članica – uspješnih žena poduzetnica i predsjednica, odnosno, članica Uprava društava. U protekloj godini Baza žena postala je platforma većem broju inicijativa za ravnopravnost prilika na upravljačkim pozicijama uključujući i Inicijativu 30% koja okuplja i nacionalne medije te pokretanje mentorskog programa za žene koje imaju kvalifikacije postati dio upravljačkih timova tvrtki.

Kako bi napori za ostvarenje pune ravnopravnosti spolova mogli biti pretočeni u praksu i donijeti vidljiv napredak u zastupljenosti žena na vodećim pozicijama HUP je potaknuo osnivanje triju radnih skupina koje će raditi na različitim segmentima koji mogu osigurati potrebne pretpostavke i uklanjanje sadašnjih prepreka ostvarenju toga cilja:

  1. Radna skupina: Rad i radni odnosi: Zalaganje za donošenje zakonskih rješenja koja će omogućiti  fleksibilnije i jednostavnije oblike rada i zapošljavanja,  nužno potrebne za bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. 
  • Radna skupina:  Razvoj okruženja: Poticanje države i lokalnih zajednica – gradova, općina i županija na osiguravanju dovoljnog broja vrtića i domova za starije s odgovarajućim  uslugama kako bi žene imale kvalitetniju infrastrukturnu podršku u brzi za djecu i starije članove obitelji.
  • Radna skupina:  Obrazovanje i mediji: Osjećaj ravnopravnosti i poštovanja usađuju roditelji i obrazovni sustav, a neizostavan utjecaj imaju mediji. Pune ravnopravnosti žena na profesionalnom planu ne može biti bez podrške obitelji i okoline zbog čega je nužno javnim kampanjama raditi na osvješćivanju i edukaciji, promjeni stavova i ponašanja unutar društva i to među svim generacijama. 

Kandidatkinje trebaju zadovoljavati propisane kriterije, a prijave se vrše putem obrasca za prijavu uz priložen životopis i šalju se na e-mail adresu menadzerice@hup.hr.

Nakon zaprimanja prijava, Odbor će odlučiti o kandidatkinjama koje su zadovoljile kriterije i tako će Baza dobiti svoje nove članice. Odbor za izbor članica u Bazu žena čine: Gordana Deranja, Višnja Ljubičić, Ivana Gažić, Davor Majetić i Ivica Mudrinić.

Baza poslovnih žena inicijativa je koju je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova pokrenula u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i predstavila početkom studenoga 2015. godine.  Baza žena HUP-a  je u tri selekcijska ciklusa uključila više od 100 žena koje su svojim znanjem i iskustvom dokazale da u svakom trenutku mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama. Baza je pokazatelj da na hrvatskom tržištu itekako postoji dovoljan broj žena s respektabilnom karijerom i postignućima koja ih čine spremnima za najodgovornije pozicije. Hrvatska Baza poslovnih žena radi se po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu poput onih Global Board Ready Women inicijative ili European Network for Women in Leadership. U HUP smatramo da su žene potencijal koji nije iskorišten i na njemu moramo raditi zbog uspjeha gospodarstva i poticanja konkurentnosti.