Autor: Boris Živković, PoslovniFM

Podružnica Tržnice Zagreb jedna je od 14 podružnica u sastavu Zagrebačkog Holdinga. Posluje na 28 lokacija – tržnica, s oko 2500 komitenata koji imaju u zakupu poslovno – prodajne prostore. S obzirom na svoju veličinu Tržnice su veliki proizvođač otpada za kompost kao i velikih količina otpada iz mesnica i ribarnica, a tu je i mliječni dio. Iz Tržnica Zagreb za PoslovniFM poručuju da već dugi niz godina odvojeno prikupljaju papir/karton i biootpad i predaju ga na daljnje zbrinjavanje, a prije godinu dana uvedeno je i zasebno prikupljanje i plastike. Sav ostali otpad koji proizvedu njihovi zakupci (mesnice i ribarnice) dužni su zbrinuti zasebno i to prema svim važećim sanitarnim i inspekcijskim pravilima.

Omjer udjela recikliranog otpada u odnosu na miješani komunalni otpad je (prema volumenu) svakako na strani recikliranog otpada jer Tržnice imaju velik udio odvojeno prikupljenog papira i kartona, biootpada i sve više odvojene plastike.

Podružnica Čistoća uvela je 1. listopada 2022. novi model zbrinjavanja otpada, te je donesen novi cjenik zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada za Tržnice Zagreb od strane Čistoće. Tržnice Zagreb održale su niz sastanaka, prvenstvo sa komitentima kompleksa Veletržnica i hladnjača, te istaknule potrebu boljeg/većeg odvajanja, odnosno smanjenja udjela miješanog komunalnog otpada. Troškovi zbrinjavanja otpada se u tržišnom segmentu djelatnosti fakturiraju komitentima, pojašnjavaju.

Što se tiče broja kontejnera u uporabi to je, kažu iz Tržnica, ovisno o svakoj lokaciji (prema potrebama), a oni su smješteni pretežno u zaklonjenim dijelovima (prostorima za otpad). Tržnice su omogućile zasebno prikupljanje svih ključnih vrsta otpada. Neki otpad kao što je stiropor, otpadna ulja, ostatke ribe, kosti i meso i sl. zakupnici su dužni zbrinjavati sami.

Sugovornici iz Tržnica posebno naglašavaju da se svi zakupnici moraju pridržavati Tržnog reda kojim je jasno definiran način zbrinjavanja otpada. Prema potrebi, djelatnici Tržnica o istomu informiraju zakupce. Tržnice Zagreb održale su i održavaju niz sastanaka, prvenstvo sa komitentima kompleksa Veletržnica i hladnjača, te istaknule potrebu boljeg/većeg odvajanja, odnosno smanjenja udjela miješanog komunalnog otpada. Edukacija se vrši i na dnevnoj bazi. Iako je od početka uvođenja novog modela zbrinjavanja otpada udio miješanog komunalnog otpada smanjen, još uvijek ima puno prostora za poboljšanja, što uvelike ovisi o savjesnosti i ponašanju samih komitenata na svim lokacijama tržnica.

Suradnja s podružnicom Gradska čistoća je izuzetno dobra kada je riječ o odvozu i zbrinjavanju otpada. Gradska čistoća Tržnicama je na raspolaganju 24 sata na dan, 7 dana u tjednu. Također podsjećaju da su u suradnji s Čistoćom još prije nekoliko godina imali program s edukacijama građana na tržnicama Grada Zagreba o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom.

S obzirom na velike količine hrane, voća, povrća koje ostanu na tržnici nakon zatvaranja, Tržnice Zagreb unatrag nekoliko godina podržale su nekoliko projekata donacija hrane. Posljednji projekti bili su „Socijalna klupa“ na tržnici Utrina i akcija prikupljanja donacija na Britanskom trgu. Partner na tržnici Utrina bilo nam je Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb Istok. Tržnice su osigurale klupu na kojoj su prodavači i sugrađani mogli ostavljati namirnice za donacije onima u potrebi, a Vijeće je osiguralo volontere koji su radili na projektu. Ovakve inicijative, naglašavaju, uvijek rado podržavaju jer osim što imaju humanu notu uključena je i briga za okoliš.

Jedan od problema koji je prisutan u postupku pravilnog i učinkovitog prikupljanja otpada je i problem plastičnih vrećica problem koji je, naglašavaju iz Tržnica, problem cijelog sustava prodaje hrane pa tako i Tržnica. Zakon još uvijek dozvoljava korištenje tzv. laganih plastičnih vrećica do 15 mikrona, upravo za voće, povrće i živežne namirnice. U tom smislu mogućnosti Tržnica su limitirane, te se nadaju da će zakonska regulativa u vrlo skoro vrijeme propisati da se u potpunosti napuštaju sve vrste plastičnih vrećica. Tržnice su nedavno s Fondom za zaštitu okoliša proveli kampanju #musthave koja je imala za cilj apelirati i na prodavače i građane da što manje koriste jednokratne plastične vrećice. Tijekom akcije i kupci i građani dobivali su na poklon platnene vrećice.

Tržnice u gradu Zagrebu čiste se svaki dan. Uređivači prostora na tržnicama su prisutni u dvije smjene, za vrijeme rada tržnica i poslije radnog vremena. Tijekom radnog vremena uređivači prostora (koliko stignu ne ometajući redovno poslovanje prodavača na tržnici), uklanjaju sav otpad koji zakupci (prodavači) odbacuju, a poslije radnog vremena čisti se cijela tržnica od ostatka voća, povrća i ostalog otpada. Za pranje svih tržnica koristi se voda iz vodovoda – iz interne hidrantske mreže i sve zagrebačke tržnice imaju uređenu mrežu vodoopskrbe i odvodnje, zaključuju iz Tržnica.

Objavljeno 23. veljače 2023. u sklopu projekta Recikliraj! Foto: Tržnice Zagreb