ZAGREB, 2. studenoga 2023. (GIA) – U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub.

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u centru tehnološke inovacije Zagreba, u ZICER-u, predstavljen je projekt koji obećava potpunu transformaciju naše svakodnevice, drugo izdanje hackathona „Rezervacija i pregled raspoloživih gradskih prostora”, a koji će se održati od 24. do 26. studenoga 2023. u ZICER-u, dvorana Akcelerator, Paviljon 12, 1.kat, Avenija Dubrovnik 15. Prijave za HACKL otvorene su do 19. studenoga putem web stranice hackl.zagreb.hr.

Riječ je o projektu koji će gradsku komunikaciju, interakciju i uporabu javnih prostora podići na potpuno novu razinu, stvarajući mozaik digitalnih doživljaja u svakom kutku grada. Ovaj trodnevni maraton kreativnosti i tehnologije je rezultat uspješne suradnje između Grada Zagreba i Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), dviju institucija koje teže digitalnoj tranziciji metropole.

Konferencija za medije je započela pozdravnim govorom Frane Šesnića, direktora ZICER-a, koji je naglasio da je cilj ovog hackathona razbiti tradicionalne barijere: “Ovaj projekt predstavlja ključni korak prema budućnosti u kojoj će gradski prostori postati pristupačniji i funkcionalniji za sve građane Zagreba. ZICER je ponosan što može biti dio ove inicijative koja će, vjerujem, postaviti Zagreb na kartu globalnih metropola po pitanju inovativnosti i digitalizacije javnih usluga. Naša vizija je uvijek bila poticati promjene koje imaju stvaran, pozitivan utjecaj na život u gradu, a ovaj Hackathon je upravo prilika da to i ostvarimo.”

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je kako je ova inicijativa refleksija zajedničke želje za stvaranjem transparentnijeg i dostupnijeg Zagreba: “Ove godine cilj nam je digitalizirati proces iznajmljivanja gradskih prostora i na taj način urediti, pojednostaviti  i učiniti preglednijim uvid u raspored njihovog korištenja. Umjesto dosadašnje prakse posjećivanja  nepregledne web  stranice koja je korisnicima često zadavala glavobolje zbog nepotrebnih otvaranja podstranica, želimo da nam ovogodišnji Hackathon ponudi kvalitetnije digitalno rješenje. Pozivam sve vas koji se bavite programiranjem i obradom podataka, kao i dizajnere,  novinare i sve one koji misle da se mogu okušati u kreiranju najboljeg rješenja, da se odazovu pozivu na naš ovogodišnji HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb.“

Dražen Lučanin, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba, inicijator i voditelj projekta, detaljno je predstavio kako će HACKL poslužiti kao platforma za razvoj digitalnih rješenja koja će građanima omogućiti lako pretraživanje, uvid i rezervaciju gradskih prostora u stvarnom vremenu te istaknuo: “Kroz ovaj HACKL želimo pokrenuti digitalnu transformaciju u aktivaciji prostora mjesne samouprave Grada Zagreba. Okupljajući talentirane pojedince koji rade na gradskim problemima, cilj nam je pronaći inovativna rješenja koja izlaze iz uobičajenih okvira i postavljaju Zagreb na karti tehnoloških gradova budućnosti.”

Zamislite grad u kojem nema više beskrajnih redova, zaboravljenih papirnatih formulara ili zastarjelih sustava rezervacija. Cilj provedbe HACKL-a je, kako je navedeno, gradske prostore uvesti u digitalno doba. Sudionici projekta – mladi inovatori, tehnološki stručnjaci, kreativci i entuzijasti će uz mentore kreirati rješenja koja će definirati budućnost urbanog života.

HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb će kulminirati pitch natjecanjem na kojem će timovi stručnom žiriju predstaviti svoja rješenja, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade.

Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba, naglasio je važnost integriranja ovih tehnoloških rješenja s urbanim planovima i strategijama, dok je Vojkan Gavrilović, voditelj razvoja poslovanja za lokalnu i regionalnu samoupravu GDi, podijelio svoje iskustvo o tome kako tehnologija može biti ključna u stvaranju kohezivnih gradskih ekosustava: “S ponosom ističemo da GDi, lider u razvoju i primjeni inovativnih tehnoloških rješenja, kontinuirano podržava STEM obrazovanje i digitalizaciju, i to prvenstveno kroz svoj softver– GDi Ensemble. Ova platforma ne samo da omogućava digitalnu transformaciju u različitim sektorima, već ujedno i potiče mlade talente da se bave znanošću, tehnologijom, inženjeringom i matematikom (STEM), na jednostavan i pristupačan način. U tom duhu, GDi će ponovno podržati i HACKL, pružajući natjecateljima GDi Ensemble kao temelj i inspiraciju za razvoj vlastitih kreativnih rješenja. Ovaj hackhaton nije samo prilika za nadarene pojedince da pokažu svoje vještine, već i pravi korak prema stvaranju inovacija koje će oblikovati našu digitalnu budućnost.“

Uspjeh ovog projekta ne bi bio moguć bez nesebične predanosti i stručnog doprinosa radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. Predsjednik Nikola Plejić, direktor podružnice digitalni grad Zagrebačkog Holdinga Filip Jurišić  te članovi Igor Plavčić, Damir Trbušić i Aleksandar Gavrilović, svesrdno su se angelical pružajući nezamjenjive uvide u procesu kreiranja HACKL-a.

Sudjelovanje na nadolazećem hackathonu donosi određene uvjete koje svaki tim i sudionik treba zadovoljiti kako bi osigurali originalnost i kvalitetu pristiglih rješenja. Svako rješenje koje timovi predstavljaju mora biti originalno, što znači da mora biti kreirano i razvijeno isključivo tijekom trajanja Hackathona. Naglasak je na stvaranju novog programskog koda,a organizator mora imati pravo koristiti taj kod bez ikakve naknade. Kako bi se osigurao kvalitetan i transparentan odabir sudionika, svi zainteresirani timovi ili pojedinci trebaju se prijaviti putem službenog prijavnog obrasca dostupnog na web stranici hackl.zagreb.hr do 19. studenoga 2023. godine.

HACKL je prilika, vizija i most prema budućnosti gdje će tehnologija i građani zajedno oblikovati svakodnevicu Zagreba. Stoga, pozivamo sve zainteresirane programere, dizajnere, studente, ekonomiste, osnivače startupova, urbaniste, novinare, IT-evce i tehnološke entuzijaste da se pridruže izazovu kreiranja digitalne budućnosti metropole. Osim priznanja i vrijednih nagrada, prvoplasirani tim ima priliku kontinuirano surađivati s Gradom Zagrebom, doprinoseći razvoju i implementaciji pobjedničkog rješenja.

Ovim putem organizatori zahvaljuju generalnom pokrovitelju GDi-u i svim pokroviteljima, Zagrebačkom holdingu, KING ICT-u, Micro-Linku, Telemachu, STORM Computersu, Hikvisionu, APIS IT-u i Smart Senseu, koji su pokazali kako zajedničkim snagama možemo stvarati bolju budućnost. 

U trenucima kada su vizija i potreba za inovacijama bili najizazovniji  njihova podrška omogućila nam je pisanje nove stranice u povijesti Grada Zagreba. “Kada tehnologija, kreativnost i vizija dođu zajedno, mogućnosti su beskrajne. U GDi-ju smo uzbuđeni što smo dio ove inicijative kao generalni sponzor, i vjerujemo da će Hackathon za otvoreni Zagreb postaviti nove standarde za digitalnu transformaciju javnih prostora”, kazali su stručnjaci iz GDi-ja.

Izvor i foto: ZICER

Objavljeno 2. studenoga 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.