Zagreb, 13. studenoga 2022. (GIA) – Danas se na Zagrebačkom velesajmu zatvorio Interliber, 44. međunarodni sajam knjiga. Paviljone 5, 6 , 7 i 7a ispunilo je 296 izlagača iz 15 zemalja.

„Već pune 44 godine Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koje okuplja najznačajnije nakladnike i knjižare. Odavno je nadišao granice Zagrebačkog velesajma da bi danas imao status nacionalne platforme za poticanje i promicanje čitanja i znanja.“ rekla je na otvorenju Interlibera Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma.

Sajam je otvorila dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, a uzvanicima se na otvorenju obratio i gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Festival pisane riječi trajao je od utorka, 8. studenog, a posjetilo ga je preko 100,000 zadovoljnih posjetitelja.

Uz brojne naslove domaćih i stranih nakladnika, na Interliberu su gostovala i poznata spisateljska imena poput Jamesa Norburya, engleskog pisca i ilustratora. Pažnju mnogobrojnih posjetitelja privukao je i dolazak Darija Srne, poznatog hrvatskog nogometaša koji je na sajmu promovirao i potpisivao svoju autobiografiju.

Interliber su posjetili Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske sa suradnicima dr. sc. Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija, prof. dr.sc. Radovanom Fuchsom, ministrom znanosti i obrazovanja i dr. sc. Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova.

Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK organizirala je Premium program u sklopu kojeg su istaknuli dvije teme „Ukrajina u fokusu“ i „Srbija u fokusu“ s ciljem upoznavanja autora iz Ukrajine i Srbije.

Također su održane različite edukativne radionice, dodjele nagrada, kvizovi kao i glazbeni program u izvedbi Muzičke akademije kao i DJ Akademije. I ove godine organiziran je Knjigodar, akcija darivanja knjiga školskoj knjižnici koja samostalno nema uvjeta za kvalitetnu obnovu ili dopunu knjižne građe. Odabrana je školska knjižnica Osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Izvor i foto: Zagrebački velesajam

Objavljeno 14. studenoga 2022. Sva prava pridržana PoslovniFM.